Reklama

Reklama

Paroží

  • USA Antlers (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

V izolovaném městě v Oregonu se učitelka střední školy a její bratr, místní šerif, zaplete s jedním ze studentů, jehož temná tajemství vedou až k děsivému setkání s legendární bytostí, která zde byla dávno před nimi. (Falcon)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (208)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Spojení Scotta Coopera, Guillerma del Tora a folk hororu znělo náramně zajímavě. Po shlédnutí výživného traileru, jsem si Antlers hned šupnul do Chci vidět. Pak přišly první ohlasy, které nadšením zrovna nehýřily. Takže jsem tomu dal čas a počkal si na dabing. Začnu pozitivy. Těmi je jistě výborný casting, kterému vévodí oba klučíci, ale i obsazení ňoumoidního Plemonse a mrchoidní Russel. Prostředí ve kterém se příběh odehrává, je taky skvělé. Málokdo si uvědomuje, že USA má rozlohu jen o chlup menší, než celá Evropa. Přesto skoro každý považuje za typicky americkou krajinu Kalifornii, nebo New York. Oregon je ale v tomto podání spíš ekvivalent Rumunska. Místo, kde se lidem až tak dobře nedaří, kde má příroda navrch a nikomu nepřipadá divné, že její součástí mohou být i potvory, o kterých jsme se v přírodopise neučili. Přestože je to Cooperův první horor, tak atmosféra neprosperujícího města funguje vcelku dobře. Nevidíme žádné afektované postavy, ale spíš lidi, kteří uvízli. Přesto to nestačí. Potíž vidím ve scénáři. Možná dokonce už v předloze. Pokud si odmyslím to chození kolem horké kaše (než se vše rozjede) a budu se soustředit čistě na příběh, tak musím konstatovat, že scénář je vlastně skoro béčkový. O potvorákovi se toho víc dozvídáme velmi nudným způsobem...starý indián ukáže obrázek v knize a lakonicky shrne dvěma větami oč jde. Proti tomu pak stojí v ostrém kontrastu jednání učitelky v závěru, kde působí jako profi neohrožená likvidátorka monster. Autoři se nenamáhají jít za rámec tohoto příběhu...nijak se nepozastavují nad tím, že pokud se ta "kletba" předává dál a dál, tak proč byl doteď klid, resp. proč se někde nekupily mrtvoly. Prostě za houby stojí ta pověst. Nepromyšlená, nepropracovaná a skoro i nudná. A to je vždycky špatně. Překvapuje mě, že si tohle Guillermo del Toro a David S. Goyer nepohlídali. O Wendigo jsem se mnohem víc zajímavějších věcí dozvěděl, až od strejdy Googla. ()

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalý horor! Neskutočne ako sa podarilo režisérovi nakrútiť až tak depresívny hororík, s ešte depresívnejším vizuálom mestečka, a totálne depresívnymi obyvateľmi. Vôbec mi nevadilo, že sa s filmom snažili o nejaký presah, a komentovanie USandA v dnešnej drogovej dobe, keďže sme dostali pomalý, temný, napínavý horor, ktorý ma vydesil nie lakačkami (ako to dnešné deti milujú) ale tiesnivou atmosférou a bravúrnymi hereckými výkonmi. Za mňa horor roka 2021 a nádherná nová potvora do galérie horor monsters. (Na Alienov a Vec sa musí ešte dotiahnúť dvojkou :) Film, ktorého pokračovanie POTREBUJEM!!! ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Občas sa postavy správajú nepochopiteľne, miestami sú triky slabšie, niektoré scenáristické zápletky sú prevarené (šikanovateľ) a škoda, že nebol viac zvýraznený motív folk hororu. Napriek tomu som mal z Parožia veľmi dobré a intenzívne dojmy a viem, že by som sa spreneveril samému sebe, ak by som nedal 4*. Na to je to príliš temné, dobré a atmosférické a (zrejme i vďaka produkcii Guillerma del Tora) sa to nebojí zachádzať za miesta, za aké bežné americké horory skôr nechodia, než chodia. Lesno-industriálna výprava je taká geniálna a pochmúrna, až by som sa nečudoval, keby herci po natáčaní museli absolvovať psychoterapiu. Keri Russell mám rád od dôb Felicity, Jesse Plemons je ako šerif sympaťák, deti sú prekvapivo realistické a ak je Graham Greene v nejakom filme, môže byť ten film rád, že má niekoho, ako je Graham Greene. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že na Paroží jsem se od první ukázky dost těšil. Lákalo mě prostředí průmyslového Oregonu i tajemné monstrum, likvidující místní. Bohužel Scott Cooper se rozhodl nenatočit čistý monster horor, ale s větší částí depresivní, sociální drama. V této rovině film překvapivě dost funguje a většina postav je dostatečně zajímavá i vzhledem k postupnému odkrývání jejich minulosti. Bohužel scénáristicky je film dost roztříštěný a hlavně ve chvíli, kdy dojde k vysvětlení tajemné legendy ohledně ústředního monstra, jsou cítit i značné nelogické mezery. Ve chvíli kdy v poslední třetině dojde na slíbené hororové hody, už to nedokáže zachránit celkové rozpačité dojmy z předchozí hodiny. Film má svojí atmosféry a řemeslně je vynikající, což je znát převážně v prostředí, kde se odehrává a některé interiéry jsou neskutečně děsuplné a nestyděli by se za ně ani tvůrci kultovního thrilleru Sedm. Já jsem očekával něco výrazně přímočařejšího, vzhledem k tomu, že sociálních dramat máme více, než čistokrevných monster hororů. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6,5/10). Paroží pro mě bylo velmi očekávaný film. Dokonce jsem zvažoval návštěvu kina. Bohužel v tu dobu jela nezapomenutelná Duna a potom ještě Eternals. Musel jsem se proto spokojit s domácí projekcí, na kterou přišel čas a teď. Před Vánoci. Ne každý může říct, že se den před Štědrým dnem koukal na horror. A nebyl to vůbec špatný horor. Atmosféra krutého venkova, hlavní hrdina měl oči jako štěňátko a ještě k tomu to hrozné tajemno. Stylem vyprávění bylo Paroží podmanivé a dokázalo vtáhnout do děje už jenom tím začátkem. Měl bych však nějaké výhrady. Ten konec mě teda dost zklamal. Mytické monstrum dostane na frak železnou tyčí? Čekal jsem o poznání lepší zakončení takto rozjeté balady. Ovšem nechutnosti tady byly velice povedené. Ještě teď si živě vybavím situaci s okem a není mi dvakrát příjemně. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Wendigo pochází z folklorní tradice severoamerických indiánských kmenů a označuje kanibalistického netvora či zlého ducha požírajícího lidské maso. (NiWi)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Christian Bale v historické detektivce

Christian Bale v historické detektivce

28.02.2021

Režisér Scott Cooper (Nepřátelé, Pryč od pece) a Christian Bale (Temný rytíř) se dohodli na své již třetí spolupráci. Jejich nový snímek bude tentokrát adaptací historické detektivky The Pale Blue… (více)

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

12.03.2020

Jen týden před premiérou se rozhodlo studio Paramount Pictures pro jistotu posunout snímek Tiché místo 2 na pozdější datum. Oznámil to samotný herec, producent a režisér John Krasinski na svém… (více)

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

18.02.2020

Herečka Margaret Qualley (Pozůstalí, Tenkrát v Hollywoodu) se upsala novému projektu od režiséra Scotta Coopera A Head Full of Ghosts. Film bude adaptací stejnojmenné knížky od Paula Tremblaye,… (více)

Reklama

Reklama