Reklama

Reklama

Mrtví neumírají

  • USA The Dead Don't Die (více)
Trailer 1

Americké městečko Centerville je ospalá díra, v níž stárnoucí šerif Robertson (Bill Murray) netrpělivě odpočítává zbývající dny do důchodu, protože nudit se člověk může i bez koltu za pasem. Jeho mladý kolega Peterson (Adam Driver) naopak stále doufá, že se k nějakému pořádnému vyšetřování jednou dostane. Zasloužil by si to, protože jako první vytuší, že ty dvě ošklivě zavražděné dámy z místního bistra mají na svědomí zombie. Jindy by se mu zkušenější kolega vysmál, ale dnes ne. V městečku se totiž odehrává mnohem víc podivností, například slunce nezapadá, kdy by normálně mělo, do pohřebního ústavu nastoupila divná ženská se skotským přízvukem a samurajským mečem (Tilda Swinton), a rasistickému farmáři Millerovi (Steve Buscemi) začal mizet dobytek. A když na městečko konečně padne noc, z předtuchy se stane jistota. Nejrušnějším místem Centerville se v tu chvíli stává hřbitov, jehož obyvatelé právě procitli a dostali chuť na čerstvé maso. A muži zákona tuší, že dneska je čeká přesčas. (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (449)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Největším přínosem ČSFD projekce bylo setkání s starým známým kamarádem. Film má obrovský potenciál (herci, prostředí, spojení žánrů, režisér), který v možná, vzhledem k ději v příliš dlouhé stopaži a menšímu výskytu humoru pomalu ztrácí. Ne, že by ve filmu nebyl jeho na délku filmu málo. Bohužel. Ale zase jsem se dozvěděl, že Ronnie je Ronald, Cliff je Clifford a Mindy Minerva. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zpomalená, hipsterská, na opakování týchž vtipů a situací založená zombie satira, která si neustále dělá legraci z toho, že je zpomalenou, hipsterskou, na opakování týchž vtipů a situací založenou satirou. Někdy to funguje moc dobře, někdy moc ne. V kontextu Jarmuschových dřívějších žánrových dekonstrukcí je to film inspirativní (konvence žánru nejsou jen zveličené, vyjadřují se k nim i herci vystupující z rolí a komentující scénář), který je díky obsazení skvěle zvládajícímu deadpan humor a množství odkazů k (Romerovým) zombie hororům a jiným starým filmům (náhrobek se jménem Samuel Fuller) zároveň po celou stopáž obstojně zábavný. O hit léta nepůjde a vrchol Jarmuschovy filmografie, kde Mrtvým náleží paradoxní pozice filmu zároveň nejméně vážného i nejzávažnějšího (planeta je v rozkladu a aby mohla obnovit svou rovnováhu, bude muset jít člověk z cesty), to není (zvlášť vizuálně a propojením/variováním jednotlivých motivů to působí odfláknutě), ale naprosto nezvládnutý počin, před kterým varovaly ohlasy z Cannes, si představuji jinak. 75% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Převládá velké zklámán. Jim udělal casting snů, můj starý oblíbenec Bill Murray, můj mladý oblíbenec Adam Driver, můj všeobecný oblíbenec Steve Bsucemi, Iggy Pop jako zombie. Můžu chtít víc ? Můžu !! Například definici toho co vidím, ale to bohužel, tvářilo se to jako komedie, ale vtip si tady velmi dobře zahrál na schovávanou. Občas tedy vykoukl, třeba když Adam podával klíčenku s logem Star Wars, Steve Buscemi s černou kávou, jenže na 105 minut pár flusanců žížeň neuhasí. Vlastně si myslím, že těch výrazných postav tam bylo možná až moc a tak nedostali tolik potřebnýho prostoru, aby rozvinuli svou "jedinečnost" Steve Buscemi tam mě to vysloveně mrzelo. Pokud jde o počet zombie, já bych nechal jen Iggyho a jeho dámu a ne, že jich vyleze tolik, že první co sežrali byl potenciál možný výtečný komedie s jedinečnýma postavama. Nedá se nic dělat, ale jedná se pouze o další promarněnou šanci na kvalitní řechták. ()

Posheidon 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmush si plní sny – takto by se to ve zkratce dalo zhodnotit a nejjednodušeji popsat. Tak nějak tuším, že Jim měl tu vnitřní potřebu a že patrně i cítil určitý vnitřní filmařský rest, že za svého života musí ještě stvořit film se zombie tematikou, jinak si ty pohnutky nezávislého filmaře vysvětlit nedovedu. A tak si ten sen splnil, napsal si sám scénář, oslovil kámoše z branže a celé si to i zrežíroval. Výsledkem je ulítlá komedie, kterou nazývati hororem je myslím si přinejmenším velmi odvážné. Tvůrce filmu dává najevo, nejdříve jen v náznacích a pak už i zcela otevřeně, že se máte hlavně bavit a nebrat film rozhodně vážně či jako poctu tomuto žánru. Fakt, že dvoje kristovky má už tvůrce takříkajíc na krku a že těch příležitostí natočit něco podobného už nemusí být zas až tak mnoho, patrně přispěl k tomu, že závěr filmu je hnán až do určitého ad absurdum. Tlačení na pilu má však za následek i určitý nevyužitý potenciál některých postav. Ač nejsem fanoušek žánru, tak musím přiznat, že mě film bavil, neb zápletka má určitou hlavu a patu a o vtipné momenty rozhodně nebyla nouze. ()

VášaVF 

všechny recenze uživatele

Mrtví neumírají je "komedie", u které jsem se ani jednou nezasmál a horor, který neděsil/nelekal ani v jediné scéně. Tento film je plný zvučných hereckých jmen a to je vše. Jima Jarmusche nemusím a nerozumím mu, ale zombie tématika mě lákala. No měl jsem si raději znovu pustit klasiku jako je Soumrak mrtvých nebo první díl Zombielandu a netrápit se tímto 103minutovým kýblem nudy. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (12)

  • První zombie, co ve filmu vylezla na povrch zemský, měla na náhrobku jméno „Samuel Fuller“. Jedná se o zřejmou poctu nezávislému filmaři Samuelu Fullerovi. Autor snímků jako Člen klanu (1974), Terče (1968) nebo Bílý pes (1982). (JayZak)
  • Scéna začínající okolo 25. minuty je parodie na film Kill Bill (2003). (Skarface)
  • Postava Adama Drivera má na klíčcích od auta přívěsek ve tvaru lodi „Star Destroyer“ ze Star Wars. Je to drobné pomrknutí na fanoušky vesmírné ságy, v níž Driver hraje záporáka Kylo Rena. (luka4615)

Související novinky

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

8. Filmový víkend ČSFD.cz (9. - 11. srpna)

15.07.2019

Milí filmoví fandové, právě byl spuštěn zvýhodněný online předprodej vstupenek na 8. ročník Filmového víkendu ČSFD.cz. Letošní ročník setkání filmových nadšenců poběží od pátku 9. do neděle 11. srpna… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Reklama

Reklama