Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž roku 1897 a mladý Edmond Rostand nabízí roli slavnému herci Constantu Coquelinovi, problém je ale v tom, že Rostand má pro svou hru zatím jen název – "Cyrano z Bergeracu". Už dva roky nic nenapsal. Uprostřed historek o lásce, kterými ho zásobuje jeho nejlepší přítel, nesnesitelných rozmarů hereček, žárlivosti své ženy, navíc mu nikdo nevěří, že napíše dobrou hru, hledá autor inspiraci. Mnohé z toho, co prožívá, se objevuje v jeho hře. Musí psát, musí to dokázat. A vzniká tak jedna z nejkrásnějších divadelních her o lásce, přátelství a tajemství... Film natočil jako svůj debut režisér a herec Alexis Michalik podle své stejnojmenné divadelní hry, kterou poprvé uvedlo pařížské divadlo Théatre du Palais-Royal. Alexis Michalik si ve filmu zahrál roli dramatika Georgese Feydeaua. Snímek se z velké části natáčel v České republice, diváci poznají Plzeň a Stavovské divadlo. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (32)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Všichni, kteří mají rádi filmy a s nimi spojené příběhy, musí dobře znát Cyrana z Bergeracu. Jak ale vlastně takový příběh vznikl? O tom vypráví tento film.  Milý, nevtíravý, decentně vtipný, historicky přesný. Jen tak trošku nemastný, neslaný a zkrátka lehce nudný. Což je pro podobný námět docela škoda. Nejvíc to poznáte, když se Vám na scéně objeví kavárník Honoré, který je zde nejlépe napsanou postavou. ()

rasttea 

všechny recenze uživatele

Edmond mě velice mile překvapil, nenašla jsem hluchá místa a to mi věřte - po 10 letech u filmu, to se nejde zbavit kritického oka. Co se herců týče, byl to herecký koncert. Krásný pohled na lokace, kostýmově velmi pestré, barevný nádech lokaci i exteriérů v průběhu celého filmu příjemný. Kostýmy historicky bohaté. Dialogy, situace, pohledy, to vše bylo skvěle načasované, mnohdy tomu napomohla i skvělá kamera. Záběry byly příjemné na pohled a sestříhané tak, aby nebylo nic dlouhé, anebo naopak krátké. Už dlouho jsem se u filmu tak nepobavila. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vhled do klasické literatury s dojemnými okamžiky. 1)  Nevím, do jaké míry vznik snad nejslavnější francouzské hry probíhal tak, jak jej zobrazili ve filmu. Ale klidně by to tak být mohlo, co myslíte?_____ 2)  36letý scenárista a režisér (jindy též herec) Pařížan Alexis Michalik vytvořil film podle vlastní divadelní hry (spoluautor Albin Michel) z roku 2016. Inspiroval ho film Zamilovaný Shakespeare. Chtěl napsat něco podobného, ale s francouzskou stopou. Nenašel však investora a tak projekt uložil k ledu. Poté, co navštívil divadelní představení Shakespeare In Love, rozhodl se, že svůj scénář přemění v divadelní hru. Ta získala veliký úspěch, díky němuž se Michalikovi podařilo posléze sehnat na film peníze. Inu, podivné jsou cesty osudu..._____ 3)  28letý Thomas Solivéres (Edmond) tu, pravda, moc ze své mladické přitažlivosti neuplatnil. V dobovém ohávení s knírem a s málo vlasy nebyl skoro k poznání._____ 4)  Své služby filmařům poskytlo plzeňské Tylovo divadlo a dále pražské Divadlo na Vinohradech (exteriéry divadla de la Porte Saint-Martin, kde vznikl Cyrano) či Stavovské divadlo (exteriéry divadla du Palais Royal, kde vystupovala Sára Bernhardtová) či karlovarská Mlýnská kolonáda jako stanice dostavníků._____ 5)  Puristovi ve mně se chce poznamenat, že Ravelovo Boléro, které zní jako hudební podklad ve filmu, vzniklo až v roce 1928, zatímco děj filmu probíhá na konci roku 1897._____ 6)  Všiml jsem si jemné ironie, dost vzácné ve francouzských filmech. Setkání s Antonem Pavlovičem Čechovem v podniku U krásných slepiček (Aux belles poulles) mě vzalo za srdce._____ 7)  Nakonec mám prakticky všechny postavy ve filmu rád, což se mi jinak moc nestává._____ 8)  Výstižný koment: gudaulin****. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Něco málo o vpravdě nezastupitelné úloze múzy ... v nelehkém životě mladého, snaživého, leč až dosud nepříliš úspěšného dramatika. A vězte, že když se řekne múza, nemusí jít pokaždé o onu éterickou a nepolapitelnou nezemskou bytost, která stejně jako pověstné štěstí chodívá dokola, nežli se unaví a uvolí se na někoho - či spíše k někomu usednout. Příběh sám je pak úsměvný i jímavý, přičemž mu nelze upřít půvab a jiskru mládí - ani moudrost a nadhled stáří, když po svém převážně nevážně vypráví o vzniku jedné z nejslavnějších divadelních her historie. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kto by nepoznal preslávenú divadelnú hru Cyrano z Bergeracu, ktorá v roku 1897 spôsobila priam divadelnú revolúciu? Pozadie vzniku tejto hry je viac než len zaujímavé, a práve o tom je tento film, v ktorom vidíme prekvapivý úspech experimentu Edmonda Rostanda. Film sa mi páčil, parížska atmosféra a čaro 19.storočia tu bolo príjemne citeľné, a výsledok je podľa mňa naozaj kvalitný. Malo to v sebe drámu, ale aj dôvtip, romancu, múzu, tajuplnosť, zámenu identít, dilemy, balans medzi úspechom a sklamaním,... všetko sa to pekne prelínalo takmer počas celého deju, až do samého konca. Niekto takéto "šarády" až tak nemusí, ale ja som milovník klasiky a Shakespeara, kde sú takéto tendencie používané dosť často, takže mne sa to páčilo. Zaslúžené 4* (od piatich to delili jedine nie až tak vydarených dialógov) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (3)

  • Francouzskému divadlu v tomto filmu propůjčilo svou tvář Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Po celou dobu natáčení měl štáb pro sebe zablokovanou celou historickou budovu včetně zázemí a natáčení byl přítomen taktéž český komparz. (Joe16210)
  • Celosvětová premiéra proběhla 22. srpna 2018 na filmovém festivalu Angoulême ve Francii. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo od 8. ledna do 6. března 2018 v Praze, Plzni a v Karlových Varech. (ČSFD)

Související novinky

26. Dny evropského filmu

26. Dny evropského filmu

04.04.2019

Dny evropského filmu již 26. rokem nabízí divákům to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie. Letos zvou do kin na 45 filmů z různých koutů Evropy a výběrem filmů se snaží přiblížit… (více)

Reklama

Reklama