Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 2

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (602)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Po extázi, kterou ve mně vyvolal Mechanický pomeranč, jsem se zaměřil na další Kubrickovy filmy. Svým názvem mě velice upoutal Dr. Divnoláska, na kterého se tady pěla chvála nejen od Stanleyho fanoušků. Navíc se ukázalo, že podle IMDb je to jeho nejlepší film. Dlouho jsem se k němu nemohl dostat a moje očekávání tak byla větší a větší. Jak to vše dopadlo, je však jasné. Ani špetka zklamání. Brilantní válečná satira, která dokáže člověka i po letech skvěle pobavit. To, co předvádí Sellers a Scott, se prostě musí vidět. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Nadčasová komedie, při které , přestože je studená válka dávno za námi, dodnes stydne krev v žilách. A co teprve v době svého vzniku, kdy rozhodně nebylo zvykem dělat si legraci z tak vážných věcí. Z hereckých výkonů rozhodně nejvíc uchvátí výkony Petera Sellerse, Petera Sellerse a Petera Sellerse. Určitě se na to někdy podívám zas. Zdravíme Dimitrije! ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ja neviem, ten humor som asi moc nepochopil. Určite klobúk dole pred výkonom Petra Sellersa, ale celkovo vo mne ten film nezanechal tú hromadu otázok a nadšenie, ako u iných Kubrickových psycho filmov. Zaujímavá politická satira ma zaujala vynikajúcim Sellersom v hlavnej role, inak ale ničím iným. Asi nie som priaznivcom tohto druhu humoru, aký tento film prezentuje, ale očividne filmovým fanúšikom sa páči. Koniec bol samozrejme skvelý, respektívne posledná scéna Sellersa, zmeneného na nepoznanie. Aj mi trvalo, než som si uvedomil, že tu zahral viac postáv. Takže kvôli koncu "I Can Walk" dvíham o jednu hviezdičku. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Sam som si nevedel predstavit, ci by Kubrick dokazal natocit komediu, na ktorej by som sa dokazal bavit a cuduj sa svete, bavil som sa. A neviem, ci to bolo teraz len tou temou studenej vojny alebo aj perfektne zahranou trojulohou Petra Sellersa. Aj George C. Scott, ktoreho som si zapamätal ako konzervativneho GENERALA PATTONA (1970) sa v tejto ulohe nedal zahanbit. Za Pattona dostal dokonca aj Oscara za najlepsiu hlavnu ulohu. Peter Sellers znamy ako Inspektor Clouseau zo serie RUZOVYCH PANTEROV od roku (1963) bol pre zmenu za trojulohu v tomto filme nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie mal Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Vidiet, ze v tom roku sa najviac tesil z oceneni muzikal My Fair Lady, pretoze aj Dr. Divnolaska mal dalsie 2 nominacie za najlepsieho rezisera a najlepsi film roka 1964, ale za obe nominacie sa z cenami potesil uz spominany muzikal. Jedine stvrtou nominaciou za najlepsi scenar sa potesil Edward Anhalt za anglicku historicku dramu BECKET s Richardom Burtonom a Peterom O´Toolom... 12.11.2009 ______ Peter Sellers - (Kapitán Lionel Mandrake / Prezident Merkin Muffley / Dr. Divnoláska) +++ George C. Scott - (Generál Buck Turgidson) +++ Sterling Hayden - (Generál Jack D. Ripper) +++ Keenan Wynn - (Plukovník Bat Guano) +++ Tracy Reed - (Slecna Scottová) +++ James Earl Jones - (Porucík Lothar Zogg) +++ Slim Pickens - (Major TJ. King Kong) +++ Peter Bull - (Velvyslanec De Sadecky) +++ Produkcia: Stanley Kubrick +++ Hudba: Laurie Johnson +++ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místy neuvěřitelně absurdní satira o narušení nervózního míru jedním ochráncem amerických tělních tekutin a jednou "příliš iniciativní" posádkou strategického bombardéru. Když každý vtip domyslíte do důsledků, začne vás mrazit.. Jistě, celé je to fikce, protože existovaly a existují mechanismy, které by tomuto zabránily, ovšem i sebelepší mechanismus může někdy selhat. Z herců bezpochyby válí trojitý Sellers, ale mě více zaujal úchvatný G.C.Scott, z jehož počáteční mrzutosti kvůli Kubrickovu požadavku přehrávat nakonec vzešla spolu s Pattonem možná nejlepší životní role. Skoro půlstoletí na sebe s prstem na spoušti mířily dvě největší světové mocnosti a fatální hrozbou vzájemného zničení se držely v šachu. Přitom všem si však nevšimly, že ji každou plíživě obklíčilo dvacet indiánů s lukem a šípy, s kterými si teď neví rady. A to zatím naštěstí nenapadlo indiány vyměnit své zlato a korálky za atomovku.. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (73)

  • Původně měl být v průběhu celého filmu prezident Muffley (Peter Sellers) hodně nachlazený. Peter Sellers takto skutečně odehrál několik scén, ostatní herci se jeho projevu neustále smáli a bavili se i při jeho jiných improvizacích během natáčení. Stanley Kubrick se poté rozhodl udělat z prezidenta vážnější postavu a scény s nachlazením byly přetočeny. Ve filmu však zůstal záběr, kde se Peter Bull jako sovětský velvyslanec snaží zadržet smích, když se Peter Sellers jako Divnoláska snaží ovládnout svoji pravou ruku. (Taita89)
  • Pozadí záběrů pro model letadla B-52 je natočeno z Boeingu B-17G, jehož stín je možné vidět na zemi. (Lavran)
  • Prestižní magazín Entertainment Weekly zvolil film čtrnáctým nejlepším filmem všech dob. (Petr23)

Související novinky

Zemřel James Earl Jones

Zemřel James Earl Jones

09.09.2024

Sametový hlas už dozněl. Dnes ráno totiž ve svém domě v požehnaném věku 93 let zemřel slavný herec a dabér James Earl Jones. První kroky jeho kariéry započaly na divadelních prknech, kde svým zvučným… (více)

Reklama

Reklama