Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

maarr 

všechny recenze uživatele

Myslím, že se jedná o velice kvalitní veselohru, spojili se zde dvě zcela jiné hry, ale myslím, že to film příliš nepoškozuje. Kvalitnější je určitě druhá část, kdy Burian coby stěžovatěl chce vymoci podporu od dráhy za zranění způsobené srážkou vlaků v kterých nikdy necestoval. Ale první část je kvalitní osobně se mi líbil dialog s fousatým Marvanem v budce, pak samozřejmě Burianovo představení všech národností, kde opět uplatnil svou pohybovou kreaci, mimiku a především geniální napodobování všemožných zvuků. ()

10Domik10 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu je nudná ale od napodobňovania národov v podaní Vlastu Buriana nemá film chybu, a to čo príde potom je jeden z mojich najzábavnejších zážitkov vôbec. Áno, mám na mysli rozhovor medzi funebrákom a inšpektorom o vyjednávaní bolestného, ktorý mi prišiel tak vtipný ako máloktorý (ak vôbec nejaký) dialóg Československej kinematografie, a práve preto si púšťam tento úsek z Funebráka skoro vždy, keď ma postihne pochmúrna nálada. ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Je to poněkud zvláštní film. Snadno ho rozdělíme na dvě poloviny. V první části tropí Burian povyk na svatbě, kde zpívá legrační písničky a zoufale hledá nebožtíka. V druhé části vymáhá odškodné a předstírá, že byl vážně zraněn při srážce dvou vlaků u Vrňan. Jak tu již někdo trefně poznamenal, jedná se spíše o sled skečů. Něco je výborné, něco zdlouhavé a něco poněkud nudí. I tak se ale jedná o slušnou zábavu. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nej filmů slavného komika. Nevím, proč se mu nedostalo takové popularity jako jiným. Legrace až na půdu. Sice je vidět, že scénáristu tlačila desetidenní lhůta a ještě musel spojit dvě komikovy hry. Totiž "Už mou milou" a "Srážka vlaků", ale já se domnívám, že se mu to podařilo velmi dobře. Děj při tom sice kapánek trpí, má špatnou návaznost, ale přesto jde o super dílko. Doporučuji. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Taková staročeská lepenice, kterou ovšem do nadprůměru vytahuje několik solitérních čísel Vlasty Buriana. Ve svém výstupu par excellence paroduje velmi zručně dikci a styl hned několika jazyků (jeho německé číslo v mnohém předjímá styl Charlieho Chaplina v Diktátorovi), závěrečná dlouhá absurdní scéna z inspektoriátu železnic patří do zlatého fondu našeho geniálního blba (nebo blbého génia?). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Plaeticha (Vlasta Burian) povie pri spisovaní protokolu, že dve stanice za Bechyní sa to zrazilo. Keďže zrážka sa mala odohrať pri Vrňanoch, nie je to možné. Medzi týmito dvomi miestami je vzdialenosť vyše 150 kilometrov. (Raccoon.city)
  • Vlasta Burian tu spomenie knihy "Syn lovca medveďov" od Karla Maya a "Dobrodružstvá kapitána Korkorána" od Alfreda Assollanta. Tiež bude reč o románe "Päť týždňov v balóne", ktorý napísal Jules Verne. (Šuplík)
  • Keď zamestnanec pohrebného ústavu Pleticha (Vlasta Burian) číta v čakárni na čistenie odevov správu v novinách o zrážke vlakov, môžeme tam vidieť článok o zahájení Zimných olympijských hier v Lake Placid v USA, ktoré sa v skutočnosti konali počas natáčania filmu. III. zimné olympijské hry sa uskutočnili od 4. do 13. februára 1932. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama