Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (191)

BMW12 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně dobré! To, že Rusové točí kvalitní snímky, je možná pro někoho překvapení, ale já už je sleduju pár let a jejich filmy jsou naprosto srovnatelné s těmi hollywoodskými. Tentokrát nám naservírovali vesmírné dobrodružství o vesmírné stanici Saljut 7. Příběh, efekty, herecké výkony i hudba jsou na skvělé úrovni. Je to také dost emotivní, opravdu se to povedlo. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Ruská verzia filmu Gravitácia ? Nie úplne. Určitá príbuznosť tu je, ale vizuálne je od toho niekde inde. Každopádne musím povedať, že Rusi ma príjemne prekvapili. Príbeh inšpirovaný skutočnými udalosťami dostatočne dobre spracovali. Herecky dobrý, ale bez ozajstného ťahúňa. Pre fanúšikov vesmírnych filmov môžem odporúčať. Osobné hodnotenie: 76% (***) ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Da, takiji serjozniji geroji pojechali v kosmos. Mám ty ruské kosmické filmy celkem rád, Gagarin i Vremja pěrchych se mi líbili poměrně hodně. Bohužel v tomto případě se tvůrci spíš než do vesmíru vypravili do holyvůdu, a to do té jeho horší části. Nedivím se Džanibekovovi a Savynichovovi, že se od filmu distancovali. Ona ta samotná záchranné operace byla sama o sobě kus řemesla a odvahy a nebylo třeba ji vyšperkovávat postupy ze science-fiction. Být to úplná fikce, prosím, ale vylepšování reality v zájmu "dramatičnosti" nemám zkrátka rád. Ne že by film byl špatný jako takový, napětí je vystavené v některých scénách výborně, zejména při připojení či při scéně katarze "takhle spravujeme ruské kosmické stanice" (ano, i Armageddon se připomene). Kupodivu i ten rodinný melodram je mi ve slovanském podání nějak bližší a přirozenější než od hochů a dívek zpoza velké louže, ale proč si přidávat tam, kde to absolutně není nutné. Pro mou zálibu v kosmonautice nemůžu dát míň než tři kousky, ale v jiném žánru bych byl přísnější. P. S. Takhle to bylo doopravdy: https://www.youtube.com/watch?v=8EPbJRsN1Zk ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Pokus o drama ve vesmíru, ovšem bez výrazného diváckého prožitku. I když kosmický vizuál není špatný, působí trochu televizně, není zkrátka tak vizuální jako třeba Cuarónova Gravitace. Mezi další chyby patří nevhodné použití akční rychlé hudby, naprostá absence nějaké vesmírné oduševnělosti, kterou lze najít v mnoha jiných žánrových snímcích. K tomu ta bídná realističnost jako šíření zvuku ve vesmíru. To zkrátka patří do Hvězdných válek pro děti, ne do dramatu, které má historické prvky. Režisér asi potřebuje více zkušeností... 55 % ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dlhodobo viem, ze Rusi miluju bojove filmy, najlepsie o preinformatizovanej Druhej Svetovej Vojne. Tu nic take nehrozi, naopak mam vesmirne lety, orbitalna stanica, kozmicky program. Zaujimava bola Ruska mentalita . isli krok za krokom, kazdy krok mali starostlivo naplnovany s tym, ze to nejak dopadne. Dopadlo no a ako ? to si uz mui kazdy zistit, najlepsie pozeranim filmu  : 74 % ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Po Sojuze T-13 boli na Saľute-7 ešte dve posádky. 17.9.1985 posádky lode Sojuz T-14 Vladimir Vasiutin, Alexandr Volkov, Georgij Grečko a 5.5.1986 Sojuz T-15 Leonid Kizim a Vladimir Soloviov. (Raccoon.city)
  • Stanice Saljut 7 sestoupila díky zemské gravitaci do atmosféry a zde shořela dne 8. února 1991. Její zbytky dopadly na území Argentiny. Po oběžné dráze se pohybovala 3 217 dnů. Byla nahrazena větší vesmírnou stanicí Mir. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • V reštaurácií Džanibekovova manželka hovorí, že Gorbačov nariadil "suchý zákon". Neskôr sa o tom hovorí aj na palube Salyutu. Gorbačov spočiatku alkohol nezakazoval, iba obmedzil výrobu a distribúciu. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno