Reklama

Reklama

Snímek sleduje osudy J.R.R. Tolkiena (Nicholas Hoult) dávno před tím, něž se z něj stal slavný spisovatel. Dospívající Tolkien, obklopen spolužáky, objevuje sílu přátelství, odvahy a odhodlání. Společné pouto je časem stále pevnější, první světová válka však může jejich přátelství rozbít. A právě tyto zážitky se později staly Tolkienovi inspirací při psaní slavných románů ze Středozemě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (170)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád Tolkienové diela a tešil som sa aj tento film o tvorcovi jednej s najlepších fantasy ság. Po trailery som mal trošku zmiešané pocity ohľadne Nicholasa Houlta, ale nakoniec mi tam celkom aj zapasoval. Problém bol však inde. Tolkien ma určite zaujímavý život, ale toto čo predviedli tvorcovia ma moc nezaujalo. Možno aj preto, že sa jedná iba o jeho začiatky, ktoré tak zaujímavé, aby sa o nich hovorilo skoro dve hodiny nie sú. A na druhu stranu som väčšinu vedel, hovorilo sa o jeho živote v dokumentoch v Jacksonovej adaptácii. Ten bol síce o dobru trištvrte hodinu kratší, ale aj zaujímavejší. Nemôžem povedať, že by to bola vyložená nuda, ale určite sa dalo s jeho života ukázať viac. Aj keď ma to zaujalo, prišlo mi to pomalé, rozťahane a v najlepšom to skončilo. Keby sa úvod prestrihal a pokračoval príbeh ďalej, určite by to bolo zaujímavejšie. Možno ľudí čo o Tolkienovi veľa nevedia to bude baviť viac. Veľká škoda, že nám neukázali čo bolo ďalej. Tak tajne som dúfal, že sa dočkáme aj záberu na náhrobok Berena a Luthien. Dojímavá hudba by k tomu aj bola, pretože Thomas Newman so svojim pianom patrili k plusom v tomto filme. Obľúbený soundtrack: Impecunious Circumstances, Helheimr (End Crawl). 60% - 3* ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pokud vnímáte Tolkiena jako strůjce všech fantasy světů, které máte tak rádi, tak si říkáte, že tento film je přesně pro Vás. Já to tak vnímal. I proto jsem se na film tak strašně těšil. Jaký je ale výsledek? Podle mě se jedná o nejnudnější životopisný film, který jsem za hodně dlouho viděl. Absolutní zklamání. Herecky dobrý, Nicholas Hoult jako mladý Tolkien je v pohodě, i Dome Karukoski není úplně náhodňák pro podobný příběh. Něco už natočeno má. Problém je ale scénář. Jsou v něm určitý momenty, u kterých Vám dojdou souvislosti s autorovými knihami, ale ve výsledku je to jedna velká nuda. Příběh se odehrává za Tolkienova studijního období. Potkává v něm kamarády, kteří mu formovali osud. Ze začátku ten jejich klub vypadá, jak kdyby se sešla nějaká mladá elita tehdejší doby. Nesedlo mi to. Postupem času se ale příběh čím dál víc provázel s první světovou válkou, kde záběry z bitevního pole působili dobře, ale říkal jsem si, že nechci koukat na válečný film, ale na životopisný film a tak mi to vlastně také nesedlo. Tolkien si tohle nezasloužil a vůbec se nedivím, že se jeho rodina od filmu distancovala. ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Jako mnoho dalších biografií to nemá kdovíjaký spád a tak, ale vidět začátky člověka, který stvořil fantasy, se mi prostě líbilo. A kdyby mi někdo řekl, že v takovém filmu budou jedny z nejlepších záběrů na I. světovou, ke kterým se ještě přidají ty fantasy výjevy na hranici dokonalosti, sotva bych tomu věřil... 70% ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Poklidné vyprávění o životě Tolkiena v době, než sepsal svá nejslavnější díla. Je pravda, že tempo filmu není moc rychlé a v dnešní blockbusterové době možná bude někoho nudit, ale já jsem si převážnou pohodovost filmu pojednávajícího o přátelství a obyčejné lásce užil. Ocenil bych taktéž scény s Derekem Jacobim nebo výjevy Tolkienovy představivosti v zákopech za první světové války. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Další legenda, která se konečně dočkala své biografie a kupodivu je to lepší, než jsem si myslel. Ze všeho nejvíc jsem se při sledování nedokázal odříznout od porovnání s Teorií všeho, ovšem v půlce se to přece jen malinko zadrhlo a začal jsem se mírně nudit. Závěr snímku to ale bohatě vynahradil. Stejně jako Eddieho Redmaynea nemám rád Nicholase Houlta, ovšem ukázalo se, že u tohoto typu dramatu to tolik nevadí. Neškodný kousek na večer, o LotRovi se pochopitelně nedozvíte vůbec nic. ()

Galerie (235)

Zajímavosti (9)

  • V roce 1911 John Ronald Reuel Tolkien vytvořil malou čtyřčlennou společnost, čajový klub (Barrovian Society - TCBS) ,kde s přáteli Geoffreyem Bachem Smithem, Robertem Gilsonem a Christopherem Wisemanem často diskutovaly o umění, literatuře a jejich budoucnosti. (ARI50)
  • Natáčelo se v Anglii, konkrétně ve městech Liverpool a Manchester. Zákopové scény z první světové války se natáčely v Altchringhamu (Cheshire). (BMW12)

Reklama

Reklama