Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to až téměř komedie o tom, že i nejvíce přátelský dům může mít svá tajemství. Typ filmu "můj soused je vrah" dokáže myslím pěkně podráždit diváky. Má to své temné chvilky, ale není to ani zábavné ani hrůzostrašné, aby to ve mě zanechalo dojem. Ve chvíli kdy film začíná být zajímavý je už moc pozdě. Je to nostalgický film, který paradoxně ukazuje na nebezpečí vášně pro nostalgii. Myslím, že filmový a televizní trh je nyní zaplavený osmdesátkovými horrory, komediemi, dramaty apod. Prostě nostalgická nota. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snímek strašně připomínal Kingův rukopis. To mimo jiné znamená, že nebyl absolutně děsivý. Hlavní záporák byl odhalen v podstatě v počátcích snímku a byl vskutku ubohý. Podobné snímky o partě dětských detektivů moc nemusím, tento však patřil dokonce mezi ty méně povedené z nich. Parta dětí nebyla nikterak zvlášť sympatická. Celkem slušný byl snad až před závěr snímku a zcela nečekaný byl potom drsný závěr, kdy jsem měl pocit, že jej točil snad úplně jiný režisér. [55 %] ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta, skupina dětí,  malé město, temné tajemství. To to není, stejně jako žádný jiný King, ale podobná letní ospalá pohodovka nemůže výrazně uškodit.  Vše se vlastně celou dobu nese přesně tak, jak se dá čekat. Klukovská parta je šablonovitě dokonalá. Zápletku si nelze lepší přát, máme tu peepshow v podobě krásné sousedky, nevěřící rodiče a samosebou onu velkou a nebezpečnou záhadu.  Celé to pěkně drží pohromadě a závěrečný úkrok do  větší temnoty v rámci tzv. decentně špatných konců mě výrazně nenadchl ani nezklamal.   Nenadšení a nezklamání , to vlastně tak nějak převažuje,  vcelku spokojené tři hvězdičky. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Ten konec... sráží u mě film dost dolů. Devadesát procent filmu sledujete relativně oddechové retro, aby vám pak tvůrci podrazili nohy něčím drsným a nepříjemným. Drsné konce nejsou samozřejmě nic špatného, ale musí sedět k ději. Tady to tvůrci neodhadli a někomu může konec připadat až skoro jako parodie nebo nějaký sarkastický komentář na současnou retro vlnu zaměřenou na osmdesátá léta. Kdo si film nechce zkazit, ať film vypne o dvacet minut dřív. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vy tady zase všichni s tím 80 retrem, já z toho teda měl spíš 90 retro, heč. Úplný závěr to zabil, není to poprvé, kdy tvůrci neodhadnou míru konce, aybch byl spokojenej, přejedou to a já odcházím s průměrným zážitkem. Začátek na pohodu, nástup sexy sousedky do baráku hlavního hrdiny mě probral s klimbu a pak už se pořád něco dělo a já si užíval jak se pohoda mění v napětí. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)
  • Tvůrcům se dostal scénář k filmu v roce 2015, tj. ještě před uvedením Stranger Things (od r. 2016) i To (2017). Podle nich nebylo časové zasazení Summer of 84 primárně reakcí na současnou poptávku po osmdesátkové nostalgii, jako spíš nutnou součástí děje, který připomíná tehdejší vystřízlivění společnosti z pocitu bezpečí, který panoval na americkém předměstí. (baronGrga)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia, predovšetkým v metropole Vancouver. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama