Rian JohnsonScénář:
Rian JohnsonKamera:
Steve YedlinHudba:
Nathan JohnsonHrají:
Daniel Craig, Ana de Armas, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Lakeith Stanfield (více)VOD (4)
Satirická krimi komedie Na nože zábavným způsobem ukazuje, jak může dopadnout vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů, když jsou všichni v jeho blízkosti podezřelí. Svérázný detektiv Daniel Craig pojme řešení případu po svém a vyšetřování každého člena této excentrické rodiny se ukáže býti složitější, než se zpočátku zdálo. V napínavém detektivním příběhu, v duchu nejlepší tradice Agathy Christie, rozehrají herecký koncert Chris “Captain America” Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, a Don Johnson. (Vertical Ent.)
Čekal jsem, že film bude ještě víc komediální a bůhví proč jsem očekával i parodii. Nechápal jsem, proč by měl být snímek satirický, jen proto, že v některých situacích popisuje současnou Ameriku? Tohle je zkrátka pořádná pocta Agátě Christie, kterou miluju. Pocta, jež si pohrává s žánrem a klišé, dokáže dost rozesmát i napnout a člověk vidí rád v jednom filmu jak současné hvězdy (netypický Chris Evans) i staré bardy (Christopher Plummer). Nový Poirot i Kenneth Branagh se bohužel můžou jít zahrabat. ()
║Rozpočet $40miliónov║Tržby USA $165,363,234║Tržby Celosvetovo $312,897,920▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $14,881,896║ Tržby za predaj DVD v USA $8,494,386║ Rian Johnson robí riadne pokroky! A aj keď od úvodu to vyznelo mierne rozpačito tým výsluchom, no ale po asi 20 minútach to začalo pekne zapadať do seba a vytvorilo to výborný detektívny nádych. Sršilo to nápaditosťou, ponúkalo zvraty, napätie, pôsobivá kamera. Dokonca aj tie občasné vulgarizmy, teda tie gŕŕŕŕc scény tu mali správne miesto. Herecky veľmi veľmi uspokojivé. /80%/ ()
Mohl bych film hodnotit čtyřmi hvězdami a tvrdit, že se jedná o hodně zábavnou, chytrou a vtipnou detektivku. Jenže Rian Johnson film nejen natočil, on si napsal i samotný scénář. A napsal ho s úctou k Agátě Christie, která svoje detektivky pojímala v podobném duchu. Od začátku musíte úpěnlivě sledovat, co se na scéně děje. I ten nejméně zásadní moment může mít jasný průběh ve vyšetřování případu. Kdybych řekl cokoliv, mohl bych spoilerovat, a tak to zakončím jen tím, že pokud máte rádi Hercula Poirota a jeho vyšetřovací průběhy, tak se snažte si o tomto filmu zjistit co nejméně a těšte se na herecký výkon Daniela Craiga. Ač tu všichni herci hrají perfektně, tak poslouchat Daniela v jeho geniálně utlítlé angličtině byl totální balzám na uši. Já si to užil a právě proto dávám pět hvězd. Na nože je detektivka, které se už netočí a nabízí originální příběh, který se už jen tak (pokud nenarazíte na knižní základ) nepíše. Za mě totální filmařská orgie. ()
Coolově stylizovaná detektivka s famózním hereckým ansámblem. Finální rozuzlení mě ovšem moc nedostalo - jednak se jeho elementy dali z dřívějších událostí předpokládat, a taky ona postava byla podezřele upozaděna. Čas strávený v dané společnosti a v tak obratné filmařské zručnosti jsem si přesto užil vrchovatě. Bavila mě více než Branaghovi noví (předigitalizovaní) Poirotové. ()
Krasně vystavěná scénaristická hříčka, která umí dokonale koketovat s divákem. První minuty mě sice k nadšení nevedly, ale postupné odkrývání / neodkrývání karet bylo přesně vystavěno na zvyšujícím se zájmu diváka. Hlavní postava detektiva Benoita měla v sobě šrmnc detektivů starý školy a v podání Dana Craiga působil Benoit velmi sympaticky, což ostatně celý hvězdný herecký ansábl. Nejvíc jsem se pobavil při čtení závěti a následných reakcí. ()
- Rian Johnson uvažoval o přidání věty: „Benoit Blanc se vrátí,“ spolu s názvem připravovaného pokračování na konec závěrečných titulků. Nakonec se však rozhodl nepokoušet štěstí s obavou, že pokud by film nebyl komerčně úspěšný, tak by se žádné pokračování nekonalo. Nakonec ale natočeno bylo. (MartinS96)
- V závěru filmu je použita píseň „Sweet Virginia“ od skupiny Rolling Stones. (MartinS96)
- Toni Collette (Joni Thrombey) si sama vybrala píseň „Roxy Music More Than This“, na kterou její postava na začátku filmu tančí. (lyukassza)