Paul W.S. AndersonScénář:
Paul W.S. AndersonKamera:
Glen MacPhersonHudba:
Paul HaslingerHrají:
Milla Jovovich, Tony Jaa, Ron Perlman, Meagan Good, Diego Boneta, T.I., Josh Helman, Jannik Schümann, Nanda Costa, Jin Au-Yeung, Schelaine Bennett, Nic Rasenti (více)VOD (4)
Za hranicemi našeho světa se nachází jiná dimenze, kde vládnou krutá a nebezpečná monstra. Když do tohoto neznámého a nepřátelského prostředí zavleče písečná bouře poručici Artemis (Milla Jovovich) a její elitní jednotku, začíná boj o holý život. V zoufalé snaze vrátit se domů skupina spojí síly s tajemným lovcem (Tony Jaa), jehož schopnosti a zkušenosti jsou pro přežití v nehostinné zemi nepostradatelné. Tým bojovníků musí odrážet nesčetné útoky zákeřných příšer a připravit se na konečné zúčtování... (HBO Europe)
Prvá polovica ma celkom milo prekvapila. Síce sa všetko hýbe v jednoduchej rovine, no aspoň to malo nejaký “logický” dejový vývoj, ktorý bavil neznámom. Od príchodu na “Havaj”, to príbehovo kolíše, no na druhú stranu sa dostavia väčšie obrázkové orgie, čo poteší najmä tých, čo sú dušou stále pár (a viac) rokov naspäť. Osobne si nemyslím, že by bol “Monster Hunter” taký prúser, ako sa to (podľa názorov a hodnotení) javí, no je cítiť, že ide napriek hereckému obsadeniu viac menej o “béčkovú” variantu blockbusteru. P.S.: Ja som v prvom rade rád, že sa “plochá” Milla KONEČNE odjebala zo serie “R.E.”, pričom veľmi dúfam, že pôjde o reštart zombie série, ktorá bude opätovne čerpať z predlohy kráľovskej hry. ()
Navzdory účesu Rona Perlmana a reputaci Paula W.S. Andersona to není špatné! Mille Jovovich jsem tu věřil více než mezi zombíky, akční scény byly super, trikům nemám co vytknout a příjemně mě překvapil počet monster. Největší slabinou filmu ovšem je, že zjevně vznikl hlavně proto, aby mohl vzniknout další díl, protože spousta věcí zůstane nevyřešená a ačkoliv mě ten pouštní, doslova příšerný pobyt bavil, na konci jsem se prostě musel zeptat: K čemu to celé bylo? Nemyslel bych si, že to po nastavované kaši jménem Resident Evil někdy napíšu, ale tentokrát ano, docela rád bych, aby Anderson natočil pokračování. ()
Pôvodne som chcel napísať „som milo prekvapený, že to bola menšia blbosť, než som čakal“... ale ono to vlastne bola plus mínus presne taká veľká blbosť, ako som čakal. Je tomu podriadené všetko, od obrovských (ale prekvapivo dobrých) trikov cez pomerne epickú výpravu a prepálené (ale zábavné) akčné scény, až po kasting v čele s tradične znesiteľnou a akceptovateľnou Millou Jovovich a v podpornej úlohe s Ronom Perlmanom (s najúchvatnejším účesom od osemdesiateho prvého, teda od Boja o oheň). A keď si vyčerpane poviete, že vás tu už nič nemôže prekvapiť, príde „mačka“. Tam už sme sa ocitli až kdesi medzi Ostrovom Dr. Moreaua (!) a Princeznou Fantaghiro (!!). Okrem toho sa tu hojne vykráda ešte Hviezdna brána (film) a Tremors. ()
Navždy béčkovitý Paul W.S. Anderson udělal to, co umí nejlépe: zase sáhl po videoherní předloze, zase vykradl nespočet svých (zdatnějších) kolegů a zase do hlavní role obsadil Millu Jovovich. A zase byl co se příběhu týče značně dementní. Jeho drsná příslušnice Rangers se propadla díky podivnému portálu do neznámého fantasy světa přerostlých potvor. Z její jednotky zbyde jediná, záhy spojí síly s lovcem s ksichtem Tonyho Jaa a pak zjistí, že tahle monstra mohou ohrozit i její reálný svět. Mezitím se na scéně objeví podivně namaskovaný Ron Perlman i kočičí kuchař. Hrozný guláš. Už zbýval snad jen David Hasselhoff s ptačím zobákem. Úvodní sekvence je sice příšerná, ale pak už je všechno tak nějak lepší. Hlavně v poušti. Anderson ze sebe dravého režiséra sice vymačkává jen občas, ale v akčních scénách je poměrně přehledný a docela nápaditý. A bez zbytečných odboček šlape kupředu. Jenže pak se to (zhruba 30 minut před koncem) zase zacuchá a moje shovívavost začala slábnout. Finále je už zvrtané. Nestárnoucí Milla (která má za úkol vypadat dobře) na to nicméně pořád má a rozhodně potěší i velice slušný zvuk. Výplach mezi dvěma a třemi hvězdami. Já jdu nahoru. ()
No sice jenom 5 potvor a ta poslední jen na vteřinu, tak to bylo úžasné. Je těžké narvat do filmu víc věcí. Tohle by se hodilo jako seriál, ale doufám že se dočkáme pokračování. Herci skvělý, příběh rychlí ale skvělý. Hudba v pohodě, pár drobností bych tam našel ale skvělá bitva, já si myslím te se to hodně podařilo. Příběh se měl mnohem více rozebrat což je škoda, ale nevadí tyhle potvory se mi prostě líbily. ()
Photo © Screen Gems
- T.I. (Lincoln) uvedl, že ho k roli ve filmu přesvědčil jeho nejmladší syn, který je fanouškem videohry. (Stanislaus)
- V čase 0:28:17 Link (T.I.) říká, že ho bolí na hrudníku a necítí ruku. Ruku má svěšenou, jako by ji měl ochrnutou, ale od času 0:29:05 s ní normálně hýbe, vyhrnuje si s ní triko a pak ho i oběma rukama trhá. (Ace.A.T.L.)
- Natáčelo se v Kapském Městě v Jihoafrické republice. (BMW12)