Reklama

Reklama

Paroží

  • USA Antlers (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

V izolovaném městě v Oregonu se učitelka střední školy a její bratr, místní šerif, zaplete s jedním ze studentů, jehož temná tajemství vedou až k děsivému setkání s legendární bytostí, která zde byla dávno před nimi. (Falcon)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (208)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem nechal dost dlouhou dobu „uzrát“ ve své sbírce, aby pořádně vychladl a já si jej mohl v rámci nabídky vychutnat. Ve své době jsem o něm slyšel ze všech stran (ať už chválu, nebo kritiku), ale jelikož nepatřím mezi ty, kteří vše musí vidět hned, odložil jsem jej stranou, abych se nenechal ovlivnit. A asi jsem udělal dobře. Docela dost jsem toho četl o mytickém Wendigu, viděl pár dokumentů i filmů na toto téma a můžu s klidným říct, že Scott Cooper tohoto tvora dost pojal podle své fantazie – což však ve finální podobě nedopadlo vůbec tragicky. Nicméně už jsem viděl lepší kousky na toto téma.    Paradoxně se mi líbila spíš první polovina, která sebou přinesla kromě nádherné kanadské přírody i zajímavou ponurou atmosféru a spíše jakousi formu sociálního dramatu, nežli čistokrevné hororové podívané a to bylo jen a jen dobře. Tichý šikanovaný chlapec s tajemstvím za zavřenými dveřmi a proti němu učitelka s rovněž smutnou historií. Bylo zajímavé sledovat proplétající se vztahy těchto dvou, až k finálnímu odhalení. Které tušili tak nějak všichni, už od začátku. Scott Cooper si hrál s náznaky, dokázal postupně stupňovat atmosféru, přidal pár dramatických chvilek, jenže potom se vrhl hlavně na hororovou stránku filmu a ejhle…   Dojde na nějaké to gore – jo bylo celkem fajn, dokonce ani zrod – proměna otce ve Wendiga nebyl špatný, ale u pasti „na dva policajty“ jsem si klepal na čelo (to byli oba tak slepí a hluší?), no a finální souboj v dole…Tak to už bylo čisté zoufalství, které mi rapidně zkazilo dosavadní nadšení z filmu. Co na tom, že jak Keri Russell tak Jeremy T. Thomas podali velmi dobré herecké výkony, když to tahle tvůrci v posledních minutách doslova zmrví. Jejich záchranou bylo, že víc jak polovina filmu byla opravdu dobrá a navíc nádherná příroda, to je vždy plusový bod v mých očích. Lepší průměr, ale mělo to daleko navíc. 60% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Antlers nejsou nijak revoluční horor,ale jako solidně špinavá a funkční žánrovka nabízí přesně to co mají.Úplně jim sice nevychází snaha o to být něčím víc (v tomhle případě nejspíš sociální kritikou/sondou),ale bohatě to vynahrazují ve "strašící" části.Hlavní démon a jeho zrod je dobře udělaný a kdyby všechny žánrové jednohubky byly takové,tak by mi to vůbec nevadilo...70% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si od Paroží, vzhledem k režisérovi a skvělým trailerům, sliboval něco zásadnějšího, což se nakonec nekoná, ale i tak se jedná o příjemný komorní horor, s nímž nemám žádný zásadnější problém. Scott Cooper má řemeslo v malíku, konstantně se mu daří držet pochmurnou atmosféru, a když to má být strašidelné a nepříjemné, tak to strašidelné a nepříjemné je. Povedl se casting, zvlášť klučina v hlavní roli je super, a neztrácí se ani Keri Russell. Co bohužel selhává, jsou pokusy o sociální přesahy, které Paroží bývaly mohly pozvednout do škatulky "elevated horror". Scénář je ale nerozpracovává a nepodává tak, aby měly na diváka výraznější dopad, a tak nakonec působí spíš jako v dnešní době "nutná" vata mezi klasickými žánrovými hororovými atrakcemi. Za sebe pak ještě musím říct, že dost ze své tajuplné působivosti snímek ztratil v posledních minutách finále, kdy si to hrdinka s příšerákem rozdá tzv. na férovku, bez toho bych se býval obešel. Ale i tak pozitivní dojmy převažují. Hororoví fanoušci si myslím v klidu mohou jít pro film za 7/10, ostatní asi budou o hvězdu níž. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Scott Cooper potěšil dramaty Pryč od pece nebo Nepřátelé, v obou případech trpělivými kousky, kdy se nám postavy postupně dostávaly pod kůži a začaly jsme nad nimi přemýšlet. Žánrů zkusil víc a se všemi si poměrně slušně poradil. Tady (komorní mysteriózní horor) se mi dostala pod kůži tak akorát nedochucená nuda. Industriální Oregon, depresivní prostředí, nějaké to trauma snad v každé druhé rodině. A do toho žák základní školy, na kterém učitelka zpozoruje náznaky týrání. Brácha je šerif, tak by se to mohlo snadno vyřešit. Jenže spíš vypustí z jeho opuštěného domu „cosi“. Emoce chybí, dramatické linky nefungují. Lekačky by si sedly, kdyby mi bylo třeba čtrnáct. Což už ale dávno není. Navíc titulní bubák vychází z folklórních mýtů domorodých kmenů a to mě nějak neba. Stejně jako zoufalá absence atmosféry. Dvě až tři hvězdy, tentokrát jdu níž. Na poměry výše zmíněného režiséra je to prostě málo. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ale jistě, ponížená a znásilněná Matka Země a nasraní duchové Indiánů a wendigo podobný blá blá blá otřepaný řečičky... Ale to nic nemění na tom, že tohle je  jeden z nejlepších horrorů, jakej jsem za posledních pár měsíců viděl. Celým filmem se nese těžkomyslnost, ponurost, neveselost, počasí je nevlídný a pochmurný, všechny postavy se tváří děsně nešťastně a depresivně a vyprázdněně a nesou si s sebou nejrůznější traumata, nebo mají nějaký děsivý tajemství... Dokonce i děti, který mě v horrorech skoro vždycky hrozně štvou, protože už to pak s nima nejsou žádný pořádný horrory, jsou tu nezdravě vyhlížející, bledý, vyhublý, s hlubokejma očima... Takže z horrorovýho hlediska je všechno naprosto perfektně stylový. A když k tomu připočtu i pečlivou pomalou kameru, prostředí mýho oblíbenýho americkýho severozápadu, vyzrálou Keri Russell, no a když pominu/prominu nechtěně komický a retardovaný Keriin závěrečný duel s wendigem, je moje hodnocení snad naprosto jasný. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Wendigo pochází z folklorní tradice severoamerických indiánských kmenů a označuje kanibalistického netvora či zlého ducha požírajícího lidské maso. (NiWi)
  • Natáčení probíhalo v kanadské provincii Britská Kolumbie, konkrétně v Hope, Port Moody, Squamish, Langley, Maple Ridge, Coquitlam a v Mammoth Studios. Natáčelo se od 1. října do 30. listopadu 2018. (noelcoward73)

