Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ačkoli zpráv o blížícím se konci války rychle přibývá, v táboře mobilní polní nemocnice 4077 má personál plné ruce práce. S uprchlíky, válečnými zajatci a raněnými vojáky, kterých je velké množství, jak se obě strany snaží před uzavřením příměří nabýt co největší převahy. Hawkeye se po smrti svého přítele nervově zhroutil a byl poslán na psychiatrii, kde se mu snaží pomoci dr. Sidney Freedman. Také ostatní mají v posledních dnech války plno starostí. B.J. je odhodlán vrátit se zpět tak, aby stihl narozeniny své dcery, Klinger si dělá starosti se Soon-Lee, která se pokouší najít své rodiče. Život tábora navíc naruší tank, který vrazí do tábora a zničí napůl postavenou latrínu. Proto si musí jít Charles ulevit do lesa a díky tomu narazí na skupinu čínských hudebníků, které zavede do tábora. Vzápětí je nemocnice kvůli tanku ostřelována nepřátelským dělostřelectvem. Otec Mulcahy je při obětavém zákroku otřesen blízkým výbuchem a ohluchne. Zatímco Charles seznamuje čínské hudebníky s Mozartem, vrací se k jednotce Hawkeye a Klinger požádá o ruku Soon-Lee, která jeho nabídku ráda přijme. A pak to přijde. Válka končí. V táboře se oslavuje a všichni mluví o tom co budou dělat až se vrátí domů. Plukovník Potter těší, že se po odchodu do výslužby stane venkovským doktorem, Charles se chystá nastoupit do nemocnice v Bostonu, Klinger chce zůstat v Koreji, ale Hawkeye uvažuje o tom, že nastoupit na chirurgii ve velké nemocnici, po čemž vždy toužil, možná nebude tím pravým. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

Jiu 

všechny recenze uživatele

Alan Alda je čistý melancholik, ktorý strašné rád všetko rozoberá a nad všetkým hĺba a filozofuje. Všimol som si to pri každej časti MASHu, ktorú sám režíroval a to isté sa deje aj tu. U mňa tento jeho režisérsky pohľad vôbec nefunguje, aj keď ako herca ho mám naozaj veľmi rád. Nebyť toho úvodného rozoberania Pierceovho duševného stavu, pri ktorom som sa zúfalo nudil, mal by tento film 5*. Ďalej sa to našťastie pekne rozbehne a je so znova starý dobrý MASH. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bohužel se v závěrečném díle projevila postupující slabina celého seriálu a každá hlavní postava tu musela dostat svůj sentimentální příběh. Celé to působí značně nesourodě, jako by slepili několik dílů, chybí nějaký nosný děj (kromě konce války) a vtip. Tvůrci tak propásli poslední šanci udělat klasický film, třeba i s nějakou novou postavou. Ony ale vůbec díly režírované Aldou byly všechny na jedno brdo. Samozřejmě, to dvacetiminutové loučení na konci každý s každým (a s diváky) si už seriál zasloužil. V půlce devadesátých let ten seriál pro mě hodně znamenal a tak i po téměř dvaceti letech (2014) to ve mě budí velké emoce. Nicméně ne tak velké, jako když zabili Henryho Blakea, parchanti. Pro mě jediný aspoň trochu srovnatelný závěrečný díl co do emocí je TNG. ()

Reklama

Hawkeyep 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak po skončení tohoto dílu jsem ještě dobrých patnáct minut zíral na obrazovku se slzou v oku. Tohle je prostě brilantní ukončení celého seriálu. Ten co vydržel nejdéle s čistou hlavou je rázem v psychiatrii a zpovídá se z hrůzného zážitku. Po té co se vrátí zpět do tábora, stále to v sobě nese, ale už s tím umí žít. Scéna, kde všichni na sále poslouchají, jak ztichly děla je jedna z nejlepších v celém seriálu a nakonec jak Hawkeye odlétá ve vrtulníku a uvidí vzkaz od B.J. Koho by nechal tento díl chladným bych snad ani nechtěl znát. Už jen při psaní tohoto komentáře mě zamrazí. ()

bouchy 

všechny recenze uživatele

Tak jako žádná válka netrvá věčně (díkybohu), věčně jsme nemohli koukat ani na Hawkeyeho s BJem, jak si tropí legraci z "dozrávajícího" Klingera, zatímco je z dálky pozoruje naoko vážný plukovník Potter. I další postavy, které vydržely až do úplného konce - otec Mulcahy, Margaret - nebo které seriálem dlouho či jen krátce procházely - (Henry, Radar a spousta dalších - si zaslouží respekt, stejně jako všichni tvůrci, kteří jedenáct dlouhých let přinášeli nejen smích, ale i určité poselství a morální ponaučení. Nedokážu si vybavit, jestli jsem někdy u seriálu zažil hezčí a dojemnější ukončení/loučení. Herci se neloučí jen se seriálem, se sebou samými nebo se svými postavami. Loučí se i s věrným divákem. 100%. Domů se nakonec vrátíme všichni! A ano, u posledního dílu MASH jsem budel jako želva, protože mi to prostě přišlo všechno líto :). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je ťažké a smutné rozlúčiť sa s niečím, čo prirástlo ku srdcu. "M*A*S*H" bol seriál, ktorý som si vskutku obľúbil. Rád som sledoval osudy členov posádky mobilnej vojenskej nemocnice 4077. Budú mi chýbať kapitáni Benjamin Pierce, B.J.Hunnicut, John McIntyre, ale aj protivný major Frank Burns, aristokrat Charles Winchester, vrchná sestra Margaret Houlihanová, spojári Radar O´Reilly a Max Klinger, otec Francis Mulcahy, veliaci dôstojníci Henry Blake a Sherman Potter. Bola to skvelá jednotka. Tento celovečerný film je dôstojnou bodkou za výborným seriálom. "M*A*S*H: Nashledanou, sbohem a amen". ***** ()

Galerie (8)

Zajímavosti (28)

  • V době natáčení posledního dílu vypukl rozsáhlý požár v horách v Santa Monice. Zkušení filmaři si však zachovali chladnou hlavu a požár jednoduše do závěrečného dílu zakomponovali. (HappySmile)
  • Loretta Swit (Margaret) uvedla, že si často dobírala Davida Ogdena Stierse (Charles Winchester), že je samotář a že nezná ani jeho telefonní číslo. V epizodě Winchester dává Margaret knihu poezie. Když Swit během natáčení knihu otevřela, byl na ní papírek se Stiersovým telefonním číslem. Emoce herečky, které následovaly, byly opravdové. (sator)
  • Pred záverom filmu sa v takom krátkom zhrnutí uvádza, že vojna v Kórei stála v rokoch 1950-53 Spojené štáty približne 22 miliárd amerických dolárov. V prepočte na doláre v roku 2014 to bolo takmer 194 miliárd dolárov, čo zodpovedá výdavkom USA za 70 dní vojny v Iraku. (andykanadan)

Reklama

Reklama