Reklama

Reklama

Uzly a pomeranče

  • Německo Orangentage (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Láska k dívce vonící po pomerančích, zauzlovaný vztah k otci, síla a něha věnovaná malé sestře a stádo koní. To je Darkův svět, to je příběh o šťastném i bolestném dospívání v odloučenosti a kráse Lužických hor. Koně tu nejsou drahé exempláře dostihových stájí, ale bytosti, o které je třeba pečovat a mít je rád. Jenže ani to nestačí, jak Darek pozná na sklonku léta, které je tečkou za jeho dětstvím. Tak jako každá tečka i tahle znamená nejen konec, ale zároveň nový začátek. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (69)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velkým překvapením pro mě byla Ewa Farna a musím říct, že milým. Záběry na venkovskou krajinu s poli byly příjemné a vytvářely jakousi dávku poetičnosti. Myslela jsem si, že půjde o pohodovou letní romanci. Nestalo se tak. Nemyslím si, že tenhle snímek cílovku zaujme. Spíše to působí jako sonda do života lidí kdesi v zapadlých koutech naší země. Ale to se stejně dobře můžu podívat na nějaký dokument. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Příběh pubertálního kluka bez mámy z venkova u německých hranic, zaláskovaný s postiženou sestrou, které hrozí odebrání z péče kvůli finanční tísni svého otce a nebeskou láskou ke koním. Takových námětů na krásný i dramatický příběh a páni tvůrci krom hezkých záběrů do polí s koňma udělají takové nic neříkající vzduchoprázdno. Bohužel typ filmu, u kterého si má divák dokreslit vše ostatní, co tvůrci asi nestihli dát do filmu. Mučivě čekáte na konec, kde odplave pomeranč po potůčku jako naivní dětství hlavního hrdiny.  + za Emilii Neumeister  30% ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Malá letní lovestory dvou teenagerů ( ikdyž Emilie Neumeister už není teenka, asi proto aby mohla svlíknout podprsenku ) v česko-německém pohraničí propojená s tématy sociálních problémů ( otec Majer bez práce ), boj s úředníky o mentálně postiženou dceru ( která podává paradoxně jeden z nejlepších hereckých výkonů ) a šikany. Překvapivě vážnější film než jsem čekal, ale působící inteligentně příjemně, bohužel hrozně jednoduše až bezdějově, čemuž nepomáhá vyprávění ve stylu nezávislého filmu. Tři hvězdy za letní atmosféru, koně a první herecký výkon Ewy Farné ( dobrá práce ) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

S odretými ušami, uzlami aj pomarančami za tri. Vzhľadom na úžasnú prírodu a krásnu kameru som si ale film dokázal vychutnať. Čím menej som sa ale sústredil na dej a dialógy a sledoval radšej mizanscénu, tým sa zážitok rapídne zvyšoval. Niekotré dialógy veľmi bolia, herci občas nezvládajú, postsynchróny a dabing nemeckých hercov sú tragické. Množstvo dejových liniek, z ktorých žiadna nedostáva poriadny priestor a paradoxne aj napriek mnohým témam film nakoniec aj pri 90 minútach proste nudí. Ide totiž skôr materiál pre jednu sezónu nejakého feel good seriálu, kde by sa mohli v kľude všetky dejové linky elegantne ukončiť. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Po úděsné Slíbené princezně máme k dispozici další masakr. Jedna spravedlivá za sourozeneckou dvojici sirotků a za kameru. Dále pojedeme jenom z kopce. Tradiční režisér z natočeného materiálu vybírá, co se použije a jak se příběh poskládá, tady bych řekla, že u finálních prací nebyl přítomný nebo příčetný. Osiřelo dítě (dvě), žili kdesi v pohraničí, ovdovělý otec přišel o práci ve sklárnách, čili logicky alkohol a zanedbávání obou děcek, především mladší zdravotně hendikepované dcerušky (mimochodem zlatíčko bez debaty), starší chlapec má na hrbu vše, včetně nákupů sousedovi a řešení nechutné šikany sestřičky. Osobně se domnívám, že i pod obraz vypitý otec by zakročil po svém a z hajzlíka by zůstal jenom mastný flek, ba bych řekla, že kdokoli, kdo by vytušil, co se malé děje, by takovému smradovi srovnal fasádu bez mrknutí oka jednou pro vždy- downíkům se neubližuje! Zde nikoli, celá vesnice o deseti chalupách na to bodá. Vše řeší deváťák. Pak tu máme Boky jako skříň vařící nedobrá indiánská jídla, přičemž je jejího dobrého charakteru plný celý rozlehlý statek. Pak první lásku s německou nepěknou dívkou, zde se vyvine i linie s žárlivostí na exoticky vyhlížejícího majitele zelené motorky, dále trochu duchařiny, kdy se zjeví mrtvá maminka, do toho všeho Zubatá ze sociálky, pak jedna věta o uzlech, dvě o pomerančích, ale pozor! Taky fotbálek. Čutálisti musí být. Nekončíme ani zdaleka. Do celé taškařice vstupuje člověk s koňmi. Správně. Na statek se dají koně. Sirotci k nim pochopitelně přilnou a málem žijí šťastně až na věky věků. Nikoli. Německá přítelkyně po vzoru Popelky ujíždí na bujném oři a skončí v pangejtu s naraženými žebry, mezitím Eva z Farmy vyřídí jakoby nic sociálku, umí v tom chodit, protože dělá na poště, deváťák je odeslán za odměnu na fotbalové soustředění kamsi do Německa, kde ale šikanující největší zlotátor ever opět vytáhne svou ocelovou pěst a nejen to. Oznámí osudem zkoušenému melancholickému chlapci, že celý jeho koňský sen je jen mizerný příběh o týrání zvířat. Koně totiž sežerou taliáni, vezou je k nim v klecích bez vody. Jinoch bez faktické znalosti, kolik koňského pomletého nevědomky spořádal za celé roky, co je na světě a hlavně bez prostředků ujíždí domů vlakem bez jízdenky, chytí ho samozřejmě německý výpravčí. Zívnutí. Chlapec neumí jinak než česky. Zívnutí. Bere tedy roha i z vlaku. Zívnutí. Velké finále vygraduje výčitkami a usmířením. Jestli jsem pochopila správně, autorka knižní předlohy se podílela i na scénáři. hmmm. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ewa Farna dostala nabídku na roli ve filmu přímo od režiséra Ivana Pokorného. Jedná se o první opravdovou hereckou zkušenost zpěvačky. [Zdroj: magazín Právo] (Teringer)

Reklama

Reklama