Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (156)

hygienik 

všechny recenze uživatele

V prvej polovici sa film zdal byť iba priemerný, no následne sa stal veľmi silným, pre mňa nepríjemne presvedčivým. Len sa bojím, aby sa Nech je svetlo nestalo neférovo emotívnym protikatolíckym argumentom v celospoločenskej diskusii na Slovensku. V zmysle, vidíte, cirkev je stále klerofašistická, my sme vám to hovorili a podobne. Podľa môjho názoru je situácia na slovenskom vidieku v tomto filme značne zveličená. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Niekde sa stala chyba. Tma zvíťazila nad svetlom.“ Desivý a „hnusný“ film, ktorý je oveľa hororovejší, než väčšina regulárnych hororov. Skvelý Milan Ondrík. Myslím, že ešte nikdy v ničom nebol taký fantastický. Ku koncu to šumí do prázdna (divným spôsobom nevyužitá postava otca, prehnane hmlistý záver typický pre slovenské drámy, zjavne pre to máme slabosť), ale inak parádna záležitosť o normálnej rodine a bande zajeba*ých náckov, ktorí sa po večeroch nabifľovali pár prázdnych, nelogických a dementných floskúl, ktorým vôbec nerozumejú, sú obrovskí vlastenci, ale neovládajú slová slovenskej hymny, odvážni sú len keď sú pokope (inak sa pri prvej príležitosti pose...) a majú IQ húpacieho koníka äa to ešte urážam húpacieho koníka). Američania (napríklad) by podľa takej zápletky postavili slasherový psychotriler. My toto. Nechám na posúdenie každého z vás, či je to tak lepšie alebo horšie, mne sa to každopádne páčilo. Pripájam sa ale k tým, ktorí volajú po zrozumiteľnejšej artikulácii hercov; niektorým dialógom som vôbec nerozumel! A ako policajtofilovi sa mi nepáči zjednodušovanie. Úmrtie stredoškoláka sa zametie pod koberec len preto, lebo o prípade prestali informovať médiá? To ako vážne? A iný prípad sa nevyrieši iba preto, že priblblý nácek pozná radového policajta? Áno, v našej krásnej krajine veci naozaj nefungujú, ale toto už bolo trochu prehnané. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Mrazivé, perfektní. Krásně vypozorované chování lidí, už v tom Německu při studování samolepky kterak močit. Postupně tlačíme atmosféru a kterak Milan mění názor, divákovi začíná docházet, že toto nie je žádná prdel. Obrovská role Milana Ondríka, který utáhne celý film. Farář (Daniel Fischer) je slušnej nácek :-) Doporučuji film konzumovat s lahví silného červeného vína, v blízkosti zapáleného krbu. A venku musí být sníh. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Slovenský film o otci, který roky pracuje v Německu a když se vrátí do rodné vesnice, zjistí, že jeho syn je členem nějaké nacionalistické skupiny, která má na svědomí smrt místního chlapce - na jednu stranu hrozně profi film, námět, kamera, atmosféra , několik mrazivých scén, skvělé herecké výkony v čele s Milanem Ondríkem , ale na druhou stranu je ten film hrozně jednoduchoučkej a jako filmový zážitek trochu chudý. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Posuňme sa vpred, ale nie tým, že si dnes môžem vypiť, ale rozumom, keď už sme o rok starší. Zdraví sme, pekní sme, už len ten rozum. Na zdravie!“ Ano, už jen ten rozum…Materiálně, ale nikoliv výchovně fungující otec, pevné a zkostnatělé rodinné vzorce přenášející se z jedné generace nad druhou („Žena je dobrý sluha, ale zlý pán!“), záliba ve zbraních, „zaprdněná“ dědina, kde se všichni znají a tvoří „bezpečnou“ komunitu, pokrytectví, šikana, lynč …Témata dnes možná často skloňovaná, z určitého pohledu nejspíš až příliš, to ovšem neznamená, že by tím film ztrácel na aktuálnosti, spíš právě naopak. Snímek jde docela na dřeň. Postupné vyhrocování, přituhování nejdřív v rámci vlastní rodiny, posléze „přijímající, mírumilovné“ obce, a stále větší bezvýchodnost s bezmocí. Na snímek se nedívá příjemně a stejně tak pichlavé jsou i morální otázky, které předkládá. Marko Škop se od Evy Nové posunul zase o krůček dopředu a herecky to pevně táhne Milan Ondrík. Za mě solidní 4*. „Kto s dobrým svedomím chodí, ani hrom mu neuškodí!“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Úvodní scény se točily před německým zámkem Hohenschwangau a jedna z finálních scén filmu v prostorách Slovenské televize v Mlýnské dolině. Technický sklad v budově Slovenské televize si režisér filmu zvolil jako vhodný prostor pro policejní úřadovnu. (SONY_)
  • Ondrík nosí počas filmu štrikované papuče, ktoré majú tvar nemeckého tanku Tiger I. (Johnny.ARN)
  • Ondrík hrá na začiatku filmu hru "War Thunder". (Johnny.ARN)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama