Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Divácky vděčný akční styl dobře doplňuje dobře vystiženou atmosféru strachu těch, co se odlišují od většiny. 1) 50letý režisér a producent, jindy také herec a scenárista Michael Helbig by měl začít točit horory. Chvilkové náběhy na tento žánr byly jasně patrné._____ 2) Spoiler! Čti až po zhlédnutí filmu. Film je dost věrným zobrazením skutečnosti, jak ji popisují německé zdroje nebo anglická Wiki anebo také český novinový článek._____ 23) Zaujali mě 19letý Jonas Holdenrieder (starší syn Frank, zamilovaný), 12letý Tilman Döbler (mladší syn Andreas) a dále i 28letý David Kross (otec Wetzel), kterého jsem oknírovaného vůbec nepoznal. ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Parádny, nervydrásajúci thriller o úteku z totality. Dve nemecké rodiny sa rozhodnú zdrhnúť na západ teplovzdušným balónom, ale tajná služba Stasi a polícia im je v pätách. A tak sa rozbehne nemilosrdný boj s časom, vševidiacimi očami a neúprosným štátnym aparátom. Od začiatku je to skutočne dobre nakrútená, atmosferická záležitosť, pri ktorej som sa nenudil ani sekundu. Herci sú skvelí, ich postavy dobre napísané a dialógy prekvapivo prirodzené a pútavé. K plnému počtu chýbalo len veľmi málo. Od Nemcov veľké prekvapenie. Skutočne kvalitný film... 85 %!! ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak krásné a napínavé. Celý film jste napnutí jako struny, jak to vlastně dopadne a jestli to stihnou a jestli se jim to povede. Nebudu vám to prozrazovat, na to se musíte podívat jen vy. Nicméně ten konec opravdu stojí za to. Celý snímek to posune někam dál a jinam a atmosféru to jen umocní, stejně jako váš pocit po zhlédnutí. ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zrzavá německá Sigourney Weaver a film, který sice není ani zdaleka tak nudný jako jeho název, ale ani omylem se neblíží napínavosti, kterou se divákovi snaží vsugerovat soundtrackem – na plné koule vyhrávajícím symfonickým mutantíkem zrozeným z něžného, skoro až vznešeného (i když maličko bezduchého) milování mezi hudebními podkresy náhodné bondovky a Pána prstenů. Postavy a herci fajn, lehce přehnané východoněmecké retro panoptikum docela taky, ale ten příběh! Jako by kráva v hubě přežvejkala všechny biografie tohohle typu a slinama je slepila v jeden nemastný neslaný kousek, kterému musí po emocionální stránce pomáhat již zmíněný soundtrack. Ten je ale kolikrát až příliš horlivý a v nejvelkolepějších momentech buď vytrhává z dění, nebo rovnou působí směšně. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)

Reklama

Reklama