Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinové povídání o vychcané Evičce, která se při stoupání po divadelním žebříčku neštítila vůbec ničeho. Pochválil bych zejména to, že se jedná o velice věrné zobrazení. Takových "Eviček" chodí po světě spousta. A nejenom po divadelní scéně. Alespoň že tehdejší páni nebyli ochotni tak snadno podléhat volání čerstvé ciciny a byli věrní svým chotím nepřitažlivého zevnějšku. Takových pánů dnes už člověk moc nenajde. Dále mi bylo příjemné, že jsem měl dokonalý přehled v postavách, jejich jménech a jejich motivech. Nebylo jich ostatně mnoho. Scénář není vůbec marný a hercům nezle nic vytknout. Trošku by to ovšem chtělo pokrátit stopáž. Po chvíli se člověk přeci jen začne trošku kousat nudou. A bohužel se postupně kouše víc a víc. Celkově bych to viděl spíše na pěknější 2 kousky. Přestože se nejednalo o můj šálek kávy, tak se na to dalo místy koukat. Očekával jsem mnohem větší sračku. Člověk se minimálně dozví něco málo o zákulisí divadelní scény minulosti, která neznala slitování. Nepředpokládám, že se od té doby něco změnilo k lepšímu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Divadlo je všude, kde je magie, předstírání a obecenstvo.“  Pokud mi něco na tomto snímku pro komplexnější dojem vyloženě chybělo, tak určitě alespoň jedna či dvě výrazné scény z divadla. Přestože se film kolem něj neustále točí a pravidelně se rozebírají výkony Margo i Eve, na jeviště téměř ani nenahlédneme (jen velmi krátce během klanění a na právě přerušenou zkoušku). Zejména když životní výkon titulní postavy, který se odehrál po vypjaté hádce s pomýšlením na rezignaci, je tu poté odbyt vypravěčem jednou větou, mi připadalo zpracování konce dlouhé retrospektivy až náhle ukvapené. Jinak závěrečná pointa se v souvislosti s celou výpovědí snímku neskutečně povedla a po většinu času jsem byl svědkem výborného zážitku, protože tak vybroušené provedení dramatu, pokud jde o scénář (skvělé dialogy i vývoj postav), režii (např. geniální závěrečné zrcadlové záběry na novou hvězdu) i herecké ztvárnění (snad úplně všech) postav se dnes už vidí málokdy... navzdory stopáži trvající výrazně přes 2 hodiny jsem se vůbec nenudil. Další viděný přírůstek ze série poválečných amerických dramat o hereckých hvězdách, zákulisních intrikách a reflexi jedné hollywoodské epochy vedle Co se vlastně stalo s Baby Jane? (opět s excelentní Bette Davis) / Sunset Boulevard / Města iluzí tak můžu opět výhradně doporučit. [85%] ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že výraz herecký koncert je pro toto dílko nedostatečný jako známka opilého gymnazisty po výpadku paměti. Omlouvám se, nevím, kdo byl Mankiewicz, ale tohle bych z fleku věřil Kubrickovi Wellesovi, Wilderovi nebo Hitchcockovi. Umí někdo lépe zahrát vyžilou hereckou hvězdu, než Bette Davis? Nemyslím si. Jestli někoho napadla Marlene Dietrich, tak ta se nepočítá, jelikož vyžilou hvězdu nehraje, ale žije. :))) Musím matně tahat z paměti, jestli jsem někdy viděl víc evil charakter v konverzačce, ne vážně, proti jedné postavě z téhle oscarové pecky je J.R. Ewing nebo Alexis Colbiová slaboučký čajíček. Nerad ženy nazývám výrazem na s, ale tohle jsem ke konci filmu opakoval co pár minut. :) Bezprecedentních 10/10 a opět smutná připomínka toho co za filmy dříve bodovalo na Oscarech i pokladnách kin.... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Mrazivý portrét do zákulisia divadelných celebrít a hľadania skutočnej pravdy. Film, ktorý až do záverečnej štvrtiny nepôsobí dominantne, o to viac strieľa náboje v závere (knokautovým spôsobom). Lepšie a šokujúcejšie než Sunset Boulevard, ktorý som videl o deň skôr a jeden zo scenáristicky najvybrúsenejších filmov klasického Hollywoodu, aký kedy vznikol. Recenzia: http://www.9em.sk/filmova-recenzia-vsetko-o-eve/ ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdyby neexistoval film Sunset Boulevard, bylo by zasloužených pět. Ale trocha nedotaženosti tady přece jen je. Ale ve starých hollywoodských filmech se All about Eve u mě zařadilo do horní vrstvy. Skvělí herci. Vzpomněla jsem si na film Božská Julie. Oba jsou to filmy o stárnoucí herečce, která je podle mě dvakrát krásnější a charismatičtější než její mladá sokyně. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Společnost 20th Century Fox zaplatila Mary Orr za všechna práva k "The Wisdom of Eve" pět tisíc dolarů. (džanik)
  • Pri jednej pauze na natáčaní, išla Marilyn Monroe povedať Bette Davisovej svoj obdiv a keď jej to dopovedala tak ju Bette Davisová vyhnala a povedala, nech sa Marilyn nedíva na jej filmy. Na Marilyn to malo ťažký dopad a na druhý deň neprišla na pľac. (AdamCritic)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama