Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Extrémně napínavý film o riskantní cestě za svobodou z východu Německa na západ. Film má minimum hluchých pasáží. Neustále se něco dělo. Plánování výletu balónem i jeho samotná realizace se hodně povedla. S hereckými výkony jsem neměl problém. Postavy byly napsány velmi sympaticky a chovali se zcela uvěřitelně. Film o životě v době rozděleného Německa zasazený právě sem jsem viděl snad poprvé, takže i z tohoto pohledu určitě zajímavá podívaná. [80 %] ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film Balón si zaslouží smeknout klobouček. Námět, scénář, výprava, režie, kamera, střih, obsazení i herecké výkony... Vynikající! V úvodu mi to lehce připomnělo Občanský průkaz (který mám velmi ráda), ale vůbec to nebylo na škodu. Já tu hnusnou dobu pamatuju a možná i proto jsem si celý film tak parádně užila. Vlastně i slza dojetí mi ukápla.. A před reálnými postavami smekám až na samou zem, ti museli mít fakt koule! Železná opona byla peklo, sbohem a šáteček. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Napínavé drama o útěku dvou rodin z východního Německa, obzvláště pak druhá polovina graduje úplně perfektně a člověka donutí to prožívat s nimi. Zajímavý příběh a povedené zpracování. Filmů o útěku před komunismem je třeba víc, ať už je nahání Stasi nebo STB. Jediné, co mi trošku kazilo dojem je fakt, že jsem to sledoval v originále s anglickými titulky a ty titulky se zrovna dvakrát nepovedly. Ale to je jen moje chyba. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Nur einziger Luftballon auf seinem weg zum Horizont…“ Dramaticky i retroexekučně naprosto fantasticky zpracované trampoty chronických dederonských útěkářů, které Honecker nechtěl pustit na koncert Neny, a tak se svépomocí vydali na dobrodružnou cestu vstříc prohnilým imperialistickým zítřkům. Cestu, nad níž by vyhonil snad i sám Verne, kdyby ještě jules. Načež se stali až totalitní lidovou legendou ke strašení pyjonýrů, perorálně šeptem šířenou mezi všemi těmi tolik odbojnými gaučovými přizdisráči napříč socialistickými obýváky, jež o čtyři roky později inspirovala například i maďarského pretekára Hutyru ke vzdušnému výletu do Rakous. A kvůli těm zkurveným vlastizrádcům si pak pár let jeden nemohl ušít pořádný kaftan a propanbutan byl na příděl. Nadmíru děsivé je, že kvůli historií nepoučitelným pičusům, kteří totalitu nikdy nezažili, pomalu znovu nadchází čas začít skupovat taft, hromadit plynové bomby a oprašovat ve sklepě Singrovky. Kapavkově se rozpínající reakční světovláda globalizačních pamrdů však tentokrát bude vyžadovat kapku víc šití, protože za svobodou nebude stačit jen pár kiláků přes kopečky do Bavorského neomarxistického emirátu. Ten mongolfiérovic přístroj bude totiž muset doletět až do nějaké pralesní prdele v Jižní Americe. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)
  • Ve filmu Strelzykovi a Wetzelovi utečou na západ v balónu číslo 2. Ve skutečnosti se jim to podařilo až napotřetí. První balón byl z čisté bavlny, která byla příliš porézní a propouštěla horký vzduch. (klukluka)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno