Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (343)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Minimalistická epizodka zachycující dramatickou bitvu o námořní konvoj. Nic víc, nic miň. Digitální, ale líbivý vizuál, pěkné lodní bitvy proti ponorkám, dynamické ozvučení, ale jinak to na mě působilo jaksi nefilmově. Bez výraznějších postav (až na Toma Hankse), se zajímavými, ale nedostatečné prokreslenými záporáky a hlavně, bez větší gradace a dějového vyvrcholení. Při sledování jsem měl pocit, že sleduju pěkně zpracovaný doprovodný film k nějaké hře, ale jinak mi to přišlo chladné jako psí čumák. Dokázal bych si to třeba představit jako součást větší antologie, která by zachycovala různé, méně známé, ale přesto zajímavé momenty války. Jako klasický celovečerák to až tak úplně asi neuspokojí. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Válečný thriller, ve kterém se Tom Hanks snaží ochránit spojenecký konvoj před německými ponorkami v tmavých vlnách severního Atlantiku. Zvláštní film. Zvláštní i tím, že postava, kterou Tom Hanks ztvárňuje, je silně věřící, prožívá bolestně každou smrt a zatímco se muži radují ze zničení první německé ponorky, na jeho tváři můžeme číst bolest ze zmaření lidských životů. Osobní prožívání pocitů je v tomto filmu minimálně v rovnováze s akcí a vytváří velmi autentický celek. Napsal jsem recenzi: https://scobak.blog.sme.sk/c/540463/recenze-filmu-greyhound-2020.html ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Tomáš Visý, v další své sériově typové roli sice páprdovitého, ale skrznaskrz správňáckého, slušňáckého a morálně dokonale ukotveného Džona Vejna pro komunisty a křesťanské demokraty, hraje digitální lodě. Probíhá to asi takto: „Bože, ochraň prosím všechny ty dobré muže, vdovy, sirotky, kokakolu, hamburgery a spravedlnost pro všechny! Ámen. Tak třeba D6.“ „Nein! B Drei!“ „Ha, vedle, Bůh je s námi!!!“ (… Bohem poháněný moralizující proslov či mentorující zamyšlení nad osamělosti kapitána, na jehož rozhodnutích visí osud všech těch dobrých mužů - otců, synů, bratrů, bratranců, zeťů, strýců, švagrů, tet a sestřenic - a samozřejmě oddaných křesťanů …) „E4!“ „Einschlag, verdammt!!!“ (Motlitba 2, Proslov 2) „Bože, veď mé kroky v těchto nejtemnějších hodinách! E5!“ „Beim Hitlers Schnurrbart, wieder!“ „Díky, Bože!!! (Modlitba 3, Proslov 3) E6!“ „Einschlag, versenkt. Scheisskerl!!! Tocho snat musi fést sam Buch, oder was. So B Vier!“ „Samice prodejná,“ kurva by Tomáš neřekl, ani kdyby měl v prdeli zaražený rozžhavený pohrabáč, bylo by to totiž nekřesťanské, nemorální a nevýchovné „skotská zásobovací loď v zevním genitálu. Zásah, potopená! Bože, proč jsi se odvrátil, co všichni ti dobří muží???!!! (Motlitba 4, mentorování 4)…“ A tak to jde celých devadesát minut. Nakonec Tomáš borec a jeho torpédoborec s pomocí Boha, Klubíku baptistických matek a neochvějné instinktivní zelenáčské znalosti manévrů německých ponorek ten Atlantik přemodlí, načež za bouřlivého potlesku a hurání všech těch přeživších dobrých mužů, s nadšenou gratulací od Boha a za zvuků opulentní symfonické kantáty pomalu odplouvají k zapadající Anglii. A je z toho takový U-Boot-Dick, patetická pohádka plná křesťanských hodnot a kategorických imperativů, po níž budou dozajista všichni ti urputní honiči nad druhou světovou znechuceně dštít síru nad tím, že se německé ponorky třídy IX přece ve skutečnosti zásadně vynořovaly pouze v úterky a torpédoborce třídy Buckley nikdy nemohly při výtlaku 1100 tun kličkovat před torpédem jako nadopovaný zajíc. Už úplně vidím všechny ty zprávy v mé poště, psané rukou ulepenou od semene: „Verbale, ty debile, každý milovník masturbace nad válečnou námořní technikou přece ví, že to nebyl torpédoborec třídy Buckley, nýbrž fregata třídy Captain, která má výtlak jen 980,6549 tun. Kreténe, kriple, idiote, demente!!!“ No, každopádně já nejsem sexuálně vyšinutý, protože honím výhradně nad obrázky parních lokomotiv, čili ta patetická sračka byla veskrze hezky zdramatizovaná, vcelku zábavná a hodina a půl utekla rychleji než bílá velryba před katolicky nadrženým Achabem. Možná trochu ovlivněn koronovou decimací filmového průmyslu, kdy poslední dobou co zmáčknu Plej, to pak otráveně vyšťourávám z podrážek smrdutou hnědou hmotu, ale nádherné tři. ()

Snorlax odpad!

všechny recenze uživatele

Je s podivem, že Američané každou válku nevyhráli do dvou sekund, s takovým počtem správňáckých, nesmrtelných a bojově excelentně připravených mužů přece museli vždy ihned zvítězit. Tahle pohádka o stárnoucím, tedy spíše již poněkud přestárlém kapitánovi, který přes pokročilý věk byl poprvé nasazen do bojové akce, je sbírkou klišé. U závěrečného potlesku mi chyběla americká vlajka nadšeně se třepetající ve větru. Speciální efekty jsou opravdu hodně speciální, kdyby nebyly barevné, považovala bych trikové scény za zrozené někdy v počátcích kinematografie. Ale pravda je, že ten film dostal, co si zasloužil. Jediným osvěžujícím momentem celého snímku je jeho finále, kdy na nás kapitán vystrčí zadek. Vzhledem k svěžesti Hankse je fajn, že je oblečený a pod dekou. I když je Hanksův kapitán neskutečně zarputilý bojovník, dokonce je natolik zarputilý, že mu nemají odvahu růst ani vousy, překonám svůj strach z jeho pomsty a ohodnotím tento kinematografický zvratek tak, jak si zaslouží. A kdyby na natočení pokračování neměl Hanks čas, může ho klidně zaskočit Chuck Norris. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

V letošní slabé nabídce, ani moc Greyhound nepřekvapí. Během sledování mě čekalo hned dvoje bolestné poznání, zaprvé mě překvapila vlastně nuda jaká se dostavila v ani ne 80 minutovém příběhu, film se ke konci docela táhnul no a druhé poznání, že jak Ponorka, U571 nebo i K19 jsou podstatně lepší snímky. S bídou 50% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (16)

  • Významnou mierou k tvorbe filmu dopomohlo aj Kanadské kráľovské námorníctvo. (MikaelSVK)
  • Všechny titulky ve filmu ve stylu psacího stroje jsou napsané fontem Bohemian Typewriter českého typografa Lukáše Krákory. (Narcius)
  • Kapitán Krause (Tom Hanks) se ujímá velení na lodi třídy Fletcher. USS Fletcher byl eskortní torpédoborec, který se v bitvě u zálivu Layte postavil japonskému střednímu svazu. Vyřadil těžký křižník Kumanu a lehce poškodil bitevní loď Yamato. Sám byl ovšem těžce poškozen a jeho kapitán těžce raněn. (Aporol)

Související novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (více)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (více)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (více)

Reklama

Reklama