Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (350)

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší díl básníků! A snad i jeden z nejlepších filmů na světě! Vtipný, promyšlený a přitom jen tak letmo nahozený! Zkrátka dokonlalý! A kdo kdy studoval na výšce musí jeho humor a situace do kterých se Šafránek dostává ocenit ještě víc! Legendární postavy Mirečka a Vendulky utěšitelky, to je již jen koření! Nesmyslná přednáška MILOSLAVA Zajíce z katedry duševní hygieny v podání zdeňka svěráka je prostě překrásná! doufejme, že tento film zde na CSFD získá ještě lepší hodocení a jak Mirečka v zahrádkách učili: "Pravda zvítězí nad lží a nenávistí" a můžeme jen doufat, že "budem ještě u toho"!:) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nostalgia v tomto prípade funguje už dokonale, keďže som tento diel ako každý správny čechoslovák videl ešte za komoušov. Básnici sú vlastne taký predchodca Harryho Pottera. V skratke zážitky jedného školského roka, kde sa rieši v podstate jedna zápletka, v tomto prípade skúška z anatómie a vedľajšia línia sú spolužiačky a iné devy navôkol. Protihráčmi sú profesori a to nadprirodzeno, no to je samozrejme tá nepochopiteľná láska. Podstatne lepšie ako prvý diel, ale môj šálok kávy to nie je. I keď pri tej skúške som to so Štepánom celkom prežíval. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedené pokračování, kdy už je z hlavního hrdiny student medicíny a jeho kámoš studuje filmovou režii. Role jsem jim celkem věřil, i když ke studiu oba přistupovali dost svérázně. Přibyla spousta nových postav z řad Štěpánových spolužáků, kteří jsou pěkní exoti a jeden doslova, studující medik černé pleti s domáckým pojmenováním Mireček. A pochopitelně nesmí chybět nějaká nová láska. Pěkné, možná i propracovanější než jednička a netočí se to jen kolem jednoho dějového motivu jako předchozí díl. Takže dá se to vidět a klidně i opakovaně. 80% ()

lekr 

všechny recenze uživatele

O iluze možná přišel Pavel Kříž ale především já jsem přišel o iluzi že Dušan Klein je kvalitní režisér...tupý a sotva vtipný film který jsem nevěděl jaký je jeho smysl a v čem tkví pointa jeho humoru...nostalgická zamyšlení bych Křížovi toleroval možná v jedničce kde to není ohraný ale tady je to trapný už proto že nerozdává žádný nový moudra a hodinu a půl poslouchat jeho plky o tom jak ho sere svět a do toho sledovat normální život studenta medicíny je něco neohorázně nudnýho.... ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl pentalogie mám nejradši a to nejen proto, že studuju to co studuju. Tolik nesmrtelných hlášek žádný jiný díl Básníků nemá. Prostředí lékařské fakulty i vyobrazení života na koleji je věrohodné (a ano, chodí to naprosto stejně i teď jako to bylo v době kdy se film natáčel), protože v té době Kleinův syn zrovna také studoval medicínu a tak měl režisér spoustu podnětů takříkajíc z první ruky. Jo a velmi mě potěšila Svěrákova přítomnost v roli vyučujícího nejkurióznějšího předmětu, jaký jsem kdy viděla:). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Kvůli slovenskému akcentu Adriany Tarábkové propůjčila Jeskyňce český hlas Miriam Chytilová. (funhouse)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)
  • Mirečkova Bužumbura (Bujumbura) je někdejšího hlavního města Burundi. (PD321)

Reklama

Reklama