Související novinky

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

Obsazení nového filmu Scotta Coopera se rozrůstá

02.12.2021

Režisér Scott Cooper (Crazy Heart, Nepřátelé) přibližně před měsícem v kinech představil svůj dlouho odkládaný horor Paroží s Keri Russell a Jessem Plemonsem v hlavních rolích. V současné době však… (více)

Christian Bale v historické detektivce

Christian Bale v historické detektivce

28.02.2021

Režisér Scott Cooper (Nepřátelé, Pryč od pece) a Christian Bale (Temný rytíř) se dohodli na své již třetí spolupráci. Jejich nový snímek bude tentokrát adaptací historické detektivky The Pale Blue… (více)

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

Tiché místo 2 a další filmy se odkládají

12.03.2020

Jen týden před premiérou se rozhodlo studio Paramount Pictures pro jistotu posunout snímek Tiché místo 2 na pozdější datum. Oznámil to samotný herec, producent a režisér John Krasinski na svém… (více)

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

Margaret Qualley bude mít hlavou plnou duchů

18.02.2020

Herečka Margaret Qualley (Pozůstalí, Tenkrát v Hollywoodu) se upsala novému projektu od režiséra Scotta Coopera A Head Full of Ghosts. Film bude adaptací stejnojmenné knížky od Paula Tremblaye,… (více)

Reklama

Reklama