Reklama

Reklama

Na nože

  • USA Knives Out (více)
Trailer 10

Obsahy(1)

Satirická krimi komedie Na nože zábavným způsobem ukazuje, jak může dopadnout vyšetřování záhadného úmrtí autora tajemných detektivních příběhů, když jsou všichni v jeho blízkosti podezřelí. Svérázný detektiv Daniel Craig pojme řešení případu po svém a vyšetřování každého člena této excentrické rodiny se ukáže býti složitější, než se zpočátku zdálo. V napínavém detektivním příběhu, v duchu nejlepší tradice Agathy Christie, rozehrají herecký koncert Chris “Captain America” Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, a Don Johnson. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (20)

Trailer 10

Recenze (944)

kingik 

všechny recenze uživatele

Dozorující Agatha Christie zprvu tímto detektivním dílem byla vskutku uchvácena a nepotřebovala ani mast na vaginální suchost. Postupem času ji ale stejně přemohl spánek. Dvouhodinovou stopáž tahle staromilsky uchopená detektivka o záhadném skonu jednoho zámožného spisovatele detektivek neustojí. Režisér a scenárista v jedné osobě Rian Johnson na scénu vrhne přehršel pozůstalých, respektive hádavý rodinný klan, co vede při o dědictví, hodnou ošetřovatelku Anu de Armas, která po sobě zametá stopy, a 99 procent děje situuje na venkovské rodinné sídlo, kde celou záhadu rozmotává tentokrát nebondovsky disponovaný Daniel Craig. Divákům je vsugerována jistota, že od začátku ví, na čem jsou. Senior si pár hodin po půlnoci a po oslavě požehnaných půlkulatin vzal život tím, že si podřízl hrdlo, když po záměně ampulek s jeho léčivy mu byla ošetřovatelkou omylem vpravena do žil větší dávka než je přípustné. Podříznutí krku v pětaosmdesáti je dost absurdní i extrémní řešení dané situace. A moc neobstojí fakt, že seniorovi zbývalo jen asi deset minut života, každý by tu záchranku přece jen přivolal. Dobrá tedy, bez této výchozí situace bychom neměli detektivní zápletku. Následně jsme většinu času svědky, kterak Ana de Armas před policií likviduje veškeré stopy, které by na ni vrhly stín podezření. Spisovatel si to tak přál, jelikož se jednalo o jeho oblíbenou ošetřovatelku, takže ji ještě před skonem instruoval, jak se má zachovat v rámci zisku neprůstřelného alibi. A když ošetřovatelka lže, tak zvrací. To mě bavilo a zajímalo, jak se film bude dál vyvíjet a posouvat. Pak se do celé záležitosti angažoval Chris Evans, floutek z rodinného klanu, který měl podezřele eminentní zájem pomoci nebohé ošetřovatelce svého dědy. A od té doby vše dobré a svěží z filmu vyprchalo. Ani tak nevadilo, že mladík má zjevně na celé údajné sebevraždě významný podíl, dost vadilo natahování celého filmu a nastalá jednotvárnost až nudnost. Ty průtahy fakt nebavily. Craig fajn, Ana de Armas taky prošla, rodinný klan byl samý nesnesitelný afekt, ovšem herecky velmi pestrý (Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Toni Collette, Michael Shannon, Katherine Langford a Jaeden Martell. A celé pojetí nemělo daleko do tragikomické divadelní hry, která si svoji originální svěžest neudrží a postupem času uspí. 6/10 ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Rian Johnson dokazuje, že sice není nepochopený filmařský bůh (jak se jeho fanoušci po přijetí Epizody 8 snažili tvářit), ale „jen“ výborný filmař, který dokáže pochopit žánrové konvence, lehce je přežvýkat a stylově vrhnout na plátno. Nabízí se srovnání s dva a půl roku starou Vraždou v Orient expresu, která je sice o poznání okázalejší, ale zároveň filmařsky konzervativnější; přestože Johnsonova rodinná detektivka není nepředvídatelná, daří se jí skvěle dávkovat informace a umožňuje divákovi být o ten příjemný půlkrok napřed. Vedle poctám klasickým detektivkám se Johnson nebojí ani ožehavé kombinace flashbacků a nespolehlivých vypravěčů, čímž dává vzpomenout třeba na Tarantinovu devadesátkovou tvorbu. Zároveň si však uchovává sociálně-kritický osten, který je v současné Americe asi nezbytný – a tak vyznění jistě nebude protrumpovské základně po chuti. Dohromady je však tenhle mix dostatečně chutný i nápaditý na to, aby byl i přes několik zaškobrtnutí v tempu divácky velmi vděčný. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak už aj ja som sa pridal do klubu divákov, čo si pozreli "Na nože". A musím uznať, že v rámci žánrového zaradenia - krimi, ide o pomerne vydarenú a hlavne inteligentnú záležitosť. Jednotlivé nitky do seba pekne zapadajú a na konci dostane divák výsledný obraz zločinu. Takýto prístup mám veľmi rád. Záver mi trocha pripomenul Poirota - všetci sa zídu na jednom mieste a páchateľ je odhalený. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak proč tu jste?“ - „Jsem tu na žádost klienta.“ - „Jakého?“ - „To nemohu říct, ale ujišťuji vás, že jsem tu jen na ozdobu. Berte mě jako zdvořilého, tichého a pasivního pozorovatele pravdy.“ Což se moc nepotvrdilo…Na nože je dobře a efektně vymyšleno i odvyprávěno. Publikum na rozdíl od policie vidí, že postavy lžou, a postupně se odhaluje možný motiv všech. Přesto však nejde o úplně férovou hru s divákem, protože tvůrci jím šikovně manipulují, předkládají mu různá vodítka, ale stejně mu nedají rovnocennou šanci držet krok. A tak největší přednost snímku, fakt, že je „chytrý“, se ukazuje být i jeho menší slabinou. Díky všem těm dějovým zvratům se film stává až trochu „přechytralým“, a některé věci (např. bota, telefonát, naivní vydírání, neobvinění některých postav, celé zvracení) úplně nesedí. Což v konečném součtu ani moc nevadí (resp. v mých očích to snímek stojí srážku 1*). Film má navíc švih, trochu humoru (čekal jsem ho ale víc), úsměvný konec, a hereckou skvadru, která baví. Každopádně, v tomto případě neuděláte krok vedle. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Luxusní práce. Společně s Tenkrát v Hollywoodu a Irčanem jediný film roku, u něhož mě tak moc bavil samotný proces dávkování informací a okázalého odkrývání fabule. A není to opravdu jen záležitost na jedno zhlédnutí, jejíž půvab by po znalosti vyústění uvadal - v krátké době jsem film viděl dvakrát a právě na podruhé jsem si ještě více užíval celkový koncept, žánrové odkazy a jednotlivé vtipy, které často tvoří perfektní střih a promyšlené střídání zamlčovaných a obměňovaných hledisek vyslýchaných aktérů. Ona také není dominantním vypravěčským prvkem zvědavost nad identitou vraha (přeskočte závorku kvůli spoileru - což podtrhuje fakt, že ve finále onu vyšetřovanou vraždu vlastně nikdo nespáchal), nýbrž zábavné vedení pozornosti skrze flashbacky, ironicky laděné vztahy mezi aktéry a odhalování samotného pozadí, nikoli pachatele. A rovněž díky úžasným hercům a chytlavým dialogům nemám obavy, že to nebude srovnatelná sranda i při dalších projekcích. A nebo v rámci pravděpodobného pokračování.. 90% ()

Galerie (78)

Zajímavosti (49)

  • Harlanův (Christopher Plummer) obraz nebyl v době natáčení ještě připraven, proto bylo vždy v jeho rámu zelené plátno, do kterého byl obraz v postprodukci digitálně dokopírován. (TaNya_)
  • Vždy, když Benoit Blanc (Daniel Craig) během výslechů klepne do klávesy od piana, dá tím detektivu Lieutenantu Elliotovi (Lakeith Stanfield) znamení, že má přejít na otázku, v jaký čas na oslavu tázaní dorazili. (LucasAbelle)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

Ana de Armas v romantice s Chrisem Evansem

03.12.2021

Místo kolegů z marvelovek se v romantické komedii od streamovací služby Apple TV+ sejdou kolegové z detektivky Na nože. Snímek Ghosted režiséra Dextera Fletchera (Rocketman, Bohemian Rhapsody)… (více)

Streamovací služby platí hercům obří částky

Streamovací služby platí hercům obří částky

21.08.2021

Filmové i televizní odvětví před časem začalo ve velkém migrovat na streamovací služby, důvodů pro to je pak spousta, jeden z nejzásadnějších jsou ale definitivně peníze. Právě těmi totiž služby jako… (více)

Reklama

Reklama