Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Dr.dogous

všechny recenze uživatele

Monarchisté nemaj nic jisté. J.V.Ferdinand XXIII., vládce Portorika, se právem bojí o život. Je nenáviděn opozici: anarchisty, republikány, spiklenci, atentátníky. Jedinou šancí, jak přežít, najít si dvojníka. Ochranku mu dělá věhlasný detektiv Sherlock Holmes. Ten vybere Ferinandovi za dvojníka pana Lelíčka, věčného studenta, lůzera a dlužníka z dalekých Čechách, jemuž hoří půda pod nohami, protože ho uhánějí věřitelé. Lelíček jsa angažován Sherlockem Holmesem se ujme role dvojníka a zastupuje krále Ferdinanda na veřejnosti i v rodinném životě. Bude umět Lelíček čelit nastraženým pastím.? Uspokojí Lelíček krásnou a náročnou královnu? Zhubí dříve ekrazit Lelíčka nebo Lelíček své odpůrce? Kdo z koho, souboj na život a na smrt. Inu, nebudu vás napínat, Lelíček přežije, má přece zdatného pomocníka Sherlocka. Když zemře pravý král, zdatný Lelíček se ujme záskoku i v loži panovníka, zaseje sémě a královnu zbaví migrény i panenství. Inu, kdo jinému jámu kopá, je nádeník, a ještě do ní padá. Povedená taškařice. Pro imitátory je nejhorší, když přijde "originál" o ruku, to pak musí pak bolet. Co k tomu dodat, snad jen, že mnoho Kaddafího dvojníku zemřelo, než došlo na originál. 82%… ()

honz 

všechny recenze uživatele

Televizní repríza této báječné veselohry byla opravdu příjemná. Král komiků Vlasta Burian v dvojroli - jako zadlužený Lelíček z moravského maloměsta se stává dvojníkem bázlivého portorického krále a jako takový rozproudí jednotvárný a nudný život panovnického dvora. Film je zajímavý i tím, že roli slavného anglického detektiva ztvárnil známý režisér oblíbených filmů Martin Frič a v roli partnerky Vasty Buriana se blýskla mladičká Lída Baarová. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Slavný Sherlock Holmes má velký problém. Musí sehnat dvojníka portorického krále, který je pronásledován atentátníky. Tím dvojníkem není nikdo jiný než Lelíček. Ten prochá před dotěrnými věřiteli. Burianovi se podařilo obě postavy zahrát krásně odlišně, což nemělo chybu. Předvedl své klasické kousky. Ustrašený král se promění v energického panovníka, který si bez problému získá srdce královny. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pod Lamačovým vedením v Burianově filmu si tentokráte Frič troufl na hereckou úlohu. Holmes v jeho podání je skutečně cosi nevídaného, zvlášť, když mu chybí Watson. Konečně téma variací na Doylea, tady v původním přepisu Vavrise a později Wassermana, je ve střední Evropě let 30. skutečně jako šafránu. Celkem vznikly filmy tři, dva z toho v režii Lamače. Po dvojprodukci Lelíčka udělal ještě v Německu Psa baskervillského v roce 1936 a rok na to se tématu chopili oblíbení říšští herci Hans Albers a Heinz Rühmann v Der Mann, der Sherlock Holmes war. Jinak docela ujíždím nad absurdním tancem Betty Kysilkové a mám chmury z toho, že dvojroli, kterou nakonec zahrála Lída Baarová (ač nádherná, herečka teprve začínající), měla patřit Suzanne Marwille (stejně libého zjevu, nadto filmových zkušeností nezanedbatelných). Tu tedy alespoň Firč odškodnil v Pobočníku Jeho Výsosti. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Záskok na trůnu rozjíždí reformy stylem tornáda urvaného ze řetězu. Výsledkem je zábavná taškařice se skvělým dvojitým Burianem, parádními momenty na hranici grotesky a řadou skvělých scén. Od "půjčil byste mi deset korun" až po geniální trénink francouzského a anglického akcentu. Lelíček sice nepatří mezi ty úplně nejlepší Burianovky, ale stále zůstává nadprůměrný a po letech pobavil mnohem víc než třeba Anton Špelec nebo Hadimrška. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Autor románu sa zozačiatku obával protestov Španielska, ktoré mohlo považovať vymysleného portorického kráľa za karikatúru toho svojho. Až keď sa španielsky kráľ uchýlil do exilu a následne sa vzdal nároku na trón, súhlasil s javiskovým uvedením a tiež s filmovou adaptáciou. (Raccoon.city)
  • Úspech filmu bol tak veľký, že v premiérovom kine Fénix bol premietaný 3 mesiace. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama