Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Salyut 7”, bola poslednou orbitálnou stanicou, ktorá bola v roku 1982 vypustená na obežnú drahú. Celkovo ju navštívilo viac ako 20 kozmonautov. Potom ako ju v júni 1985, opustila jedna z posledných posádok, bola jej drahá letu nečakane narušená. Po prechode atmosférou, tak hrozil nekontrolovateľný voľný pád na zem. V čase studenej vojny medzi “SSSR” a “USA”, daná katastrofa neprichádzala v úvahu. Dvojčlenná Ruská posádke kozmonautov, Vladimír Dzhanibekov a Viktor Savinykh tak boli opätovne vyslaný do vesmíru, aby prevzali kontrolu nad “Salyut 7”. Toto je príbeh, ktorý zachytáva samotný dramatický priebeh udalostí. Skutočne, po vizuálnej stránke, z trojice ruských filmov o “kosme”, je tento najvydarenejší. Z pohladu príbehu disponuje každý jeden z nich silnými aj slabými stránkami. Podľa mňa sú skoro všetky na jedno kopyto. Čiže viac než solídne spracované, pozornosti jednoznačne hodné! ()

berny2468 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání. Na snímky s podobnou tématikou nedám dopustit. Obzvláště jsou-li dle skutečných událostí. Ale Saljut-7 bohužel vyniká jen po technické stránce, kdy je vše fajn natočeno a vizuální stránka je krásně dotažená. Taktéž herci jsou velmi přesní a vy jim po celou stopáž fandíte. Bohužel příběhově už je to takové nezáživné. Některé scény vypadají stejně věrně jako scény ze Star Treku či Armaggedon. Ono i dle vyjádření pamětníků těchto událostíjde poznat jak moc je to dle "skutečných událostí". Ano, přirovnání k Michaelu Bayovi je naprosto trefné. Saljut-7 by evidentně rádo bylo další Gravitací, ale k tomu má hodně daleko. Ve výsledku to ani moc nepůsobí, že film natočili rusové. Což je myslím vcelku škoda. Některé scény splňují vysoké standardy. Bohužel většina nedává ani ty průměrné. Škoda, vcelku promarněná šance na pěkný film. 4/10. ()

Reklama

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální zážitek, jaký jsem už tak patnáct let nezažil. Ve srovnání s žánrovou konkurencí - s přimhouřenýma očima třeba s Gravitací - je to úplně někde jinde. Po dlouhé době film, který mne dojal i uchvátil zároveň. I když jsem znal výsledek, protože mi nejsou dějiny lhostejné, čekal jsem jak to skončí se zatajeným dechem. Většinou bývám skeptický a rezervovaný, ale Saljut 7 si po právu zaslouží plný počet hvězd. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Dal bych plné hodnocení pokud by scénárista neudělal z celé extrémně náročné záchranné mise totální frašku :(. Obrovská škoda, protože tento film vůbec nepotřeboval hollywoodské přehánění, ani zbytečný patos ve stylu že vše ruské se nechá opravit velkým kladivem. Na druhou stranu se mi líbilo parádní zpracování, výborné efekty, chytlavá hudba která hezky měnila motiv dle aktuální situace. I herecké obsazení bylo fajn, prostě vše bylo parádní až na tu vymyšlenou show. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Da, takiji serjozniji geroji pojechali v kosmos. Mám ty ruské kosmické filmy celkem rád, Gagarin i Vremja pěrchych se mi líbili poměrně hodně. Bohužel v tomto případě se tvůrci spíš než do vesmíru vypravili do holyvůdu, a to do té jeho horší části. Nedivím se Džanibekovovi a Savynichovovi, že se od filmu distancovali. Ona ta samotná záchranné operace byla sama o sobě kus řemesla a odvahy a nebylo třeba ji vyšperkovávat postupy ze science-fiction. Být to úplná fikce, prosím, ale vylepšování reality v zájmu "dramatičnosti" nemám zkrátka rád. Ne že by film byl špatný jako takový, napětí je vystavené v některých scénách výborně, zejména při připojení či při scéně katarze "takhle spravujeme ruské kosmické stanice" (ano, i Armageddon se připomene). Kupodivu i ten rodinný melodram je mi ve slovanském podání nějak bližší a přirozenější než od hochů a dívek zpoza velké louže, ale proč si přidávat tam, kde to absolutně není nutné. Pro mou zálibu v kosmonautice nemůžu dát míň než tři kousky, ale v jiném žánru bych byl přísnější. P. S. Takhle to bylo doopravdy: https://www.youtube.com/watch?v=8EPbJRsN1Zk ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Keď si kozmonauti zmerali svoju telesnú teplotu a uložili teplomery do lekárničky, môžeme si všimnúť knihu od Viktora Savinycha „Saljut-7, denníky z mŕtvej stanice“, ktorá bola vydaná v roku 2017, schovanú za lekárničkou. (Dajman)
  • Posádka musela v rámci prověřování všech rozvodů i systémů, u nichž hrozilo, že jsou poškozeny vlhkostí, zkontrolovat kolem tisíce elektronických bloků a tři a půl tuny kabelů. K Saljutu se pak 19. září 1985 připojila loď Sojuz T-14 a Džanibekov se o pár dní později vrátil na Zemi. Savinych přistál o měsíc později. [Zdroj: epochalnisvet.cz] (klukluka)
  • Do filmu bola pridaná zápletka o požiari na palube Sojuzu T-13 a možnom návrate len so Savinychom (Pavel Derevyanko) na palube. V skutočnosti k ničomu takémuto nedošlo, lebo posádka si dala veľký pozor na to, aby sa všetka voda vyparila pred zapnutím akýchkoľvek elektrických systémov. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama