Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nemůže být pochyb o tom, že John Ronald Reuel Tolkien žil naplněný a zajímavý život. Je mi tedy vážně záhadou, proč o něm tedy vznikl takto úděsně nezajímavý film. Tolkien se sice může pochlubit perfektní kamerou, k níž dokonale lícuje soundtrack Thomase Newmana, nicméně scénář samotný je zdlouhavý se spoustou hluchých a zbytečných scén, kdy se ve filmu neděje vlastně vůbec nic. Nebýt tedy skvělé válečné sekvence a několika očividných odkazů na knihy "The Hobbit" a "The Lord of the Rings", skoro byste měli dojem, že se koukáte na životopis někoho úplně jiného. A to je vzhledem k nespornému odkazu, který Tolkien přenechal následujícím generacím vážně hodně špatně. „Things aren't beautiful because of how they sound. They're beautiful because of what they mean.“ ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Tolkiena môžu byť sklamaní. Nejde ani o kompletne životopisný film a ani tá časť života, ktorú nám sem predostreli, nie je taká zaujímavá, ako Tolkienove diela a následné filmy. A to hranie Collinsovej tu malo byť tlačené do artu? Alebo sa herečka cítila ako v divadle? Jej repliky zneli akoby sa chystala na Hamleta. Celý film ale vyznieva tak čudne, normálne že nuda až brutal nuda. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se hodně bál do toho jít. Nakonec se do tématu zbytečně nevrtalo, zůstali jsme na povrchu věci což je fajn. Nejde vlastně ani tak o Tolkiena samého, jako prostě o člověka, jemuž válka vzala kamarády. Můžeme si z toho dovodit, co ho mohlo vést k napsání jeho děl, inspiraci, zdroje, ale u tohoto náznaku také zůstane, víc nám už tvůrci nepodsouvají. A to je jen dobře. 70% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych, aby můj život doprovázel soundtrack Thomase Newmana. Aby i v naprosto rutinních, nudných momentech hrály jeho motivy a měnily i ty nejvšednější dny na neskutečná dobrodružství. Tolkien sice neni nejlepší životopisný drama, zato je to drama protkaný skrz na skrz atmosférou, parádní kamerou a nádherným soundtrackem. Kdyby to šlo trochu víc do hloubky, těch pět bych tam vpálil bez váhání! ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama