Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdyby neexistoval film Sunset Boulevard, bylo by zasloužených pět. Ale trocha nedotaženosti tady přece jen je. Ale ve starých hollywoodských filmech se All about Eve u mě zařadilo do horní vrstvy. Skvělí herci. Vzpomněla jsem si na film Božská Julie. Oba jsou to filmy o stárnoucí herečce, která je podle mě dvakrát krásnější a charismatičtější než její mladá sokyně. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úžasné drama o skoro až dojemně patetické stárnoucí herečce (výtečná Bette Davis) a jí na paty šlapající (a přes mrtvoly jdoucí) mladé kolegyni (rovněž skvělá Anne Baxter). Pozoruhodný je taky scénář, který nejen hýří brilantními dialogy, ale i rafinovaně přesouvá pozornost (a vypravěče) od jednoho aktéra k druhému. Kromě střetu dvou hereček se podíváme i na další a neméně zajímavé vztahy za oponou. Nádherný a nadčasový film o cestě za slávou a tím, co je pro ni třeba obětovat. ()

Reklama

Flego 

všechny recenze uživatele

Po Sunset Blvd. som v krátkom časovom slede zhliadol aj tento film. Hoci sa odohráva v divadeľnom prostredí, mnohé majú spoločné. Hoci Eva trochu zaostáva, je to znamenite zahraná dráma stárnucej hviezdy, ktorú vytláča nekompromisná dravá herečka. Vynikajúcej Bette Davis výborne sekunduje Anne Baxter. Za zmienku stoja epizódky so začínajúcou Marilyn Monroe, ktorá ešte nemala čas na hlúposti a hrala. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Dobré, dobré, naozaj veľmi dobré....Evinu hru som prekukla hneď na začiatku, neviem, či to tak malo byť či nie, ale áno strašne mi od začiatku vadila, takže podstata bola dobre zahratá aj stvárnená. Nekľud a pocit ohrozenia som prežívala spolu s Margo, ktorej postava mi bola naopak veľmi sympatická napriek tým jej údajným "manierom". Rozhovor s Karen v aute bol krásny a poodkryl nám aká je v skutočnosti. Bette Davis som asi nemala nikdy radšej! Toľko k môjmu očareniu touto postavou. Čo sa príbehu týka, tiež výborný, ale nechytil ma až tak ako Bette a jej výkon. A v závere mi tam hrozne chýbala Birdie, ktorej postava bola mimochodom, tiež výborne napísaná a zahratá. Videné v rámci Season challange tour. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Filmy zo sukromneho zivota hercov ci uz divadelnych alebo filmovych ma vzdy bavili a o to viac ma bavil aj tento film vdaka hereckym koncertom Bette Davis alebo Anne Baxter, ale aj dalsich hercov. Bolo az neuveritelne divat sa na Evu na zaciatku filmu a porovnat ju na konci filmu a prave preto si myslim, ze aspon nominaciu na Oscara za hlavnu ulohu mala Anne Baxter zasluzenu podobne ako aj Bette Davis, avsak Oscara si v tom roku prebrala Judy Holliday za komediu VCERA NAROZENI (1950). Aj v kategorii najlepsia herecka vo vedlajsej ulohe sa usli z tohto filmu az 2 nominacie a to Celeste Holm a Thelma Ritter, ale z Oscara sa potesila Josephine Hull za rodinnu fantasticku komediu HARVEY (1950). Iba jednemu hercovi z tohto filmu sa Oscara podarilo ziskat a nim bol George Sanders, dalej aj reziserovi Josephovi L. Mankiewiczovi, ako aj producentovi Darrylovi F. Zanuckovi za najlepsi film roka 1950... 05.01.2010 _______ Bette Davis - (Margo Channingová) +++ Anne Baxter - (Eva Harringtonová) +++ George Sanders - (Addison DeWitt) +++ Celeste Holm - (Karen) +++ Thelma Ritter - (Birdie) +++ Marilyn Monroe - (Slečna Casswellová) +++ Gary Merrill - (Bill Simpson) +++ Hugh Marlowe - (Lloyd Richards) +++ Gregory Ratoff - (Max Fabian) +++ Barbara Bates - (Phoebe) +++ Produkcia: Darryl F. Zanuck +++ Hudba: Alfred Newman +++ ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Společnost 20th Century Fox zaplatila Mary Orr za všechna práva k "The Wisdom of Eve" pět tisíc dolarů. (džanik)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama