Reklama

Reklama

Gentleman s pistolí

  • USA The Old Man & the Gun (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film založený na skutečném příběhu Forresta Tuckera, od jeho smělého útěku z vězení San Quentin ve věku sedmdesáti let až po řadu nevídaných vloupání, která policii vyváděla z míry, nicméně veřejnost okouzlila. Jeho pronásledováním jsou posedlí detektiv John Hunt , jehož fascinuje, jak se Forrest věnuje svému řemeslu, a žena , která ho miluje navzdory jeho profesi. (Filmbox)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (134)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Celé zpracování tohoto snímku koresponduje s jednou z částí jeho názvu, a to gentlemanské. Jak já si totiž představuji gentlemana? Slušného, vzorného, uhlazeného, zároveň ale v podstatě i dost nudného, nezajímavého a nevýrazného. A přesně takto na mě zapůsobila tato podívaná. Až příliš profesorsky natočená, ovšem bez jakékoliv známky rebélie a bez života, což následně vyvolává jen pocity nezáživnosti a nepřesvědčivosti. Každopádně v jednom ohledu jsem byl mile překvapen, a to jaký je Redford ve svých stočtyřicetiosmi letech pořád charismatický štramák, který stále ještě prakticky sám dokáže utáhnout film. Jinak je zde ale vážně těžké ještě něco vyzvednou, jelikož tu prostě už není nic, co by za to stálo. Příběh se odehrává pozvolna, bez jakýchkoliv výraznějších scén, dále to není ani napínavé, ani dramatické, ani emočně funkční, a zábavné už vůbec ne. Veškeré postavy pak nevzbuzují jakýkoliv zájem, a co se atmosféry týče, tak i tu musím považovat za nepřesvědčivou. Jak jsem zkrátka zmínil, určitě nejde o špatný film, jen prostě nenacházím jediný důvod, proč ho vlastně vidět. Velmi obyčejná, nezajímavá a hlavně nevýrazně zpracovaná podívaná. ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Že mu je přes osmdesát vzhledově odpovídá,ale svými gesty, mimikou, hlasem, je to pořád ten stejný Redford jako kdysi, stejně tak Sissy Spacek je až na ten nos z profilu( bojíííííím) ještě čupr baba. Občas mě tyhle filmy se staršími herci baví, mají hlubší smysl, neřeší kraviny. Forrest Tucker byl tedy opravdový oříšek. Občas se film malinko táhne,ale je tak příjemně jiný, že mě to baví. Navíc mě svou rolí hodně potěšil i Casey Affleck, kterého jindy nějak nemusím. ()

Reklama

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Představte si, že existují na světě lidé, kterým se prostě nechce chodit každý den do rachoty za těch pár šestáků, aby pak za tu otrockou dřinu dostali otrockou vejslužku a za ní si pak koupili pár vypečených koláčů. Tito lidé si asi už v mládí položili existenciální otázku„Proč se celý život trápit a dělat vše tak složitě a proč ze sebe dělat takový blbce, když jednoduše stačí vejít do banky k přepážce, kde s úsměvem na tváři stačí slušně požádat s bambitkou v ruce o těch pár prašivých doláčů, který stejně nebudou nikomu chybět?" Tak přesně o tomto je náš příběh, který byl prý inspirován skutečnými událostmi a i když se na to koukáte, tak je vám hned jasné, že hlavní hrdina tohoto příběhu, který se jmenoval Forrest Tucker a který opravdu existoval byl tak trochu jako světaznalý a příjemně upovídaný svými báchorkami takzvaný Baron Munchhausen, kterého všichni známe pod přízviskem Baron Prášil. V této story se podíváme pod pokličku několika gentlemanských přepadení peněžních ústavů ve kterém si parta znuděných gerontů plní své životní sny a to skoro na sklonku svého života, kdy si užívají svůj lup každý podle svého gusta. Proč by měli v důchodovém věku rejt držkou v zemi a počítat každej krejcar a stát sáhodlouhé fronty na úřadech, kde jim milosrdně dají almužnu se kterou by nevyžil ani Bulhar na Matějské pouti. Forrest a jeho banda si užívali mladých slečen a pro všechny americký dědky a báby se stali inspirací a pro některé dokonce národními hrdiny. Samozřejmě tvůrci tento příběh trochu přikreslili a pravdou je, že Forrest byl už v mládí pěknej výlupek a o útěk z vězení se pokusil dokonce třicetkrát, z toho osmnáckrát se mu to povedlo. Ale nemá to cenu dál rozebírat, protože to se musí vidět. Je pravdou, že herecké výkony hlavních hrdinů byly kvalitní a komediálně pojaté s někdy až dojímavými scénami, ale mně to prostě nestačilo a chyběla tomu nějaká ta vnitřní míza, která tomu měla dodat tu pravou, šťavnatou chuť hovězí svíčkové. Možná bych se radši podíval na podobný snímek, který by byl trochu víc laděn do dokumentárního stylu, ale nechám to být a dávám tomu zasloužených 60%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil na Roberta Redforda po dlouhé době v hlavní roli. Navíc krimi tématika v retro kabátě tu také dlouho nebyla. Bohužel Gentleman s pistolí je taková malá, nenáročná a bohužel i nevýrazná pohodička, kterou uvidíte a ihned zapomenete. Což je vzhledem k silnému příběhu a velké herecké hvězdě opravdu škoda. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

He was smiling. Krásně melancholická, staromódní rozlučka jedné herecké legendy. Postavy zde se vyrovnávají se stářím a stereotypem života, přesto je film díky neodolatelnému Forrestovi plný optimismu a energie, a mnohdy vyvolává úsměv na tváři. Docela obyčejný film o neobyčejném člověku, plný hřejivých dialogových výměn o životě, sympatického a přesného herectví (Redford a jeho interakce s kýmkoliv ve filmu, Affleckův policajt a jeho děti) a 70s retro stylizace - excelentní kamera a střih. Závěrečná půlhodinka filmu je naprosto bezchybná, nostalgická a úžasně pozitivně emotivní. P.S. Sissy Spacek potvrzuje (po výborném výkonu v Castle Rock), že prožívá svou hereckou renesanci. 8/10 ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 31. srpna 2018 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)
  • Scénář vychází z článku Davida Granna z roku 2003 v The New Yorker s názvem „Starý muž a zbraň“. (ČSFD)

Související novinky

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Robert Redford ukončil kariéru

Robert Redford ukončil kariéru

07.08.2018

Legendární americký herec a spoluzakladatel filmového festivalu Sundance Film Festival Robert Redford (81) potvrdil svá dřívější slova a ukončil kariéru. Redford se hraním živil 60 let, mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama