Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zaměstnanec pohřebního ústavu Pleticha telefonuje svému nadřízenému. Přeslechne, že má koupit svatební dar a dopravit jej šéfově příbuzné. Na udanou adresu se proto vypraví zorganizovat pohřeb. Když se omyl vysvětlí, Pleticha na oplátku za pohoštění předvede svatebním hostům tance a písně různých národů. Jeden z hostů, dědeček Boleslav Hnipírdo, zažil při cestě do Prahy srážku vlaků u Vrňan. Protože se mu nic nestalo, nechce ani žádat bolestné. Pleticha toho využije a se zavázanou nohou se vypraví na ředitelství drah. Vydává se za Hnipírda a je ohledně své cesty podrobně vyslýchán. Díky své užvaněnosti na sebe mimo jiné prozradí, že naskočil do jedoucího vlaku, jel na černo, plival na okno a utrhl záchrannou brzdu... (ČSFD)

(více)

Recenze (102)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

"Já se jmenuju Boleslav Hnipírdo." "Boleslav Hnipírdo. A jak můžete, člověče, s tak blbým jménem lízt do vlaku!" Doslova kulometná salva vtipů, doprovázené písničkami, ve snímku, který má za úkol divákům přiblížit divadelní vystoupení Vlasty Buriana, což se povedlo na výbornou. Devizou jsou spojené dva jinak samostatné příběhy, ve kterých je postava funebráka právě v mistrovském podání Vlasty Buriana. Jsou tu skeče už dobře známé z minulých snímků, jako třeba prezentace různých světových jazyků, avšak daleko více rozvinuté. A jsou tu i skeče nové, kdy se divák se smyslem pro humor skutečně a doslova potrhá smíchy. Co věta, to vtip. Zajímavostí je, že byl snímek natočen za pouhých šest dní, a když se to vezme kolem a kolem, není divu. Právě že se jednalo o divadelní hry, které měli všichni už, jak se říká, v malíčku, natáčení šlo zkrátka jedním vrzem. Herectví Vlasty Buriana může ve filmu vidět každá nová generace, ale herectví v divadle už nikdo a tak díky za nápad natočit takovýto film, který jako ukázka plně postačí. Jen tak mimochodem, je ještě dnes vůbec známo, co slovo ´funebrák´ znamená? ()

SkyCaptain 

všechny recenze uživatele

Pokud vezmete v podtaz že tento film v podstatě nemá scénář a skládá se ze dvou divadelních představení budete se určitě skvěle bavit, tento film považuji za jeden z nejlepších s Burianem, například scéna kde předvádí rozličné národnosti nebo ta ve které se dohaduje na úřadě dráhy jsou naprosto skovostné, jasných 5* ()

Reklama

Mishelen 

všechny recenze uživatele

Další ze zdařilých "burianovek" pod taktovkou K. Lamače a tak trochu i určitě M. Friče, který si zde vystřihl skvělou roličku (mnohem zajímavější a komičtější nez jeho Sherlock Holmes). Burian zde řádí jako o život. První půlka tak nějak v poklidu a pak jeho brilantní výstup před publikem a konverzační smršť vtipů na úřadě drah. Super! Tohle je klasika české kinemtografie. Nejlepší (asi životní výkon) J. Richtera, který moh s Burianem vytvořit více takových povedených čísel. Osobně tento film považuju za jeden z nejlepších v Burianově filmografii. Za šest dní natočit něco čemu se člověk řechtá i po desítkách let je prostě geniální. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Mám rád Vlastu Buriana, jeho druh humoru a obdivuji cestu, jakou zvolil i jeho osobitý a nezaměnitelný styl. I tento film je poměrně vtipný, ale když jsem musel přivřít obě oči u hodnocení C. a k. polního maršálka, zvolil jsem konečné, celkem vysoké, tříhvězdičkové hodnocení také za celkovou soudržnost a hladký průběh celého snímku a to je to, co mi scházelo tady. Přišlo mi to jako lehce spojené dvě velmi dlouhé scény, přičemž ta pomyslná první, která obsahuje tance a písně různých národů se mně zdála o něco lepší než ta druhá, ve které sledujeme převážně rozhovor 3 lidí v kanceláři ředitelství drah, ta mi totiž přišla na tehdejší dobu úplně průhledná a prakticky jsem se nezasmál, což je u komedie určitě špatně. Celkový dojem 50%. ()

Anworon 

všechny recenze uživatele

Tento film má cenu zlata, protože podává nejcelistvější obraz o Burianově divadelním projevu. Velký dík Karlu Lamačovi za to, že do jisté míry rezignoval na svou úlohu. Takový Martin Frič by to určitě neudělal. Mimochodem zajímavá vedlejší role Martina Friče je další přínos tohoto snímku. Bohužel si kvůli té zmíněné úlitbě Burianově improvizaci vybral film svou dramatickou daň (spíš ale kvůli chatrnému scenariu), proto má ode mě o tu jednu hvězdičku méně. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (17)

  • Keď Plaeticha (Vlasta Burian) popisuje po latinsky, čo mu v zranenej nohe zistili, povie: "Solar plexus silicium carbidum." V skutočnosti toto slovné spojenie nedáva zmysel. Solar plexus je sídlom emócií. Je to oblasť, v ktorej sa nachádza ego a súvisí so silou osobnosti alebo tiež vedomím vlastnej ceny. Silicium carbidum v preklade znamená karbid kremíka. (Raccoon.city)
  • Celý film byl natočen za 6 dní. Na dnešní dobu něco neskutečného. (cariada)
  • Vo filme zaznie prirovnanie Pletichu (Vlasta Burian) k svojmu menu Boleslav ako ateliér Langhans. Langhans ateliér v skutočnosti existoval. Jan Nepomuk Langhans bol český portrétny fotograf, zakladateľ spoločnosti J. F. Langhans s vlastnými ateliérmi v Prahe. Langhans ako jeden z mála českých fotografov členom prestížnej Fotografickej spoločnosti vo Viedni. V roku 1949 ateliér pripadol družstvu Fotografia Praha. V roku 1991 bol rodine vrátený dom v reštitúcii. V súčasnej dobe sa tam nachádza Langhans Galerie Praha. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama