Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Osudy jedné z nejvýraznějších osobností populární hudby a jazzu, jednoho z otců swingu – Glenna Millera, se staly vděčným tématem pro Hollywoodské filmaře. V roce 1954 je režisér Anthony Mann zachytil ve svém filmu Příběh Glenna Millera. Neznámý, chudý, ale mimořádně talentovaný Glenn Miller se pokouší prosadit jako aranžér, popravdě se mu to dlouho příliš nedaří. Skutečný úspěch má až ve chvíli, kdy si založí vlastní orchestr a s pomocí neobvyklého výběru nástrojů, v orchestru amerického letectva, prosadí vítězství synkopy a swingu. Na vrcholu slávy ale nečekaně umírá, když se s ním při přeletu z Anglie do Paříže zřítí letadlo… Bylo mu pouhých 40 let (narozen byl 1. 3. 1904). Hlavní roli ztělesnil populární hollywoodský herec James Stewart. Ve filmu zazní původní Millerova hudba v podání Glenn Miller Orchestra a takových hudebních velikánů jako Louis Armstrong, Gene Krupa, Frances Langford a The Modernaires. Snímek byl oceněn Oscarem za nejlepší zvuk. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Glenn Miller je věčně zadlužený muzikant, který hledá svojí melodii, miluje jednu báječnou dívku, skoro pořád mu všechno vychází a každý ho má rád. A tento film je přesně jako jeho hudba (kterou nakonec najde): nic neřeší, nemá dramatickou zápletku, která by stála za řeč a místy je až na hranici kýče - a přesto je v něm (a v ní) nějaké voodoo, které donutí (minimálně všechny milovníky dobrého swingu) podupávat při něm (a při ní) celou dobu do rytmu. James Stewart tu hraje přímo prototyp james-stewartovské role (trochu rošťák, trochu snílek, ale hlavně správňák každým coulem), June Allyson jako paní Millerová je prostě kouzelná a - a zbytek už je jenom krásná hudba, hudba... a mimochodem třeba taky Louis Armstrong, který celkem solidně ztvárnil Louise Armstronga. Víte kde slavná "Pennsylvania 6-5000" přišla ke svému jménu? Že ne? Tak se podívejte na tenhle pohodový biják a nechte se unášet na vlnách melodií, které už vaší babičku přiváděly do extáze. Sing sing sing! ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Mannův životopisný film o cestě jednoho z nejvýznamnějších skladatelů moderní taneční hudby Glenna Millera není zdaleka jen filmem o něm. Vedle jeho generace, tj. věku dance-bandů, profilovaných významnými skladatelskými i muzikantskými osobnostmi, ztvárňuje podrobně i jeho manželku Helen, a dokazuje, že tato žena, nadaná neobyčejným optimismem a životním elánem, bdělá a pozorná a v neposlední řadě organizačně zdatná, svého muže zásadně ovlivnila a napomohla mu, aby našel svůj zvuk. Nepřímo tak film svědčí, že žijí-li manželé opravdu dialogicky, sdílejí svá poslání a jsou schopni je integrovat, jsou současně spolutvůrci svých děl. Vedle tohoto závažného poselství je cenné i to, že přes Millerův tragický konec film vrcholí nadějeplně: protože neutvářel jen „své“ dílo, ale tvořil je v symbióze s ostatními, nechal je rozhořet v celém svém nekabinetním životě, žitém ve vztazích a spolupráci, nezaniká ono ani jeho smrtí. ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Trošku slabší Stewart i samotný film,ktorý je dôstojnou Millerovov biografiou s výbornou hudbou,scenárom,či oceneným oscarovým zvukom.June Allyson je opäť pôvabná ako v The Stratton Story,vtedy si zahrala tiež ženu hlavného hrdinu! Glenn Miller bol nadaný človek ako jeho herecký predstaviteľ,ale Glenn mal leteckú nehodu,pri ktorej zahynul,a tak nestihol pokračovať v rozbehnutej kariére,čoho James stihol viac ako požehnane! Vo filme vystupuje aj slávny černošský trubkár,spevák,skladateľ LOUIS ARMSTRONG,s ktorým má James vystúpenie. Tak potom vo filme je možnosť vidieť viacero zvučných MIEN. Preto to netreba premeškať,ale samotný film nefunguje tak dobre ako Glennove Millerove čísla. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nesedlo mi. Životopisné hudební filmy mám ráda, tady mi to přišlo spíš o paní manželce, která Stewarta přehrála v každé scéně, pak se hledal stále ten zvuk a aranžmá a pak se trochu uronilo. Ale decentně s úsměvem, ó jak jsme rádi, že orchestr bude navždy pokračovat v Glennnápadech. Hudba skvělá, Glenn byl pán, film jistě potěší řadu diváků, mě nebavil. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kúzlo tohto filmu je v jeho príjemnej atmosfére. Celý zobrazený príbeh je akoby najjednoduchšia a najmilšia jazda, akoby nebola ani zo života. Pozitívna nálada a hollywoodsky sentiment sršia z každého metru filmu a napodiv to nie je na škodu. Ako celok príbeh funguje, dokonca sa aj umne vyrovnal zo situáciou v závere. Jimmy Stewart je opätovne skvelý a June Allyson si rýchlo získala moje sympatie. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (5)

  • Slavnostní premiéry filmu se účastnila i matka Glenna Millera, která míníla, že její syn byl pohlednější než James Stewart. (Kulmon)
  • Druhý ze tří filmů, ve kterých hrál James Stewart a June Alysson manželský pár. (Kulmon)
  • Harry Morgan, který hrál Chummyho, hrál v orchestru se skutečným Glennem Millerem. (Kulmon)

Reklama

Reklama