Reklama

Reklama

Čtyři v tanku T-34 a všude kolem po zuby ozbrojení nacisté... V létě roku 1941 sovětsko-německá smlouva o neútočení a přátelství náhle padá. Jednotky Wehrmachtu během pár měsíců postupují přes pobaltské republiky, Bělorusko a Ukrajinu až do vnitrozemí a Rudá armáda bojuje o každou vesnici. Jednou z nich je i víska, kde se střetne Jägerova tanková rota proti poslednímu zbývajícímu tanku T-34 velitele Ivuškina. Přes početní nevýhodu se však ruskému tanku podaří útok odrazit a krýt ústup nemocnice. O několik let později se Jäger s Ivuškinem znovu setkává, a zatímco nacistický důstojník povýšil na velitele tankové divize, ruský tankista padl do zajetí. Změnila se i situace na frontě: smyčka kolem Říše se stahuje z Východu i ze Západu a Jäger musí co nejrychleji připravit mladé rekruty na obranu země. S tím mu má pomoci právě Ivuškin, který dostane k dispozici ukořistěný tank T-34 a posádku z lágru, aby ze sebe na tankodromu udělali cvičný terč. Ruský velitel nabídku přijímá, místo Jägerovy sebevražedné mise ovšem chystá vlastní plán útěku... Ruský válečný film z roku 2018 koncipoval režisér a scenárista Alexej Sidorov podle svých slov jako akční podívanou pro novou generaci a zároveň jako poctu válečným veteránům. Nákladný projekt z části natáčený v Česku tak klade velký důraz detaily – od uniforem přes zrestaurování vyřazeného tanku T-34 až po výstavbu vesnice, která hned úvodem lehne popelem. Samotný děj stejně jako hlavní postava jsou však fiktivní a válečnými příběhy se inspirují jen velmi volně. Jsou například známy případy, kdy se sovětským vojákům podařilo utéct z německého zajetí, ovšem bez pomoci tanku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (261)

Trustme 

všechny recenze uživatele

Rusům válečné filmy s tanky sluší a tohle je ke všemu takové precizní zpracování jak kdyby ho natočili Němci :) Krásnější bullet time s letící ničivou tankovou municí nemá ani reklama na World of Tanks. Dobrá podívaná, která osciluje mezi nereálným akčním komiksem a válečným dramatem. A nepřehlédnutelný Josef Carda si zahuláká německy v malé roli. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Tí Ivani sú dobrí. ____ Toto je skvelá akčná komédia o T-34, ktorá dáva slovnému spojeniu „sovietsky tankista“ opäť ten legendárny rozmer, čo malo kedysi – akurát v súčasnom zábavnom „cool“ balení.  Bitky na začiatku a konci sú skutočné tankové orgie, nie v zmysle kvantity, ako staré sovietske eposy, ale súčasného akčného remesla... – no a všetko medzi tým je proste rozprávka o bohatieroch, chlapčenský príbeh, naivný konštrukt alebo aj smiešna propaganda (respektíve chytrá, propaganda prostredníctvom zábavy), či vlastne všetko dokopy. Dokonale sebestačná posádka, ktorá si v ruskej stepi vystačí s pár pešiakmi a v srdci Tretej ríše s jednou tlmočníčkou, spája kvality nezničiteľného Ramba, ktorý prežije nejaké tri roky nacistického lágru ako trochu menej pohodlnú stanovačku, nezdolného vlastenca, ktorého Matička Rus odkojila mliekom a železom, žoviálneho chlapíka, čo si v okamihu získa srdce celého mestečka uprostred nemeckej ríše, uvedomelého ľudomila, ktorý bude šaškovať s Nemcami, lebo ich ako obyčajných ľudí v susedstve zajateckého tábora nepovažuje za nepriateľov a strategického génia, ktorý ešte s trochou šťastia navyše mohol hádam aj sám vyhrať celú druhú svetovú vojnu... – to je teda obsah toho velebeného pojmu: „sovietsky tankista“. Najprv to vyzerá, že len oni jediní hádam zastavili náckov pred Moskvou...  - a potom im už len málo chýbalo k tomu, aby dorazili aj Tretiu ríšu zvnútra. Nakoniec už len škoda, že tam nebolo napísané TRUE STORY. ____ Zaujímavým postrehom je, že podľa tohoto ešte aj zo Západu prišli do Čiech Sovieti skorej ako Američania. No veď kľudne dajte dvojku o oslobodení Československa a dobytí Berlína... ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Válečné guilty pleasure. Po nezáživném začátku přišel první střet a od té chvíle jsem se bavil. Posádka sovětského tanku dělala se svým strojem neuvěřitelné věci, které podporovala řada slow motion záběrů i neschopnost německých vojáků. K mému údivu se film obešel i bez výraznějšího ruského patosu. Ne že by nebyl přítomen, ale nešlo to nijak přes čáru. O to víc se film věnuje potrhlému gerojství ruských vojáků a světe div se, došlo i na řadu vtipných scének. Celkově velmi dobrý dojem podtrhly i české reálie. Herecky bez problémů a pro mě byl největší hvězdou Vinzenz Kiefer jako plukovník SS. 80% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Mna málokedy baví vojnový film. Treba v prvom rade zobrať do úvahy že som pozeral niečo v TV. Vďaka za programy ako sú joj cinema alebo AMC poprípade čt2. Občas sa tam nájdu dobre filmy a sú hlavne bez reklám. Strašne vadili nepreložené pasáže. Popritom film nebol až taký zlý,na to že je od ruskej produkcie tak mal atmosféru a zábery tankov tiež vydarené. Ale tie titulky fakt vadili, keď už niečo pozeráte s dabingom. Neviem či to bola zlá verzia alebo to tak malo byť. Každopádne scéna keď tank tancoval na labutie jazero nemala chybu. 3* ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Člověk si takhle o půlnoci zapne Primu Max (?), kde se právě rozjíždí velkolepé dílo. Máme tu druhou světovou válku - check. Máme tady nácky - check. Máme tu odvážné Sověty - check. Zpomalujeme a zrychlujeme záběry - check. Všechny chlívky dokonalého béčka, jako stvořeného pro sobotní večer mezi půlnocí a půl třetí ranní na podřadném kanálu, odškrtnuty. Z nějakého masochistického důvodu to dokoukám do konce a víc než filmu se asi věnuji přemítání nad tím, jaké asi bude mít tato chuťovka hodnocení. Bude to přes 50%? Možná ani to ne... 71%?! Buď jste se zbláznili vy všichni... nebo já... 40% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (20)

  • T-34 byl sovětský střední tank vyvinutý na přelomu 30. a 40. let 20. století. V době svého vzniku byl podle amerického autora Stevena Zalogy nejlepším středním tankem na světě. [Zdroj: armyweb.cz] (Duoscop)
  • Vo filme zaznie aj časť pesníčky Erika, ktorá bola jedna z najpopulárnejších pochodových piesni Wehrmachtu. Taktiež zaznie aj "Panzerlied", ktorá bola hymna nemeckých tankistov. (Johnny.ARN)
  • Kvůli natáčení nechal filmaři postavit celou vesnici na poli poblíž vesnice Strelkovka. Podle všeho nešlo o náhodu, protože tato obec se může pochlubit velikou sochou slavného maršála Žukova, která je umístěna nedaleko domu, ve kterém vyrostl na přelomu 19. a 20. století. A ačkoli byl v podstatě každý z domů v počáteční scéně zničen, disponoval vlastním zvláštním stylem se skutečnými vyřezávanými dekoracemi. (Paity)

Reklama

Reklama