Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ešte raz, a už asi naposledy, som si kvôli komentáru pozrel Burianovho Lelíčka, ktorý patril v mladosti k mojim obľúbeným filmom s Vlastom Burianom. Lenže čas vykonal svoje a Lelíček nám zostarol takmer do trápnosti. Už štandardne, ako v prevažnej väčšine filmov s Burianom, samotný Vlasta Burian exceluje a jeho spoluhráči sú takmer bez výnimiek dementné typy, ktoré majú opodstatnenie iba v tom, že dvíhajú zážitok z Vlastu Buriana. Myslím, že sa to volá dueňa efekt. Ale jeho vysporiadavanie sa s dlžobami prevzali vlády takmer všetkých krajín sveta. Majú však smolu, lebo k nim nezavíta Sherlock Holmes s ponukou, ktorá sa nedá odmietnuť. ()

ABCD Marta 

všechny recenze uživatele

Nejspíš stárnu. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit fakt, že začínám nacházet jakousi zálibu v černobílých filmech. Lelíček ve službách Sherlocka Holmese je můj první snímek s Vlastou Burianem a musím říci, že mne nadchl. Pan Burian, korunovaný to král komiků, zahrál svou dvojroli bravurně a mnohokrát mě svými výstupy rozesmál, což o 23 let později napodobil Jan Werich v díle o Golemovi. Připočítám-li k tomu povedenou písničku a nečekaný konec, dostává Lelíček ve službách SH zaslouženě 4*. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Podle toho, co jsem zatím viděla, nejslabší film Vlasty Buriana. Nápad na dvojroli sice není bůhvíjak originální, ale funguje, Vlasta Burian byl skvělý komik, který si s tím poradil, ovšem nemůžu si pomoci, role krále mu moc neseděla. Vtipnosti film taky moc nepobral, rychlokurz angličtiny a francouzštiny se tak pro mě stal jedním z mála světlých momentů filmu, což však nemůže film sám o sobě pozvednout výše. Během sledování jsem se docela nudila, a to je co říct, vzhledem k tomu, že tam hraje Burian. ()

MirecRKK 

všechny recenze uživatele

velmi dobry film, 1. ktory som pozeral s Lídou Baarovou a Burianom, nasadil laťku pekne vysoko avšak zistil som že nebolo až tak ťažké ju preskočiť, velmi dobrý film avšak taký že sa človek nevie rozhodnúť koľko * má dostať 3 sú málo 4 veľa, rozhodol som sa tento krát na tie 3 pretože ako som povedal, videl som už aj lepšie filmy, avšak Lelíček bude navždy môj 1. :) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ve čtvrtém zvukovém snímku se Vlasta Burian opět vyřádil a vlastně i svým přičiněním, neboť původně měl film vypadat zcela jinak a právě to ´jinak´ nesedělo jeho komice. A tak zasáhl. A zasáhl dobře. Po druhé si střihl dvojroli, ve které, kromě pro něj typické postavy, dokonale charakterově zahrál, jak se jednoduše říká, ťunťu, v tomto případě, vladaře. Vlasta Burian kromě svého komického herectví a podání vtípků hodné pouze jeho umu, také předvedl další svou schopnost a tím jsou jazyky. V předchozím snímku ´On a jeho sestra´ (1931) to byla imitace hudebních nástrojů, zde ukazuje, jak se dá naučit výslovnost a správná intonace francouzského a anglického jazyka. Dělat dvojníka vladaři, na kterého se chystá atentát není žádná prča, ale tady to prča je. Zajímavostí jsou ti atentátníci. Něco takového bylo v podstatě použito, byť samozřejmě v odlišné scéně, i ve snímku ´Císařův pekař - Pekařův císař´ (1951). Stačí si porovnat scénu s bombou v tomto snímku s otráveným vínem ve snímku zmíněném. Mnohé překvapuje režisér Martin Frič v roli Sherlocka Holmese. A je to dáno tím, jak málo se o něm ví, že běžně hrál už v němých filmech a že si zahrál i v několika dalších. Lída Baarová je svou přítomností už jen třešničkou na dortu, i když prostoru zrovna moc nemá. Jedna komická scéna tedy střídá druhou, Burianův slovní kulomet neutuchá jedinou chvilkou a tak se dá říct, že divák, který se u tohoto snímku nudí, musí být neskutečný morous. Už ohromný úspěch ve své době film hodnotí samo za sebe. Zub času sice neskonale pracuje, ale film se drží a je to dobře. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • V roku 2014 mala premiéru v Městském divadle Zlín divadelná inscenácia Agent František ve službách Sherlocka Holmese pod vedením režiséra Patrika Lančariča, ktorá je najnovším spracovaním novely Huga Vavrečky. (Raccoon.city)
  • Úspech filmu bol tak veľký, že v premiérovom kine Fénix bol premietaný 3 mesiace. (Raccoon.city)
  • Keď mal Vlasta Burian (Lelíček / Fernand XXIII) objať Lídu Baarovú (kráľovná / kráľovnina dvojníčka) tak prehlásil "Proboha, tohle mám obejmout? Takovou krásu! Vždyť já nevím, Lamači, kam mám dát ten palec. Mně ten palec hrozně vadí.“ (Raccoon.city)

Reklama

Reklama