Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelská témata, byť jakkoli modifikovaná, do znárodněné kinematografie pronikala po celou její existence. Tentokrát si režisér Július Matula soustředil na mladého konstruktéra, jenž s velkými nadějemi přijme místo v jednom proslulém zemědělském družstvu. Záhy však pozná, že za vyhlašovanými frázemi se ve skutečnosti skrývá pokrytectví a protekcionismus. Tvůrci kritizují, že neschopnost bývá zastírána, že nedostatky končí obratně zakamuflovány, že společenské naladění přeje veskrze průměrným a všemu přizpůsobivým. Hauři předkládají výpověď odvážnou tak říkajíc v mezích zákona, vybízejí ke zvýšení pracovní uvědomělosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

#47 

všechny recenze uživatele

Mladý inženýr nastupuje do JZD Podhůra...do podniku, kde vládne tvrdý kapitalismus, tj. nároky jsou vysoké, lidé jsou odměňováni a povyšováni podle schopností a dosažených výsledků a hlavně stranická legitimace je tady cárem papíru, takže se sem stahují "všichni naštvaný inžové z celý republiky"...kdo by v tomto nepoznal tzv. Slušovický zázrak. Pod "oficiálním textem distributora" se ovšem skývá pouze snůška blábolů ve stylu jakéhosi kovaného bolševika z Rudého práva...možná něco jako postava kterou hrál Karel Vochoč - zaslepený komunista 50. let, který si myslí, že sbírka medailí typu "Vzorný pracovník" má nějakou vypovídající hodnotu o skutečných schopnostech člověka. Film samotný není až tak zážívný, ale jako ukázka našeho proslulého "ostrůvku kapitalismu" funguje výborně...ale plně chápu, že v dnešní době to již málokoho může zajímat... ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

JZDA Slušovice na vaší obrazovce. Tuctový příběh, v němž Vendulka Utěšitelka hraje svou obvyklou roli (tzn. párkrát ukáže kozy). Pí-ár ředitel Štepánek Auto tu má devadesát procent času na uších sluchátka walkmana. Dvě hvězdičky za pěknou plejádu počítačů z 80. let (včetně PMD-85, Zbrojováčka a ZX-81). ()

Reklama

curfew77 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi celá desetiletí unikal, protože jsem ho měl zafixovaný jako nějakou adaptaci románu od Párala. Ve skutečnosti jde ale o (na tehdejší poměry) docela cool story navázanou na legendami opředené slušovické JZD s klasicky parádním Vašutem a stejně tak dobrými Chýlkovou, Rodenem a dalšími. Jen mi pořád trochu není jasné, jak to celé vlastně tvůrci mysleli. Je to kritika komunismu nebo kapitalismu? Vtipné je, že od každého trochu. Celkem rád bych si přečetl literární předlohu. Stylem má film dost blízko k trilogii Bouřlivé/Zralé/Mladé víno, což ještě umocňuje Němec ve velmi podobné roli pokrokového předsedy družstva. Nedejte na zdejší modré hodnocení, za vidění rozhodně stojí. 65 %. PS: Eva Jeníčková je tady nejvíc sexy, co jsem kdy viděl! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že Marek Vašut v nějakym rozhovoru řikal, jak je to strašně pitomej film a že se takovejm rolím snažil vyhejbat. Podle mě ten film zase tak pitomej neni. Vašut hraje týpka, kterýho nebaví ta každodenní rutina v zaměstnání, tak to zkusí jinde, ale tam se mu vůbec nedaří. Sice žádný extra lákavý téma, ale něco podobnýho si dost lidí zažije i na vlastní kůži. Prostě takovej obyčejnej film z konce 80. let. Já mam pro český filmy z období konce socialismu tak trochu slabost. Pobavily mě některý dobový reálie - nezbytnej walkman, Fiat Uno za 30 tisíc tuzexovejch bonů nebo výpovědní lhůta 7 měsíců. Jinak si myslim, že Vašut to moh dotáhnout i dál než na minutový štěky typu "Kurva, píča!" v blbostech typu Blejt 2. Jestli to bylo tim, že v 90. letech bojoval s depresema nebo prostě měl jenom smůlu, těžko říct... Ale v poslední době jsem ho viděl v několika filmech z 80. let a nevzpomínám si, že by snad někde zahrál špatně. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Tradice moralizujících výrobních filmů pokračovala i na sklonku osmdesátých let a tento je jeden s posledních. Po hlubším prozkoumání však námětem není zase až tak špatný. Naopak, dal by se bez problémů přiřadit i na dnešní dobu. Máme tu postavu snažící se něco dokázat a tak buduje svoji kariéru přestupem na lepší pracovní místo, když mu to dosavadní neumožňovalo. Jenomže se ukáže, že ani tam se prosadit není zrovna jednoduchá záležitost. A tak vzniká otázka. Přeceňuje se a nebo mu jen tamní zlovůle hází klacky pod nohy? I dnes spousta mladých lidí raději buduje kariéru před soukromými věcmi. Tady příběh dopadne jak dopadne, ale i takový je život. Vše není tak, jak si mnoho lidí představuje. Marek Vašut v hlavní roli a nutno uznat, že se jedná o jeho výjimečný herecký koncert. Ano, samozřejmě, určité socialistické přesvědčení z děje vyniká, ale oproti tomu kapitalistickému se to skutečně až tak moc neodlišuje. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Natáčeno převážně v Praze. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Scéna, ve které Pavel Jaroš (Marek Vašut) skáče přes kapotu svého vozu, byla natočena u vstupu do JZD Blatnice pod Svatým Antonínkem. (Kovaja)
  • Jedná se o první český film o kapitalismu, přitom natočený dva roky před revolucí. (hippyman)

Reklama

Reklama