Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

shyster 

všechny recenze uživatele

Svou atmosférou mi film připomíná Hříšné boogii (které je mimochodem o dost lepší). To navozování ducha 70.let, plavné kamerové záběry. Spike Lee je talentovaný režisér, který dokáže obyčejně vypadající scény okořenit nějakou vychytávkou. Samotný děj ale už tak není uchvacující. Příběh mladého punkera, který vtrhl do "normálního" života svých přátel, je nesourodý a přitažený za vlasy. I tak ale velký dík Spikemu, který mě dokázal udržet v gauči po celou dobu (i když stopáž je trošku přepálenější). ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Při popisu vražd "Samova syna" se autoři nijak přísně nedrželi reality (ve skutečnosti se odehrávaly v rozmezí více než 1 roku a Berkowitz řádil vesele i v zimě), ale o to asi ani moc nejde. Hlavní je dusná atmosféra New Yorku konce sedmdesátých let a mistrně vystižené prostředí italské komunity v Queensu, stejně jako punkového hnutí na jeho vrcholu. Kromě toho Mira Sorvino je nádherná jako vždy a tentokrát má silnou konkurenci i v Jennifer Esposito. ()

Reklama

maxi6 

všechny recenze uživatele

Spike v tomto drama použil do některých rolí zcela neznámé herce, podle "svého" věrně zobrazil dobu 70. let a život v mladých komunitách, drogy, auta, sex, hudba, punk, hipies. Některé dialogy ve stylu amerického "Fuck" jsou na tak dlouhý film nudné až zbytečné. Oproti tomu těsně před uvedením do kin v USA, by asi vystřižené záběry orgie lépe navodily atmosféru této doby. Přesto že hlavní téma filmu je sledování seriového vraha, Spike hledá a popisuje tolerantnost k druhým, kteří mají jiné, odlišné myšlení. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Victor Colicchio, Michael Imperioli, Spike Lee .. New York, Summer 1977, sériový vrah. No čekal jsem krimi, ale co mi režisér naservíroval bylo ještě lepší. Z vraha a jeho motivů udělal jen druhou dějovou linií a spíše se zaměřil na vykreslení mezilidských vztahů a doby v 70 letech, kterou ovlivňuje střet hudebních stylů, drogy, sex, rasizmus, ... Výborný film, který přes svoji různorodost a délku drží pevně pohromadě, nenudí a přetéká perfektní dusnou atmosférou.. 90%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Konečně důkaz, že Amerika sedmdesátých let byla jeden neskutečně velký bordel :)...Ale vážně - atmosféra filmu je nezapomenutelná, střídání výjevů z běžného života a psychedelických scén se Samovým synem, nevázanost té doby, střet disca a punku (Punk´s not dead!!!) a dusno horkého léta tvoří opravdu skvělou kombinaci. Navíc humor na správných místech, "trocha" neslušné mluvy a výtečné herecké výkony...A díky Spikovi Lee to všechno drží perfektně dohromady. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (14)

  • V klubu CBGB se objeví kapela jménem "L.E.S Stitches". Je to skutečná punková skupina z New Yorku, která hraje od devadesátých let. (ČSFD)
  • Skutočný Samov syn, David Berkowitz naozaj tvrdil, že k ďalšiemu vraždeniu ho nabádal démonický pes Harvey patriaci susedovi Samovi Carrovi. Ten však naopak tvrdil, že sa s Berkowitzom nikdy nestretol. (BlackTom)
  • Během 142 minut filmu bylo řečeno slovo "fuck" 435krát, což je téměř 3,06krát za minutu. (ČSFD)

Reklama

Reklama