Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

POMO 

všechny recenze uživatele

Slušné komorní drama o sympatické, ale nábožensky naivní rodině na slovenské vsi. Pozoruhodně křehké a sociálně inteligentní v rodinných vztazích. Příběhem však ne moc výrazné, protože se zaobírá (na slovenské poměry) obvyklými a nijak šokujícími událostmi. Výborný Milan Ondrík v hlavní roli. [3Kino Fest] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Silné a důležité slovenské drama o hnědnutí části společnosti, které má bohužel obecně platný kontext a rozumíme mu i v Česku... Specifická je ve slovenském prostředí kontroverzní role katolické církve, která zastřešuje vznik paramilitantních jednotek ohlasy a vyvoláváním ducha Hlinkova Slovenského štátu, a snímek tak připomíná antiklerikální počiny polské kinematografie (Klér, Corpus Christi atd.). Komorní charakter, jednota místa (filmový prostor je ohraničen jedním sídlem) a důraz na motivaci dětských hrdinů k páchání/vzdorování zlu dělá z Budiž světlo slovenskou Bílou stuhu... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Síce jeden z najlepších tunajších filmov posledných rokov, v porovnaní s konkurenciou, ale úprimne, Eva Nová je trochu vyššie. Dôvod vidím v tom, že išlo o čistú psychologickú drámu, keďže Nech je svetlo naháňa veľa zajacov naraz a snaží sa byť okrem dôveryhodnej psychologickej drámy aj vyjadrením ku všetkým možným problémom súčasnej slovenskej, ale aj európskej spoločnosti. No a v konečnom dôsledku sa film pomaly rozbieha a príliš rýchlo končí. Akoby šlo len o druhé dejstvo trojaktovej štruktúry, kde expozícia a vyvrcholenie ostali na strihačskom stole. Čo nie je vôbec zlý nápad, ale asi by ho bolo treba ešte lepšie dopracovať. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na MFF Karlovy Vary obdrzel Milan Ondrik cenu za hlavni roli a cenu dostal i reziser Marek Skop. Tema je skoro thriller. Otec dre v praci v Nemecku, ale zjistuje, ze o svych nejblizsich nic nevi a nespravi to modni znacky. Zkoumaji se motivy sikany, neduvera k odlisnosti na malem meste, dedictvi slovenske kleofasisticke historie, alibismus kolektivu. Ondricku hrdina opakuje vycpele politicka fraze, nebo vtipy, kterym se nikdo nesmeje. Na nasili si hraji uz i jeho male deti. Vse speje k emocne vypjatemu finale. ()

Misericordia 

všechny recenze uživatele

V mnohých ohľadoch veľmi dobrý sociálny film od jedného z našich mála pôvodných filmových dokumentaristov a režisérov novej generácie. Vyzdvihol by som Milana Ondríka, ktorý svojou rolou otca držal celý film. Mrzí ma však celkové nepravdivé vykreslenie odľahlejších regiónov Slovenska, akoby u nás boli nejaké alternatívne spoločnosti s polovojenskými organizáciami prepletené s Katolíckou cirkvou, políciou i obcou. Máme Kotlebovcov a ich voličov, ale nie jednoliate separátne územia. Úsilie o výstražné pedagogické posolstvo skrze dosť umelý príbeh a šokujúcu zápletku a opakované zdôrazňovanie homofóbnych predsudkov strháva kvalitu filmu nadol tým, že ešte viac utvrdzuje jednu časť spoločnosti v predsudkoch voči inej. Škoda, že Škop nenatočil sociálnu drámu o slovenskej rodine z Oravy, Gemera či severovýchodného Slovenska, ktorá to napriek problémom nevzdala, a to aj bez zbraní. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Ondrík hrá na začiatku filmu hru "War Thunder". (Johnny.ARN)
  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)
  • „Je to příběh obyčejného člověka, jednoho z miliónu, kterému se navzdory jeho dobrým úmyslům udělat pro svou rodinu to nejlepší, všechno pokazí,“ řekl režisér Marko Škop. (SONY_)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama