Reklama

Reklama

Vzduchoplavci

  • Velká Británie The Aeronauts (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1862 se odvážná pilotka balonu Amelia Wrenová (Felicity Jonesová) spojila s průkopníkem meteorologie Jamesem Glaisherem (Eddie Redmayne), aby rozšířili lidské vědomosti o počasí a vylétli výš než kdokoli v dějinách. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (60)

Ripley 

všechny recenze uživatele

Film se dá rozdělit na dvě zhruba stejně dlouhé části.Na scény z balónu a na longbacky(delší flashbacky).Je škoda,že i přes pěknou dobovou výpravu jsou scény ze země poměrně nezajímavé,protože naopak vše z balónu je téměř dokonalé.Příjemně překvapila Felicity,která podává skvělý výkon.Scéna,kdy leze po balónu je geniální,drásající a mrazivá.Bohužel jako celek jen 65%. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Vzduchoplavci na první pohled nabízeli díky výraznému tématu a obsazení Eddie Redmayna velice poutavou podívanou, ve výsledku to ovšem nedopadlo příliš dobře. Jednak zde ono téma není zpracováno ani trochu zajímavě, jednak o celé té události dostane divák opravdu jen strohé informace, ale především její zpracování není vůbec atraktivní, či záživné, a prakticky až na dvě vyhrocené situace se jedná o poměrně vleklou nudu, odehrávající se tedy ve dvou časových rovinách, ve vzduchu v čase přítomném a na zemi v čase předcházejícím vzletu balonem, což bych za jistých okolností považoval za jistě pozitivní prvek, kdyby ovšem jednak ono dění na zemi nebylo tak marné a ubíjející a jednak akce ve vzduchu tak vlažná a bez šťávy. Jak jsem totiž zmiňoval, krom těch dvou několikaminutových scén, přinášející alespoň nějaké to napětí a dynamiku, se tam jinak jen povídá a povídá a povídá, dialogy to jsou ovšem vesměs téměř bezúčelné, nic neříkající, a prakticky to celé nikam ani neposunují. Opravdu velké minus pak navíc vidím i v obsazení Felicity Jones, na kterou jsem vyloženě alergický a nenapadá mě snad žádná jiná herečka, která by mi v současnosti byla tak ukrutně nesympatická. Vzduchoplavci pak nejsou ani žádnou velkou efektní přehlídkou a těch pár momentů navíc nevypadá úplně přesvědčivě, viz let v bouři, chyběly mi zde ale i emoce, napětí, atmosféra, tudíž já jsem zkrátka z této podívané značně zklamán a po právu neudělal tento snímek žádnou velkou díru do světa, čemuž se ovšem nelze divit, neměl totiž čím. ()

Reklama

silentname 

všechny recenze uživatele

"The Aeronauts" nám po piatich rokoch opäť dáva dokopy Eddieho Redmayna a Felicity Jones. A potvrdzuje sa opäť, že ako hereckí kolegovia spolu fungujú, rozumejú si a vedia spolu dobre pracovať. Myslím si, že film skvele vyzerá, má niekoľko vynikajúcich momentiek, no na druhú stranu mám pocit, že tento naratív sme už videli viackrát a nikdy mi nejako poriadne nepasoval. Pretože sa chcem sústrediť na iné scénky, než nám film prezentuje. Aj keď sú tie flashbacky celkom zaujíamvé tak kedykoľvek sme došli do minulosti (až na jednu výnimku) som si hovoril, kedy sa opäť vrátime do balóna. Úvod pôsobí grandiózne a dúfal som, že Felicity Jones trošku upustí od toho teatrálneho tónu. A našťastie áno. Atmosféra tam rozhodne je, finále je silné a hlavní hrdinovia sú skvelí a odvážni. Bavilo am sledovať ich dobrodružstvo. Čo mi však ešte trošku niekedy vadí je, že vždy potrebujeme v týchto filmoch nejakých britských povýšencov a snobov, ktorí potrebujú dať najavo, že sú niečo viac ako iní. Tieto postavy nikdy nemám rád a sú iba otravné. No príbeh ako taký je podľa mňa zaujímavý a malo to niečo do seba. Určite ma to zaujímalo, bol som zvedavý čo sa bude diať ďalej a nepôsobí to neuveriteľne. Takže dávam Tomovi Harperovi palec hore a ako celok som spokojný. Ak máte radi životopisné filmy, mylsím si, že nebudete tých 100 minút ľutovať. Má to dobrý spád, dobré postavy a skvelú atmosféru vo vnútri balóna. Čeknite si film a uvidíte sami. Hodnotenie: B ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Výsměch horelezcům a jejich zálibě v péřových bundách, rukavicích nebo třeba kyslíkové láhvi... Balónové dobrodružství jako z pera Jula Verna a s vizuálním nadšením Kamila Lhotáka, ale také zcela ignorující fyzikální fakt, že v 11km nadmořské výšky je jedna sukénka a pláštík bez rukavic a ušanky pro vzdušnou akrobacii prostě málo... ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Bolo nam to divne uz v prvych sekundach, ked prisaltovala babenka, nielen krasna, inteligentna, pilotka, odvazna, nezna, romanticka, ale aj asertivna, tvrda, priebojna, sebavedoma.. Hodne nam to pripominalo princeznu Fantagiro, kde chlapi vyznievaju neschopacky/prispane/chronicky unaveni/impotentni. Robil som resers po skonceni a ta baba komplet neexistovala, iba bola inspirorvana Amelie Earhart, ktora mala len tretinu vlastnosti tejto hrdinky a i tak to stacilo na to, ze posobila ako 80% chlap, cize by sa to da tejto amazonkovskej role vobec nehodilo. Reziser sa vyjadril, ze baby su malo prezentovane v zivotopisnych filmoch ako hrdinky, takze si taku proste nestydato komplet vycaril.. Takze saltami-lietajuca okluzlujuca nezna drsna pilotka filozofka bohacka romanticky stratena vdova, je samozrejme kokonina. Sceny, kde meteorolog, o ktorom mal byt vlastne tento film, vacsinu casu primrznuty predrochme v balone, pokym jeho nezno-drsna pilotka sa v stekloch vyskrabe v 12km vyske na zmrznuty balon a steklom opravi zaseknutu klapku, aby zacali klesat a potom saltom mortale, za ktore by sa nemusel hanbit ani Tarzan, sa komplet zamrznuta hompalajuc na lane zasa dostane do kosa, zatial co vedec meteorolog, predstavitel muzskeho pohlavia, cize zmrznuty, zaspaty, nevnimajuci, potazne nevdacny za vsetok ten heroicky vykon vymyslenej Sandokanky, si iba vsimna jemnu cizmicku so steklom padajucu z balona a pokusa si predstavit, co asi prespal. No, kokonina je to, vesela, na urovni komiksu, skoda, lebo ten meteorolog fakt zil a fakt s CHLAPOM absolvoval tento vylet. Ibaze boli asi zarasteni, nasrati a rapavi a to dnesna genderova spolocnost nema rada, zeby chlap bol vedec a este k tomu fyzicky zdatnejsi nez nezne pohlavie. 2*, ze to bola akcna komedia ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Součástí soundtracku je i píseň „Home To You“ od Sigrid. (J.F.B.)
  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 2019 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)

Reklama

Reklama