Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (307)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"K nám světýlko tě zavede..." a prototyp socialistické ženy Lenka Kořínková míří na moji slabost pro amatérské divadlo. Sladká léta, kdy se teprv rozhoduje, kdo bude lékařem a kdo náckem. Čas básniček, které se ještě nestahovaly z tematických serverů, doživotní škatulka tehdy ještě parodického Oldy Navrátila, Borůvčina tajná nahrávka jako vzor pro Kristýnu s ránou, která nezarůstá, a navrch ♫ Víťa Vávra. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ani neviem a nechápem prečo som sa doteraz všetkým 'Básnikom' toľko vyhýbal. Možno to bude mojou nebásnickou povahou a teda znova som si uvedomil, že sa netreba riadiť názvom. Prvá časť série je nabitá modernou problematikou, úsmevným, mladým a aj poučným príbehom. Na svoju dobu a v tuzemskom poňatí určite obrovský shock! Ale film nestarne a musím povedať, že úprimnosťou a spracovaním dáva stále poriadny knockout aj napríklad takému cool filmu akým sú tematicky príbuzní 'Snowboarďáci'. 80%. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úplně mi nekápla do noty ta lehce melancholická atmosféra, která se napříč filmem táhne. Na můj vkus tam bylo málo humoru a příliš mnoho romantiky. Ocenil bych to přesně naopak. Přesto některé scény byly opravdu kouzelné. Největší moje pochvala míří k úžasně napsané a ještě lépe zahrané roli Františka Filipovského. Každá sekunda, kdy se objevil na place byla prostě diváckým zážitkem. Bavil mě i Císler v roli režiséra, Ringo Čech v roli saunisty. Luděk Kopřiva v roli teplého cvičitele tance a Oldřich Navrátil v roli lehce pedofilního svůdníka. Je trošku ironie, že tihle všichni ve velkém stylu zastínili ústřední dva kluky, kteří toho v nabídce moc neměli. A je velká škoda, že vedlejší role nedostali více prostoru. Příběh s divadelním představením nebyl úplně špatný a celý snímek měl překvapivě docela spád a nenabídl moc nudných pasáží. [70 %] ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poslední ročník gymnázia je pro Štěpána (Pavel Kříž) a Kendyho (David Matásek) kromě první lásek také zpestřen jejich pološkolním projektem. Za pomoci Štěpánových básní a Kendyho muziky se pokusí zorganizovat modernizaci divadelního představení o Lesní panně, do kterého zapojí takřka celé městečko. Ale za tím vším je hlavně Štěpánova touha zapůsobit na svoji věčnou lásku, krásnou Borůvku (Miroslava Šafránková)... Nepředpokládám, že by při natáčení tohoto filmečku Pavle Kříž s Davidem Matáskem doufali, že se film stane jedním z nejúspěšnějších představitelů české kinematografie a že se dočká několikerého pokračování. I dneska, i když už je vidět, že má film leccos za sebou přináší spoustu scén, které se nesmazatelně zapsaly do paměti. Skvělý Oldřich Navrátil v roli Emila Nádeníčka to vše jen podtrhuje! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Moje srdeční záležitost. Líbí se mi pořád i po bůhvíkolikáté projekci. Stále mě lákají dva vykutálení kamarádi Štěpán a Kendy, Štepánovo nesmělé balení půvabné dívky Borůvky, jejich "Lesní panna na novo", přihřátý choreograf Hugo Snavný Luďka Kopřivy, samorostlý lázeňský Paganini Františka Ringo Čecha a další věci. Tento díl není asi nejlepší z celé série, má ale nejhezčí verše. (Namaluji tvoje ňadra, dvě kuličky z počítadla...). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Dušan Klein našiel pri písaní scenára dosť inšpirácie u svojich dvoch synov, vtedy takisto stredoškolákov. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)
  • Miroslava Šafránková se před kamerou odmítala svléknout, a tak ji režisér navrhnul, že to vyřeší animovanými pasážemi. Nakonec se mu tento způsob zalíbil a více ho zakomponoval do filmu. (hot_spot)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama