Reklama

Reklama

Strach a touha

  • USA Fear and Desire (více)
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři vojáci přežijí havárii letadla a ocitnou se v lese 6 mil za nepřátelskou linií. Vymyslí plán: Dojdou k nejbližší řece, postaví vor a v noci vyrazí do nejbližší přátelské zóny. Jejich plán vychází do té doby, než cestou narazí na mladou ženu... (Revolver)

Recenze (59)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je otázkou, jestli má vůbec cenu tu ubohou přeživší kopii nějak hodnotit, protože je fakt strašná. Pochopení děje sice nebrání (ten je celkem dobrý a má několik zajímavých silných momentů), ale estetické hodnoty z ní člověk nepozná. Taková sračka, aby ji Kubrick musel chtít vymazat z povrchu zemského, to ale rozhodně nebyla :-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Konečně HD, konečně plná kvalita! Na filmu je vidět, že Kubrick byl povoláním fotograf - puntičkářská kompozice obrazu je tu naprosto zásadní a vše ostatní jí ustupuje (někdy po střihu ani není potřeba stavět postavy do stejné polohy). To neberu jako výtku. Na film točený za vlastních pár peněz velmi vyspělé, a přestože asi nemůže být řeč o veledílu, skvělý kousek a zcela plnohodnotný film to je bez pochyby. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, netrpím Kubrickovskou mánií, která dává za úkol divákovi automaticky obdivovat a vyzdvihovat vše, co režisér natočil. A bez větších očekávání a potřeby velebit viděné jsem přistupoval i ke Strachu a touze. Výsledek mě však mile překvapil. Velmi netypické válečné drama, kde si člověk neužije velkých bojových manévrů či větší přestřelky, za to si zapřemýšlí a dostane možnost nahlédnout do hlav ne heroických a neohrožených vojáků, nýbrž obyčejných lidí, kteří mají strach. A to doslova, pasáž s vnitřními monology mě nadchla. Stejně tak stála za to nenápadná atmosféra, která by se sice mohla zdát takřka pohodovou díky slunnému počasí (vůbec se mi vizuální stránka filmu velmi líbila, ale měl jsem tu možnost vidět snímek ve více než slušné kvalitě), tu však narušuje hřmění střelby na pozadí a také přelétávající letadlo. Přesto, jak už jsem zmínil výše, nejzajímavější je studie hlavních postav, jejich myšlenky, obavy a činy. Osobně mi přišla nejsilnější scéna s vojákem na voru, který si uvědomuje, že jde o jeho poslední okamžiky. Nemůžu také opomenout zvláštní nápad s účelovým obsazením nepřátel stejnými herci, akorát se stále nemůžu rozhodnout, zda se mi to líbilo, nebo ne. Jinak nemám kromě trochu zoufale pomalého tempa vyprávění (což je vzhledem k délce snímku menší průser) moc co vytknout, solidní 4* si podle mě Strach a touha zaslouží. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jeho první celovečerní film. A to jde o krásný film. Nevím proč si vybral zrovna válečný snímek, ale pravdou je, že to co nemohl využít zde, použil v Pahths of Glory a v Olověné vestě. Dá se říct, že je to válečné drama. Ještě tam není vidět ta celá Kubrickova genialita, ale zatím pouze jenom malé střípky. Ale dokázal tam využít co se dalo např. voják toužící po ženském těle, strach vojáků a boj s ním. Jsem rád, že můžu být z mnoho lidí, kteří uvidí všechny díla Stanleyho Kubricka a může být opravdu jeho obdivovatelem. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že zpočátku mě film moc nebavil, ale od chvíle, kdy vojáci zajmou ženu, film nabírá na obrátkách a později se věnuje stroze i tomu, co Kubrick detailně rozebral hlavně ve Full Metal Jacket - duši vojáka (krásný rozhovor o sebeobětování se před akcí). Jinak jde poznat, že tohle je debut, ale v pozdějších částech filmu si můžete všimnout, že Stanley si už tenkrát hrál (např. se stíny, krásně to jde poznat v chatce, kdy generál promlouvá k vojákovi) a už tenkrát věděl, co chce říct. Mě by zajímalo, kdo tenkrát tušil, že se z něj vyklube takovýto režisér… Myslím, že i tehdejší filmoví odborníci neměli ani páru o tom, s kým mají tu čest… To já jen tak… ;-) 70 %. P. S. A tímto filmem pro mě končí jeho filmografie. Mám zhlédnuto vše, co tento opravdu skvělý režisér natočil. Zase, to já jen tak. ;-) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tohle byl debut? Mno tak pak je tedy na místě zatleskat. Sice jak jsem se dočetl dělal sám Kubrick všechno pro vymazání tohoto filmu z povrchu zemského, což jednak sám nechápu a jednak by to byla škoda, protože podle mě je tenhle filmek určitě o třídu lepší než o dva roky starší Vrahův polibek kterej nebyl úplně špatnej, ale dal se lehce zaměnit s jakýmkoliv žánrově podobným filmem z té doby, ale tady už je Kubrick a náznak jeho stylu cítit navíc v tématu které dokázal v pozdějších filmech ještě vybrousit. Ano je to levné a amatérské, ale občas mě fascinuje jak málo stačí k dobrýmu filmu 4 vojáci s různými charaktery jeden les, jedna řeka občas nějaká ta akce a jednoznačně naznačené protiválečné poselství. Navíc výborná hudba, která pořád udržuje filmu nepříjemně skličující atmosféru. Takže víc než slušný. Točit filmy, tak bych takovej debut bral.75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nikdy som si nemyslel, ze pri Kubrickovom filme budem mat problemy s (ne)navaznostou zaberov dosahujucu miestami az Godarda, Bressona alebo Neilla Marschalla. Ale inak celkom fajn ambiciozne becko, v ktorom miestami citit buducu genialitu autora. 6/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Z úcty k mistrovi udělím jednu hvězdičku. Stanley rád točil válečné filmy, ale tohle jsem nějak nepochopil. Moje rada zní: kdo neviděl, o moc nepřišel. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je zasezen do fiktivní války, ve fiktivním čase a světě. Jak je řečeno v úvodu filmu, jediné, co je z našeho světa a času je smrt. Film je moc dobrý. Nese se ve stejném psychologickém duchu, jako ostatní Kubrickovi válečné filmy. V této prvotině, snad nehraje více, než 15 herců, film byl pořízen za minimální prostředky, ale je natočen tak dobře, že to nevadí. Jsou zde některé opravdu silné scény, například když skupina vojínů zvraždí civilisty, nebo zešílení jednoho z vojínů. Škoda, že jsem film shlédnul v tak otřesné kopii, ale podle toho, co jsem viděl v Life in Pictures, snad ani lepší kopie není. Škoda. Někdo by mohl film remasterovat a vydat, myslím, že pár zájemců by se našlo. PS: Tak jsem zjistil, že sám Kubrick vlastnil práva na film a sám stál za tím, aby byl film stažen z distribuce. Škoda, film sice není absolutně dokonalý, jako jeho ostatní filmy, ale je dobrý. Prý mu také vadilo, že nedosahoval ani minimálních technických parametrů. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Málo skutečné hmatatelné hrůzy v příběhu o tom, co hmatatelný strach s lidmi provede. Téma fiktivní války na neznámém území tvoří chytrou a zajímavou kulisu a Kubrick byl už tehdy nadaný filmař s velkou obrazovou imaginací, ale scénář zkrátka ještě neodpovídá jeho probouzejícímu se géniovi. Řada působivě sestříhaných scén má dodnes svou kvalitu, ale mnoho pochybných a nepřesvědčivých zvratů plus zbytečně filozofující postavy sráží celou výpovědní hodnotu o úroveň níže. Pro Stanleyho fanoušky každopádně příjemně strávená hodinka.... 60% ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Komorný protivojnový nízkorozpočtový debut Stanleyho Kubricka je zvláštny tým, ako prepája avantgardný film a jeho pokusy o nazretie do mysle postáv, melodrámu a sovietske sugestívne vojnové snímky. Viditeľné je to najmä na dialógoch, ktoré často striedajú vnútorné monológy poručíka a členov malej jednotky vojakov na nepriateľskom území, ktorým velí, ale aj konaní postáv. Strach a túžba, hrôzy vojny, povinnosť, oddanosť, pochybná morálka a prepadanie šialenstvu. Tiež sa to prejavuje na násilí odohrávajúcom sa mimo záber, pri ktorom je použitá subjektívna kamera, aby sa divák dostal do kože obete a sám dostal silnú ranu. Škoda len, že konanie postáv, niektoré repliky a akcia v závere sú skôr úsmevné než pútavé. Vďaka za zreštaurovanú 60-minútovú verziu v perfektnej kvalite, v ktorej som si mohol film užiť aj dnes. 75% ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Děkuji moc za zrestaurování tohoto snímku do alespoň dívatelné podoby, protože na tu hroznou verzi, která byla dřív v oběhu, jsem se odmítal dívat. Po shlédnutí celé Kubrickovi filmografie musím říct, že se jedná opravdu o jeho nejslabší snímek, ale že by ho musel před celým světem ničit…? ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Kubrick natočil v dozvucích Korejské války svou reflexi válečného běsnění - ne jako film válečný, je to měřítkem studentský film víc než co jiného, ale psychologický. Temnota a šílenství lidských duší prýštící na povrch pod tlakem nepředstavitelných okolností. The Horror. Měl to v sobě vždycky, už v pětadvaceti, pětadvacet let před Apokalypsou. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tímto snímkem jsem si zkompletoval filmovou četbu z dílny mistra Kubricka. Trošku atypicky jsem si na závěr schoval jeho první pokus o film, o kterém se sám autor vyjadřuje velice negativně. Rozhodně to není největší filmový průser, jaké kdy moje oko zahlédlo. Rozhodně však film kvalitou vůbec nekoresponduje s novějšímu Kubrickovými kousky. Ať vyberete náhodně kterýkoli, tak jeho kvalita je ve zcela jiné dimenzi. Tento film je špatný především po vizuální stránce, která je opravdu velice žalostná. Obsahově to také určitě není žádný klenot, ale jakási myšlenka zde přeci jen je. Také musím zmínit scénku se ženou, která dle obsahu měla změnit veškeré dění. Tak dramatické to nebylo. Čekal jsem nějakou tu prasárničku, když partička zelených hlav narazí v lese po kdovíjak dlouhé době na něco, co vlastní frndulínu, tak se to přímo nabízí. Tím spíše, když to něco pobralo i dost krásy. Kdybych podobným filmem začal svoji kariéru, tak bych ho určitě likvidovat nechtěl. Dle očekávání, se nejedná o žádný filmový skvost, ale dokoukat se to bez obtíží dá. Pěkné dvě hvězdy. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Fear and desire ještě není tak zralým filmem jako pozdější Kubrickovy počiny, ale přesto už je v něm autorův rukopis čitelný. "There is war in this forest. Not a war that has been fought, or one that will be, but any war. And the enemies who struggle here do not exist, unless we call them into being. This forest, then, and all that happens now is outside history. Only the unchanging shapes of fear - and doubt - and death - are from our world. These soldiers that you see keep our language and our time, but have no other country but the mind." ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První celovečerák Stanleyho Kubricka. Malé, amatérské ale náznaky tvůrčí geniality velkého režiséra, tu jsou. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrick si pre svoj debut zvolil komornú psychologickú výpravu medzi štyroch vojakov, stratených na nepriateľskom území. Najviac ma bavili ich vnútorné monológy, ktoré boli síce trochu patetické, ale výborne napísané. Jedinú viditeľnú chybu tvorili tie nemnohé akčné scény, ktoré nepôsobili veľmi reálne. Ale keďže sa kamera vyhýbala aj pohľadu na krv, plynulo to asi len z nízkeho rozpočtu na masky a veci podobné. Ináč perfektný protivojnový film, zobrazujúci jej deštruktívne účinky nielen telesného charakteru. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prežil som to bez väčšej ujmy aj keď priznám sa, že to bolo utrpenie. Jedinú verziu tohoto filmu, ktorú som zohnal, má tak príšerný obraz, že doslova strháva atmosféru vybudovanú po filmarskej stránke na tomto filme. Kubrick tu filozofuje o živote, a tak trocha o vojne. Príbeh rozpráva o 4 chlapíkoch, ktorý stroskotajú na nepriateľskom území, objavia blízko úkryt generála, ktorého sa rozhodnú zabiť, a potom chcú vorom odplávať na priateľské územie. lenže do cesty sa im pripletie dievča, ktoré prebudí v jednom túžbu a pri pokuse o útek ju zastrelí načo sa hneď zblázni. Tieto všetky scény sú servírované veľmi pomaly a vidno že Kubrick sa sústreduje práve na postavy a rozohráva s nimi malú emotívnu hru, do ktorej sa zapojí aj samotný generál aj keď nie priamo. Film rozhodne nie je zlý. Či už do toho zahrnieme rok, alebo posolstvo, je len neskutočne neoriginálny. Síce sa nájde pár naozaj dobrých kamerových záberov, ale čo sa týka príbehu, je až smiešne jednoduchý a nezaujímavý. keby že sa Kubrick nevyžíva v dramatických pasážach bolo by to omnoho horšie. ()

Související novinky

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

Kubrickův „ztracený film“ konečně v HD

08.08.2012

Psal se rok 1953 a čtyřiadvacetiletý začínající filmař jménem Stanley Kubrick natočil za 50 000 dolarů vojenské drama Fear and Desire. Bylo o čtyřech vojácích, jejichž letadlo havaruje za… (více)

Reklama

Reklama