Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický thriller z blízké budoucnosti o tom, jak se špičkové technologie mohou vymknout kontrole, respektive jak se z dobrého sluhy může stát zlý pán. Andrej (V. Dyk) pracuje jako programátor u nadnárodní firmy, která se zabývá vývojem tzv. inteligentního domu. Ten má znamenat revoluci v bydlení, má být ovládaný pouhým hlasem a má svým obyvatelům zajišťovat maximální pohodlí i stoprocentní bezpečnost. Andrej je pověřen finalizací celého projektu a společně se svojí čerstvou manželkou, ambiciózní sochařkou Zuzanou (G. Marcinková), se stěhují do funkčního prototypu inteligentního domu, do luxusní vily z kamene a skla, stojící na samotě uprostřed nádherných hor. To, co se zprvu jeví jako pohádka, se ale rychle mění v noční můru. Dům projevuje vysokou chybovost, v okolí domu se začíná pohybovat tajemný neznámý a pak se kdosi začne dvořit Zuzaně, která na samotě uprostřed hor zůstává velmi často sama, protože její manžel opakovaně odjíždí na pražské ústředí firmy. Zuzana hledá pomoc jak u své kamarádky Moniky (Z. Porubjaková), která za ní pravidelně jezdí a které se ve vztazích s muži pravidelně nedaří, tak u podivínského souseda Maxe (O. Malý), který žije nedaleko odsud jen se psem, tak i u Andrejova šéfa (A. Hajdu), který se za všech okolností tváří tak vstřícně a empaticky. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (312)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Otázka za 100 bodů: už jste viděli třináctou řadu Simpsonových z roku 2001? Hned v prvním, tedy čarodějnickém díle, je k vidění moc zábavný příběh, jak si Simpsonovi změní dům na inteligentní dům, který obyvatelům odpovídá sametovým hlasem, sám chystá rodince snídaně, připravuje paní domu lázeň... a nějak moc ji chce chránit, takže mu pán domu překáží. A co tu máme jako žhavou českou novinku po sedmnácti letech? TOTÉŽ. DOSLOVA TOTÉŽ. Tak okatou vykrádačku jsem snad ještě nikde neviděl. A Simpsonovi samozřejmě zdaleka nebyli první, kdo s tím konceptem přišel, takže tvářit se, bůhvíco zajímavého vzniklo, prostě nejde. Naopak - za odvahu dát nepřiznaný, ale o to okatější plagiát do kin, to fakt Karlu Janákovi a Lubomíru Slivkovi tleskám, já bych tu drzost neměl. K filmu samotnýmu: technicky je natočený dobře, není co vytknout. Ale ten obsah... Důvěrný nepřítel je fakt nelogická kravina, kde spousta věcí prostě nedává smysl. Kdyby jenom chování postav; scénář je napsaný příšerně vážně (přesněji: příšerně a vážně) a škodolibost je tak o to větší. Úlitby product placementu ani nekomentuju. Když kurva nemám peníze, tak netočím. Je to lepší než pouštět do scén znělky Evropy 2 a ještě nechat hlásit Štíbrovou, že "jsou tady 3 v 1". A mnoho dalších reklam. Renault taky zaplatil dost, že jo? No a tuny klišé. Schválně, na kolik filmů si z hlavy vzpomenete, že jste v nich viděli párek hrdinů, co promoknou venku za deště, tak si sundají oblečení a rozdají si to tam? Na první dobrou jich mám šest. A mnoho dalších klišé, ať už brutálně schematický postavy, nesmyslný dialogy... Navzdory tehchnicky povedenému zpracování bych dal jednu hvězdu, kdyby se přenádherná Gabriela Marcinková tolik nesvlékala. Ta druhá hvězda je jenom za ni. Jinak to byl příšernej film. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Konceptuální přehlídka spodního prádla (kdybyste to nevěděli, tak sochařka standardně v ateliéru pracuje v sexy černém prádelku, ze kterého jí leze půlka zadku) a hlouposti nelogického jednání postav. Rozhodně se budu svěřovat chlápkovi, co vypadá nejvíc podezřele a polezu do jeho baráku, když už mám echt podezření, že mě špehuje. A taky ustelu svojí kámošce na sedačce v obýváku a přikryju ji levnou dekou z IKEA, když mám monstr super-barák, ve kterém když nejsou pokoje pro hosty, tak co tam je? Sex s výřivkou ultra WTF a Vojtěch Dyk jako jeden z mnoha pasivních, okatě nastrčených product placementů. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Režisér Karel Janák konečně udělal tlustou čáru za filmy pro puberťáky a natočil snímek s velmi vážným tématem a tím je hrozba umělé inteligence.Andrej(Vojta Dyk) pracuje jako programátor a jeho šéf mu nabídne,aby se s manželkou Zuzanou(Gabriela Marcinková) jako testovací osoby přestěhovaly do domu který je prošpikován kamerami a řízen počítačovým systémem.Nejdříve to vypadá idylicky kdy dům reaguje na přání jako třeba uvaří kávu a pustí hudbu,ale jak je známo z reality tak každý komfort bývá draze vykoupen.Vojta Dyk většinu času pracuje ve firmě takže celý den je pod dohledem jen jeho manželka která pracuje doma jako sochařka.Z neustálého sledování má Zuzana nepříjemný pocit,ale Andrej jí uklidňuje že se to časem poddá.Párkrát se Zuzana setká s nejbližším sousedem který má doma počítače a přes systém jí sleduje.Tento "tajný" ctitel je po čase odhalen.Když se po nějaké době dům vymkne kontrole a začne Zuzaně dělat ze života peklo snaží se jí tento soused pomoci,ale po zásahu elektrickým proudem zahyne u plotu před domem.Film mě zaujal,ale zároveň potvrdil mé obavy z moderních technologií které se stále více rozšiřují.Lidé jsou čím dál víc pohodlnější a čím dál víc volí počítačově řízené projekty za které zaplatí obrovské peníze,ale přitom si neuvědomují,že jedna malá chyba v systému je dokáže převálcovat víc než živelná pohroma. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Asi to najpresvedčivejšie čo sa hereckých výkonov týka, bola masturbácia Gabriely Marcinkovej. Nepochybujem že to nepredstierala a trošku sa so sebou vo vani pohrala. Prečo aj nie, keď pod vodou nebolo nič vidieť. Určite v tom má bohatú prax. Ešte spomeniem, že mi neskutočne pripomínala Daisy Ridley. Supermoderná presklenná budova uprostred tatranskej samoty, vybavená luxusom a riadená programom, ktorý plní všetky želanie - ako sa ukáže, aj tie nevyslovené. V dome sa tiež množia sprvu zdanlivo nevinné lapálie, výpadky a poruchy, vďaka ktorým hustne nálada: nie snáď strašidelná, ale nepríjemne neistá. A konečne v dome, kde sochárku navštevuje jej jeblá cigánska kamarátka, sa tiež nájde veľa dôvodov k vďačným obrazom ženskej polonahoty či nahoty, od sprchy po vaňu, ktorá dokáže samovoľne zariadiť orgazmus. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Sice tam mám pár nelogičností, ale v globale se to povedlo, líbil se mě i úplný závěr. Teda, ale na chytrej dům pánové zapomeňte, představa, že si do takovýho chytráka dotáhnete samici a dům zahlásí, že parametry této samice se neslučují z parametry včerejší samice a nebo, že by nám dům už nevydal další pivo, protože jsme už podle něj na sračky a krom tchýně nebo ženy se budeme dohadovat o našem chlastání ještě s domem, to potěš koště. A to už vůbec nemluvím o vizi, že to udělá ženský procesor (skvěle zahráná scéna Gabinko), tady bychom si chlapi zahrávali vysloveně s ohněm. Herecky se mě hrozně líbila Gabriela Marcinková a to nejen herecky, Vojta mě tentokrát nesral a Karel Janák moc příjemně překvapil. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (13)

