Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Vasilij Petrovič Goloborodko (Volodymyr Zelenský) je charismatický i chytrý středoškolský učitel dějepisu, který po rozvodu žije v bytě svých rodičů. Jeho život se zásadně změní v okamžiku, kdy jeden z jeho studentů zaznamená na mobil jeho proslov, ve kterém se ostře vymezuje proti korupci na Ukrajině a záznam následně umístí na sociální sítě. Video s naštvaným učitelem se záhy stane internetovou senzací. Studenti pro svého učitele navíc zorganizují crowdfundingovou kampaň na podporu jeho kandidatury v ukrajinských prezidentských volbách, což nakonec jejich ohromeného učitele dovede k vítězství v prezidentských volbách. Po prvotních rozpacích se se svou novou rolí postupně sžije a rozhodne se, že se jako prezident zaslouží o vymýcení korupce ve své vládě. (Voyo)

(více)

Recenze (40)

inutihar 

všechny recenze uživatele

První série: Některé dialogy naivního prezidenta a protřelého premiéra se sice skoro rovnají klasickému Jistě, pane ministře, ale je tam také hodně hluchých míst, vtipy se opakují a některé postavy jsou absolutně nevyužité. Chybí tomu větší univerzálnost. Druhá serie: Zhruba to samé, co první, geniální scénky nejsou schopné vyvážit hluchá místa a mnohé vtipy nesrozumitelné pro ty, kteří nežijí na Ukrajině, některé postavy z první série prakticky bez vysvětlení zmizely. Celá část o volbách byla až k nesnesení. Hodně by tomu prospělo prostříhání. Třetí serie: lepší než dvojka, asi proto, že má v celku rozumnou délku. Opět platí, že čím víc znáte nedávnou ukrajinskou historii a místní reálie, tím to bude lepší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Už ze zájmu jsem tento sitcom o nově zvoleném prezidentovi Ukrajiny zkusil. Natočeno je to naivně asi jako u nás Comeback nebo jako když se točily sitcomy v Americe v devadesátých letech. Humor trošku na způsob Kutila Tima, Ženatého se závazky nebo Kroku za krokem. Osobně bych ale řekl, že doba těchto komediálních seriálů už je dávno pryč. Uznávám, že v rámci odpočinku ty dvacetiminutové díly docela slušně zabavily. Mnohdy i připomínaly Jistě pane ministře, což jde určitě k plusu. Ale pořád bych řekl, že jde spíš o relax nebo výplněk času, než o seriál, na který bych se musel nutně těšit. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

na jednu stranu je tu dost celkem vtipných momentů a povedeného strefování se do (nejen) politických nešvarů - primárně pak korupce. Na stranu druhou je tu ale dost hluchých míst a navzdory klasické "sitcomovské" stopáži zvládne i nudit (nepočítám fakt, že je to celé takové naivní a idealistické). Zelenskyj byl jako herec dobrý a v té době by ho určitě nenapadlo co všechno bude následovat a čím si bude procházet. V závislosti na událostech posledních měsíců každopádně dostává Sluha národa hořkosladkou (pa)chuť. Viděl jsem jen první řadu a do druhé nejspíš nepůjdu. Rozhodně ne hned...60% ()

tereez 

všechny recenze uživatele

Hérodotos: "Co chce změnit? Jakou formu vlády mají?" Plútarchos: "Demokracii" *Zelenskyj propukne během spánku ve smích* "Ehm, říkají, že je to demokracie..." Hérodotos: "Jak ji chce změnit? V anarchii? Centralizaci?" *Zelenskyj ve spánku kýve, že ne* "Á, takže federalizace!" *Zelenskyj chytne ve spánku Hérodota pod krkem a snaží se jej uškrtit* Hérodotos: "Poslouchej, Plútarchu, žilo se jim za komunismu špatně?" *Zelenskyj sebou trhne a ve spánku se prudce posadí* _________________ Příjemné, vtipné, v kontextu dnešních událostí místy až hořce vtipné. Čekala jsem, že to bude víc low cost, inu předsudky, ale příjemně mě to překvapilo. V úvodní písničce zní "Я всего на свете член. Почти что супермен." a o 7 let později je Zelenskyj opravdu Supermanem, to nevymyslíš. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vasilij Petrovič Goloborodko s tváří Volodymyra Zelenského, který svým charismatem, smyslem pro humor a hlasem Shohreh Aghdashloo byl ještě nedávno pro běžného Čecha věcí poměrně neznámou. To se v poslední době z jasných důvodu změnilo a v kontextu současného dění tenhle nenápadný komediální seriál nabývá úplně nového hořkosladkého významu. Příběh o tom, jak se obyčejný středoškolský učitel stane přes noc prezidentem, který si na nic nehraje, a s naivními představami se snaží změnit zaběhnuté pořádky - zbavit zemi korupce, mocichtivých oligarchů, ale i ruského vlivu - hodně vypovídá nejen o stavu tehdejší, stále ještě do jisté míry postsovětské, Ukrajiny, ale především o myšlenkách a nápadech, které Volodymyr Zelenskyj, představitel hlavní postavy a především (a to je důležitější) jako showrunner už před 7 lety měl a které do seriálu společně se svým tvůrčím týmem otiskl. A je to fakt bžunda. Ne úplně vždy, hluchých momentů to má taky požehnaně, ale na ty dobré scény stojí za to si počkat. A to říkám jako někdo, kdo praštěné sitcomy zas tak moc nemusí. Seriál je pro mě ovšem nejzajímavější z hlediska paralel, z nichž některé jsou fakt vtipné a některé i bohužel vlastně hrozně smutné tím, jak se nečekaně vyplnily. I přes všechen ten situační humor se Zelenskyj docela ostře vymezuje a opírá do všeho, co bylo a asi stále i je na ukrajinské politice špatně. A nejen té ukrajinské. Některé věci jsou všude stejné. Je nutno si také uvědomit, že první série vznikla necelý rok po euromaidanu a ze seriálu vyloženě sálá nadšení z prozápadního demokratického směřování. Jednoduše energie něco změnit a snaha posunout zemi dál. Není tedy divu, že Zelenskyj následně vyhrál i volby reálné. Obecně bych asi seriál hodnotil spíše poctivými třemi hvězdami, působí poměrně levně a televizně, ale za sympatickou hlavní postavu (Zelenského charisma se nezapře), hlavní opening a tuhle scénu, jejíž přesah mluví naprosto za vše, přihodím rád i tu čtvrtou. Snad Netflix dodá i zbylé série, mrknul bych na ně rád. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Název seriálu inspiroval na Ukrajině vznik stejnojmenné politické strany. Shodou okolností ji založil herec Vladimir Zelenskij, který zde ztvárnil hlavní roli. (P. J. D.)
  • Seriál je oficiálně zdarma na YouTube. (Jirka_Šč)
  • Ruská televize vystřihla několik narážek. Například informaci, že Putin nosí hodinky značky Hublot. (Jirka_Šč)

Související novinky

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

Sluha národa s Volodymyrem Zelenským na Voyo

28.03.2022

Voyo uvádí ukrajinský satirický seriál Sluha národa s Volodymyrem Zelenským o středoškolském učiteli dějepisu, který díky virálnímu videu nakonec stane v čele státu. Vasilij Petrovič Goloborodko … (více)

Reklama

Reklama