Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Můj první Joachin Trier a rozhodně zaujal. Doufám, že šance na nominaci na Oscara (Thelma je letošní reprezentant Norska na Oscary) jsou alespoň trochu reálné, jelikož by si tento film opravdu zasloužil větší hype. Soundratck nadupaný, scénář napínavý k prasknutí, kamera nádherná a hlavní herečka naprosto skvělá. Ale pozor, jedná se o art. A o takový ten "pomalý art film". Takže nic komerčního. Doporučuji si toho o Thelmě zjistit co nejméně a nechat se pozřít hutnou atmosférou rodinného křesťanského dramatu s hororovýma prvkama. A samozřejmě, viděl jsem to v předpremiéře na festivalu Mezipatra, takže ano, je tam lesbická pod-zápletka. Pro děj relativně podstatná, stopáže je jí ovšem věnováno překvapivě málo. Thelma je skvělý severský melancholický art, a jestli vám tahle poslední věta zněla lákavě, tak jí určitě můžu doporučit. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Ono tomu po stránke formálnej skutočne niet príliš čo vytknúť, nakoľko natočené je to vskutku profesionálne, vizuál je na veľmi vysokej úrovni, avšak na môj vkus to bolo príbehovo nezaujímavé (ba až žalostne prázdne), nuž a ústredná zápletka mi prišla vcelku málo nápaditou. Stále som sa tak nejak utešoval, že všetko mi to vynahradí akiste rafinovaný záver, ktorý mi napraví spomínanú pachuť, ale bohužiaľ nič také sa nekonalo, záver takisto nedokázal dostatočne zarezonovať. Nevravím, že je to zlý film, to vôbec - ako som už spomínal, určité klady tu nemožno prehliadnuť (už spomínaná remeselne bezchybná formálna stránka, herecké výkony či takisto seversky typická odťažitosť, chlad, resp. akási sterilne pôsobiaca atmosféra), ako celok ma to však skrátka nechytilo. 60% ()

Ceda 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou to zažívám častěji, takový pocit, že lidi už neví o čem točit nebo jak točit, a tak se mermomocí snaží vykreslit své postavy v co nejúchylnější situaci to jde... a snaží se vymyslet pokud možno co největší deviaci, kterou už nikdo další nepřebije. Jak se Thelma zabydlovala na výšce, tak to ještě šlo, ale pak už to bylo fakt hrozně umělé a vůbec jsem k postavám nic necítil. Ani hadi tomu nepomohli... ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Zaujimava psychologicka mysterka. Ustredna predstavitelka i jej religiozni rodicia posobili autenticky. Pribeh je viac-menej rovnaky ako mnohe o dievcati vyrastaujucom v izolacii, ktore sa zdrazu ocitne samo v prostredi vysokej skoly s mnohymi "lakadlami". Na pilu sa netlaci a miesta s "udalostou" zanechaju pomerne silny dojem. Zaver sa vymykal dovtedy zadefinovanym "pravidlam". Kam ju "poslala"? :) Nadpriemer. Odporucam. 65% ()

Sydonai 

všechny recenze uživatele

Velice originální skandinávská podívaná s příjemným obsazením. Příběh zakázané lásky a naboženských extrémů je podán bravurně leč místy nepřehledně. 65% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Neľahko „stráviteľný“ film z Nórska. J. Tirer sa snaží do svojho filmu zakomponovať rôzne elementy z rôznych žánrov (napr. thriller, dráma, psychologický, horor, sci-fi). To isté platí aj o tzv. dejových častiach príbehu (napr. flashback do minulosti (vždy dobre načasované), ľahké „erotické“ scény, nadprirodzene schopnosti). A celé to spravil celkom šikovne. Práca hercov/herečiek veľmi dobrá a pred E. Harboe ešte stojí veľká budúcnosť. Za rok 2017 je to jeden z najzaujímavejších európskych filmových experimentov. Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

brumbrum odpad!

