Reklama

Reklama

Ten dvanáctý

  • Česko Dvanáctý muž (více)
Trailer 1

Z dvanáctičlenného týmu, který je vycvičen k likvidaci nacistických strategických cílů v Norsku, přežije zradu pouze jeden. Čeká ho ale nejtěžší úkol jeho života. Musí zraněný uprchnout do Švédska přes nemilosrdnou severskou divočinu s pronásledovateli v zádech... (TV Prima)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (236)

PROCESOR 

všechny recenze uživatele

Norové, jako každý jiný národ těžce zkoušený ve druhý světový válce má jistě nárok na své hrdiny. O tom žádná a to jim nikdo nebere. Ale pokud se někdo rozhodne nějakého hrdinu zfilmovat, měl by také kouknout jaký píšeme rok a netočit to, jako v padesátých letech, jako vyloženě propagandu. Neskutečně krásná, divoká, syrová je zde ztvárněna příroda, také, jak jinak. Pro mě je kámen úrazu a s čím mám problém, že některým věcem prostě nevěřím. Hlavně si myslím, že všichni, kdo mu pomáhali si zaslouží minimálně stejný obdiv, protože riskovali životy svých nejbližších. Nesmrtelnost hlavního hrdiny, ale hlavně závěr se sobíkem-pejskem mi už přijde vyloženě přestřelený, ale i tak jsem měl hezký filmový zážitek. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tyhle látky, kdy někdo musí něco v nehostinných podmínkách překonat (a je jedno, zda třeba ztroskotá, spadne s ním letadlo nebo prchá před nacisty) a sáhnout si na fyzické i psychické dno, jsou vesměs plné syrových scén, rozmáchlé kamery a výborného hereckého výkonu ústředního „bijce“. Tohle drama z 2. světové války není o moc jiné. Ovšem stejně jako jinde (zároveň) trpí rutinními úkony, opakujícími se překážkami, utahanými scénami i nedostatkem emocí. Za mě pak chybí, že dotyčnému houževnatému hrdinovi nefandím, nebojím se o něj. A beru to „jen“ jako dobře natočenou (místy nudnou) lekci historie. Příběh o vůli přežít a obětavosti jednotlivce i odvaze norského lidu vypráví o členu norského komanda Janu Baalsrudovi, který jako jediný unikne svištícím německým kulkám, musí překonat ledovou pustinu a dorazit do neutrálního Švédska. Dostal jsem zhruba to, co jsem očekával. Solidní tři hvězdy, na čtyři ale nejdu. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film o statečnosti norského lidu, který neváhal nasadit životy pro záchranu jednoho člena sabotážní mise. Líbila se mi též role, kterou ztvárnil Jonathan Rhys Meyers, aneb fanatický esesák, kterému dosud žádný člověk neuprchl. I norští občané jsou obsazeni velmi dobře, už z tváří se jim zračí nezdolnost a zdravé jádro. Film je trochu delší, ale nenudí ani chvíli a téměř stále dějem proplouvá beznaděj a tragédie, které hlavního hrdinu Jana potkávají. Navíc krásná norská krajina, sníh, hory, moře, včetně polární záře stojí za to vidět. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nedokážu pochopit, jak mohl norský odbojář Jan Baalsrud přežít podobné útrapy, které popisuje tento snímek, obzvlášť když se vše odehrávalo v drsných přírodních podmínkách mrazivé Skandinávie. To prostě není v lidských silách. Musím však uznat, že i kdyby byl ten příběh jakkoliv nadsazený, tak na jeho základě se tvůrcům podařilo natočit nesmírně poutavý a dramatický válečný film, jenž vyniká úchvatnou kamerou a velmi působivou hudbou. Navíc ho zdobí brilantní herecké výkony Thomase Gullestada a Jonathana Rhys Meyerse. (75%) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Den 12. mann je nórskym pokusom o Revenanta, kde je síce lepší príbeh, ale chýba tomu samozrejme ten hollywoodsky obraz i geniálni herci. Na druhej strane sem tam pripomenie i 127 hodín, keďže nechýba odstraňovanie končatín, čo je zobrazené dosť surovo. To "na základe skutočného príbehu" bolo režisérom značne dramaticky pozmenené, to je jasné. No a nechýba tu nórska snaha stavať sa do polohy odbojárov voči nacizmu, hoci pravda je taká, že nikto nebol v Európe väčším Hitlerovym kolaborantom než oni samotní. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se v Lyngen, Målselv a Sommarøy v oblasti Troms v Norsku, v hlavním městě Oslo a v Edinburghu ve Skotsku. (Punisher)
  • Thomas Gullestad si při natáčení způsobil omrzliny na rukou, když musel být ve sněhu bez rukavic v téměř -30°C. (Punisher)

Reklama

Reklama