Reklama

Reklama

Vzduchoplavci

  • Velká Británie The Aeronauts (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V roce 1862 se odvážná pilotka balonu Amelia Wrenová (Felicity Jonesová) spojila s průkopníkem meteorologie Jamesem Glaisherem (Eddie Redmayne), aby rozšířili lidské vědomosti o počasí a vylétli výš než kdokoli v dějinách. (Prime Video)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (60)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Tichý a krásný svět. Nevadí mi, že fiktivní Amelia Wren nahradila skutečného Henryho Coxwella. Film je i překvapivě věrný a průběh letu 5. 9. 1862 ukazuje přesně. Čtyři hvězdy, protože krásné filmy o průkopnících balónového létání nejsou snad žádné a protože i vymyšlený charakter hlavní hrdinky má základ v reálných lidech. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Toto vôbec nebolo zlé. Divák si uvedomí, aký klaustrofobický môže byť jeden balón. Prestrihať a vyhodiť vysvetlovačky, tie mohli mať vlastný film. Bolo by to kompaktnejšie a možno o trošičku viac napínavejšie. Inak ale kamera skvelá, obsadenie tiež, kostýmy super, trochu je to ale ladené do rodinného štýlu a nie thrilleru, nevadí. Na veľkom plátne to muselo vyzerať skvelo. 3 z 5 ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mnohé životopisné filmy sú skvelé a v dramatickom prevedení dokážu zaujať oveľa viac ako bežný "fádny" dokument plný faktov, ale bez akejkoľvek živelnosti. A potom sú tu aj také, kde by človek predsa len radšej videl ten ťažkopádny dokument - ako napríklad v tomto prípade. Je fajn, keď sa tvorcovia životopisného filmu snažia zdramatizovať dej, ale čo je veľa, to je veľa. A toto bolo fakt že prehnané, hlavne v tých fázach po dobytí rekordu. Felicity bola samozrejme skvelá, a Eddie štandardne taktiež, ale napriek výborným hereckých výkonom, som až príliš často počas sledovania filmu krútil hlavou, že kde to všade s drámou prehnali. A to nikdy nie je dobrá vizitka. Stačilo by sa trochu viac držať reality a neuletieť mimo limitov (tak ako balón vo filme). ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Vzduchoplavci na první pohled nabízeli díky výraznému tématu a obsazení Eddie Redmayna velice poutavou podívanou, ve výsledku to ovšem nedopadlo příliš dobře. Jednak zde ono téma není zpracováno ani trochu zajímavě, jednak o celé té události dostane divák opravdu jen strohé informace, ale především její zpracování není vůbec atraktivní, či záživné, a prakticky až na dvě vyhrocené situace se jedná o poměrně vleklou nudu, odehrávající se tedy ve dvou časových rovinách, ve vzduchu v čase přítomném a na zemi v čase předcházejícím vzletu balonem, což bych za jistých okolností považoval za jistě pozitivní prvek, kdyby ovšem jednak ono dění na zemi nebylo tak marné a ubíjející a jednak akce ve vzduchu tak vlažná a bez šťávy. Jak jsem totiž zmiňoval, krom těch dvou několikaminutových scén, přinášející alespoň nějaké to napětí a dynamiku, se tam jinak jen povídá a povídá a povídá, dialogy to jsou ovšem vesměs téměř bezúčelné, nic neříkající, a prakticky to celé nikam ani neposunují. Opravdu velké minus pak navíc vidím i v obsazení Felicity Jones, na kterou jsem vyloženě alergický a nenapadá mě snad žádná jiná herečka, která by mi v současnosti byla tak ukrutně nesympatická. Vzduchoplavci pak nejsou ani žádnou velkou efektní přehlídkou a těch pár momentů navíc nevypadá úplně přesvědčivě, viz let v bouři, chyběly mi zde ale i emoce, napětí, atmosféra, tudíž já jsem zkrátka z této podívané značně zklamán a po právu neudělal tento snímek žádnou velkou díru do světa, čemuž se ovšem nelze divit, neměl totiž čím. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Film byl příjemný a krásně se koukalo na záběry z mraků. Trošku jsem čekal biografický snímek, ale tím tento film rozhodně nebyl. Je ostudné, že byla zcela vypuštěna postava Henryho Coxwella, která v reálu J. Glaishera zachránila a namísto něho byla obsazena fiktivní ženská role...F. Jones je úchvatné, ne že ne....ale jděte už do háje s tím umělým obsazováním žen a afroameričanů tam, kde nemají co dělat...ať už kvůli reáliím nebo talentu... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Celosvětová premiéra proběhla 30. srpna 2019 na filmovém festivalu v Telluride. (BMW12)
  • Vztah Amelie (Felicity Jones) s manželem je založen na vztahu Sophie Blanchard a jejího manžela Jeana-Pierra Blancharda. (p.a.douch)
  • Součástí soundtracku je i píseň „Home To You“ od Sigrid. (J.F.B.)

Reklama

Reklama