všechny recenze uživatele

Jedine dramaticke na tom je, ze namiesto kvalitnych filmov sa tocia homo-sracky. Ponure, tazke, popletene - a lezbicke. Nabozenstvo zasa raz posluzilo ako zastierka nad hovnami, cest praci sudruhovia! Romanticke by bolo, keby sa do krasnej baby zalubil svarny junak. Takto je to kibel bolaveho hovna. ODPAD.. PS: Chyta sa ma fakt frust; ked si tu da clovek obcas vyhladat 'romantika' asi po desiatok vojnovom krvaku, tak sa objavia same homo zvratky, naplno ohviezdickovane, az si clovek ani nevsimne, o co sa jedna. Kam speje tato kultura? No ano, do prdele. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Zajímat mě to začalo vlastně až od chvíle, kdy jsme se dozvěděli co je ta holka zač. Do té doby to byla nebetyčná nuda! S těmi artovými horory (pokud se dá o hororu vůbec hovořit) je to těžké. Pokud se hned od začátku nechytnete, pokud vás to neosloví, tak se to většinou už dohnat nedá, ikdyž se ke konci tvůrci snaží sebevíc. Jinak musím opakovat hlášku mého švagra, že geny se nedají vychcat a tak v tomto mysteriózním trilleru mladá Thelma jen pokračuje ve šlépějích své babičky, využívá svých "předností" a jde ji to mnohem lépe, než babičce. 70% ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Poslednou dobou som sa začal viac venovať severskej tvorbe. Thelma mi ale akosi do nej nezapadá. Trier sa až príliš snažil okopírovať Carrie, čo sa odrazilo na kvalite filmu. Nie že by som sa nudil, ale chýba mu ten wow efekt, ktorý divák v súčasnosti vyžaduje. Podľa toho, ako sa vyvíjal dej filmu, som čakal takmer totožný koniec. A to je škoda. ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Takhle si představuji evropskou tvorbu: trochu divný, trochu napiču a hodně skvělý. Je osvěžující nekoukat na narativní klišé. ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Až zpětně jsem si uvědomil, co mě na Thelmě tak fascinovalo - nezanedbatelné množství scén, které jsou sice vizuálně klidné, ale mentálně fakt drastický. Úvod s otcem a dcerou v lese, postava pod lampou, rozhovory s otcem, to ticho po dětském pláči, vlasy ve skle, samozřejmě led a především scéna klidné vodní hladiny. Klobouk dolů za scénu, kde absence dramatu, ukázáním klidné hladiny v momentě, kdy by ten člověk měl bojovat o život, ve vaší hlavě udělá mnohem více zděšení, než shlédnutí skutečného zápolení. Ten pocit, že se radši utopíte... Do toho krásný obraz, prostředí, skvělé umírněné herecké výkony... kvůli tomu všemu člověk odpustí i ty zjevné logické díry. ()

255085349 

všechny recenze uživatele

Thelma je hypnotizující svým soustředěným, pomalým tempem, šedým, severským prostředím a skvěle vystavěnými komplexními scénami. Ta z baletu je prostě dokonalá. Jistě, některé obrazy zavánějí zbytečným pozérstvím a symbolismem (např. had, krev v mléce), nedokáží však přebít vtahující výpověď o touze vymanit se ze samoty a restrikce a realizovat potlačované emoce deroucí se ven. Touze, která je nakonec silnější než všechny ty nadpřirozené schopnosti dohromady. Je to zkrátka Carrie dnešních dní. Perfektní je Eili Harboe, taková vyzrálost a autenticita v tak mladém věku, jen jsem zírala. Nádherný atmosferický soundtrack a geniální kamera. Silný a zároveň sexy film, který je promyšlený do každého detailu. Rozhodně jsem na tom nebyla v kině naposledy a Norové mají u mě jedno velké významné plus. [Mezipatra Approved - Kino Pilotů] ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Určite kvalitný film, ale mňa nejako nechytil za srdce a neviem. Čakal som niečo iné. Vidím, že tam je nejaká symbolika ale nie som bohužiaľ dostatočne inteligentný, aby som ju vedel pochopiť. 7/10. ()

Trauma 

všechny recenze uživatele

Měla jsem pocit, že se dívám na něco, co je mi servírováno s jistotou, že to musí fungovat, protože to funguje obecně. Vždyť kdo jiný může na vysoké škole objevovat život a sexualitu než ortodoxní katolička, že ano. Takové myšlenky mi celkem nabouraly vnímání dalších věcí, které až teď uznávám za zajímavé a mohly by fungovat - například lehce hororová atmosféra nebo psychologické pozadí. Škoda. ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama