Reklama

Reklama

Nikdy nezestárnou

  • Velká Británie They Shall Not Grow Old (více)
Trailer 3
Velká Británie / Nový Zéland, 2018, 99 min (Alternativní 95 min)

Uhrančivý snímek Petera Jacksona ukazuje filmový materiál z první světové války tak, jak jej ještě nikdo neviděl... Oscarový režisér Peter Jackson vybral archivní černobílé záběry každodenního života vojáků i civilistů a s pomocí moderních technologií je převedl do barev, které odpovídají dobové realitě. Ve svém unikátním projektu vybral archivní černobílé záběry staré více než 100 let a s pomocí moderních technologií znovu přivedl k životu ty, kteří mohou příběh války odvyprávět nejlépe – muže, kteří v ní bojovali. Po měsících strávených v archivech BBC a britského Imperial War Museum v Londýně vznikl film, v němž znovu a doslova v nových barvách ožívá každodenní realita v přední linii jednoho z největších světových konfliktů. Jaké postoje k němu zastávali jeho řadoví účastníci, co jedli, jak spali a jaký život vedli mimo válečné zákopy? Jackson sáhl do mlhy času, aby vrátil hlas těm, kteří byli navždy poznamenáni první světovou válkou. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (137)

Fr 

všechny recenze uživatele

„BYL JSEM V BITVĚ A JSEM NA TO VELMI HRDÝ...“ /// Několik pamětníků vypráví a dobový záběry ukazují… Důvody k narukování, fixly s věkem, co seržant, jaká byla snídaně…a za 25 minut jdeme do boje. A teď to přijde – hlavní trumf: BARVA! Od toho okamžiku vypadá válka úplně jinak! Pokračuje vyprávění – jak se žilo v zákopech (což zase taková novinka není…), neřeší se politika, jen pocity a krajní meze lidí, kteří dělali většinou jen to, co se jim řeklo. Zajímavý… ale přesto tenhle dokument víc učaruje technologií než fakty. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vzpomínám na 11:00 hodin dne 11.11. 1918. 2.) Nevím, jak páchne smrt. 3.) 3.) Thx za titule „num71“. /// PŘÍBĚH *** ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw! Petra Jacksona moc nemusím (nepatrím medzi fanúšikov LOTR ani Hobitov), ale tento projekt bol skutočne vydarený! Kolorizované autentické zábery z archívov prvej svetovej vojny boli fascinujúce. A nielen to, ale aj tie monológy vojnových veteránov, ktorým sa podarilo vojnu prežiť a podať svoje svedectvo a pohľad na túto svetovú tragédiu č.1 (bohužiaľ, vtedy sa ani náhodou netušilo, že nás čaká ešte aj svetová vojna s poradovým číslom 2). Niektoré monológy boli úsmevné, iné zas vyvolávali zimomriavky a vháňali do očí slzy. Počas sledovania tohto dokumentu som sa dozvedel aj viacero nových a zaujímavých poznatkov, o ktorých som doteraz ani len netušil, a niektoré ma aj dosť prekvapili. Takže to malo určite aj edukačný rozmer. 4* ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

No teda. Pokud to není nejlepší válečný film vůbec, tak rozhodně o I. světové válce ano. A přitom funguje určitě z půlky jenom s představami. Ovšem kombinace reálných výpovědí, záběrů zrestaurovaných na neskutečnou kvalitu, ilustrací a popisů tvoří takovou kombinaci, že jsem většinu času skoro ani nedýchal. 100% ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Je to skvělý dokument od 15. do cca 75. minuty, to je ta část, kdy staví na těch kolorovaných záběrech a má v té chvíli dobře vybudovanou tu vyprávěcí dějovou linku plnou krutých detailů. Je to super, ale nenaplnilo to očekávání kvůli přílišnému užívání kreseb. Kdybych ale téma otevřel poprvé v životě, dávám pět hvězd bez mrknutí oka. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V prvej štvrťhodinke sa ukazuje, že Jackson v dokumente nie je úplne doma. Výstavba nie je príliš šťastná a mal som pocit, že mi anonymné hlasy vyrozprávajú dieru do hlavy. Po prechode na front sa to však uprace a je to sila. Zrekonštruované zábery pôsobia fantasticky, strih a zvuk (poprosím oscarovú nomináciu) intenzívne sprostredkúvajú hrôzy vojny a postupne sa nabaľujú aj emócie. Hodnotný projekt, ktorý bude trochu neprávom velebený najmä za svoje technické parametre, keďže má čo povedať aj po obsahovej stránke. 9/10 ()

Galerie (37)

Zajímavosti (7)

  • Pre potreby filmu bolo spracovaných a zozbieraných viac ako 600 hodín rôznych rozhovorov a výpovedí od viac než 200 veteránov. Z celkových 600 hodín tvorcovia vybrali 100 hodín a až po ich posúdení začal film vznikať. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson neobdržal žiaden honorár a tento film venoval svojmu starému otcovi, ktorý bojoval na západnom fronte. (MikaelSVK)
  • Režisér Peter Jackson  tímto dokumentem uctívá památku seržanta Sidney Rucka (padl 8. 5. 1915) a poručíka Thomase Walshe (padl 4 .5. 1918). (MATADOR)

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Co chystá Peter Jackson?

Co chystá Peter Jackson?

30.01.2019

Režisér filmových trilogií Pán prstenů a Hobit Peter Jackson se v posledních letech soustředil spíše na produkci. Nedávno si však odskočil k dokumentu, jeho film They Shall Not Grow Old spočíval v… (více)

Reklama

Reklama