  • „Důvěrný nepřítel byl pro mě malý zázrak. Od prvního přečtení scénáře, který je na česko-slovenské poměry velmi odvážný a originální, přes setkání s režisérem, kameramanem a herci, až po samotnou realizaci. Ta sice nebyla vždy jednoduchá, ale po každém natáčecím dni jsem měla pocit, že vzniká něco výjimečného,“ uvedla Gabriela Marcinková. (SONY_)
  • Natáčelo se v Bratislavě (Staré Město a Petržalka), ve Vojenském obvodu Záhorie, v Tatranském národním parku (TANAP), na letišti Poprad–Tatry, v obci Reľov, na Spišské Maguře, Tatranské Javorině, na chatě Muráň a v Praze. Nemocniční scény byly natočeny v popradské nemocnici a v pražské Nemocnici Na Homolce. V Praze se též natáčelo v Danube House a v Galerii Chemistry. Natáčelo se 38 dní. (jungewolf)
  • „Hledali jsme supermoderní dům, který by stál opravdu uprostřed samoty a působil tak ve filmu dostatečně strašidelně. Nakonec jsme točili v domě, který je v Praze uprostřed další zástavby, ten jsme ‚obalili‘ do modrého pozadí a okolí samoty, které je pak vidět ve filmu, je tak iluze. Natáčení tím samozřejmě bylo složitější, protože exteriéry se točily v Tatrách, a propojit ty přechody nebylo snadné,“ dodává k natáčení Důvěrného nepřítele režisér Karel Janák. (Lucillle)

Reklama

Reklama