Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrick si pre svoj debut zvolil komornú psychologickú výpravu medzi štyroch vojakov, stratených na nepriateľskom území. Najviac ma bavili ich vnútorné monológy, ktoré boli síce trochu patetické, ale výborne napísané. Jedinú viditeľnú chybu tvorili tie nemnohé akčné scény, ktoré nepôsobili veľmi reálne. Ale keďže sa kamera vyhýbala aj pohľadu na krv, plynulo to asi len z nízkeho rozpočtu na masky a veci podobné. Ináč perfektný protivojnový film, zobrazujúci jej deštruktívne účinky nielen telesného charakteru. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, netrpím Kubrickovskou mánií, která dává za úkol divákovi automaticky obdivovat a vyzdvihovat vše, co režisér natočil. A bez větších očekávání a potřeby velebit viděné jsem přistupoval i ke Strachu a touze. Výsledek mě však mile překvapil. Velmi netypické válečné drama, kde si člověk neužije velkých bojových manévrů či větší přestřelky, za to si zapřemýšlí a dostane možnost nahlédnout do hlav ne heroických a neohrožených vojáků, nýbrž obyčejných lidí, kteří mají strach. A to doslova, pasáž s vnitřními monology mě nadchla. Stejně tak stála za to nenápadná atmosféra, která by se sice mohla zdát takřka pohodovou díky slunnému počasí (vůbec se mi vizuální stránka filmu velmi líbila, ale měl jsem tu možnost vidět snímek ve více než slušné kvalitě), tu však narušuje hřmění střelby na pozadí a také přelétávající letadlo. Přesto, jak už jsem zmínil výše, nejzajímavější je studie hlavních postav, jejich myšlenky, obavy a činy. Osobně mi přišla nejsilnější scéna s vojákem na voru, který si uvědomuje, že jde o jeho poslední okamžiky. Nemůžu také opomenout zvláštní nápad s účelovým obsazením nepřátel stejnými herci, akorát se stále nemůžu rozhodnout, zda se mi to líbilo, nebo ne. Jinak nemám kromě trochu zoufale pomalého tempa vyprávění (což je vzhledem k délce snímku menší průser) moc co vytknout, solidní 4* si podle mě Strach a touha zaslouží. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, jestli má vůbec cenu tu ubohou přeživší kopii nějak hodnotit, protože je fakt strašná. Pochopení děje sice nebrání (ten je celkem dobrý a má několik zajímavých silných momentů), ale estetické hodnoty z ní člověk nepozná. Taková sračka, aby ji Kubrick musel chtít vymazat z povrchu zemského, to ale rozhodně nebyla :-) ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Mnoho let jsem odolával pokušení shlédnout onu legendární příšernou kopii. Naštěstí jsem nepodlehl a hle, po pár letech se kdesi v Portoriku objeví kopie kvalitní, ze které se podařilo udělat výborný remaster. A tak lze konečně film posoudit zcela objektivně a bez zbytečných omluv. Strach a touha je celkem naivní snímek, ze kterého srší čirý amaterismus patrný především ve výpravě a stylu kamery. Naštěstí můžeme pozorovat skutečně zajímavou sondu do myslí vojáků za napřátelskou linií a už tehdy, krátce po dvacítce, Kubrick dokázal, že pracovat s osudy lidí a zabřehávat do jejich myslí, které vystavuje skutečně mezním situacím, bude přesně to, co mu bude sedět. Strach a touha je tak ve výsledku lehce nadprůměrnou podívanou, které jde k duhu i "krátkost". Je to hlavně malá ochutnávka toho, čím svět Kubrick dokázal v příštích letech obohatit. 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Málo skutečné hmatatelné hrůzy v příběhu o tom, co hmatatelný strach s lidmi provede. Téma fiktivní války na neznámém území tvoří chytrou a zajímavou kulisu a Kubrick byl už tehdy nadaný filmař s velkou obrazovou imaginací, ale scénář zkrátka ještě neodpovídá jeho probouzejícímu se géniovi. Řada působivě sestříhaných scén má dodnes svou kvalitu, ale mnoho pochybných a nepřesvědčivých zvratů plus zbytečně filozofující postavy sráží celou výpovědní hodnotu o úroveň níže. Pro Stanleyho fanoušky každopádně příjemně strávená hodinka.... 60% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Sám Kubrick po letech přiznal, že film je velmi amatérský a přirovnal ho k „dětské kresbě na lednici“. Dokonce se pokusil zničit všechny kopie filmu, to se mu však nepovedlo. (gogos)
  • Rozpočet filmu činil 13 tisíc amerických dolarů. (Karlos80)
  • Původní název filmu byl The Trap, později The Shape of Fear a až poté Fear and Desire. (raffspIn)

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama