Reklama

Reklama

VOD (1)

Mulder má tip na zlomový případ, kde se prý klonují mimozemské viry. (Disney+)

Recenze (12)

Colonist 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jediný díl 1. řady, který můžeme označit za opravdovou mytologii. Je to obsahově hutné a náročnější na pochopení. Za těch 46 minut se tu toho stane tolik, že by to vydalo na dvojdíl. I stylově to dost připomíná mytologické epizody z následujících sérií. Velký podíl na tom jistě má režisér R.W. Goodwin, jeden z expertů na mytologické pecky z řad 2-5. Tohle už není nenáročná mytologie jako předcházející díly. Ty sice nastínily některá obecná témata, která budou pro seriál později důležitá ("Pilot" - mimozemské únosy, experimenty, implantáty; "E.B.E." - vládní konspirace, zakrývací manévry a podrazy na Muldera a Scullyovou), ale v konečném součtu šlo o samostatné epizody o mimozemšťanech bez nějakého hlubšího přesahu. Možná je nejsprávnější označení pro tyto díly "mytologické jednohubky". Po těchto předkrmech se konečně dostáváme k hlavnímu chodu. "The Erlenmeyer Flask" je z hlediska mytologie přelomový díl, poprvé se zde setkáváme s několika jejími hlavními pilíři, které se budou v seriálu dlouhá léta objevovat (mimozemská DNA, hybridi se zelenou krví, mimozemský virus, "Purity Control"). Už nejde jen o obecnosti, už se dostáváme ke konkrétním součástem seriálové mytologie. Dokonce i drobná zmínka o očkování, která by mohla snadno zapadnout, se s přibývajícími díly ukáže jako extrémně důležitá! Význam této epizody je tedy nepopiratelný, další části na ni budou přímo navazovat. Ale nejde jen o tu mytologickou stránku, on je to sám o sobě výborný díl. Goodwinova režie je skvělá. Vždycky jsem měl rád úvodní teaser s honičkou a skákajícími auty. Ta scéna má vynikající hudbu Marka Snowa, ale tu ostatně najdeme v celém dílu (v rámci 1. série jde o jednu z jeho nejlepších prací). Epizoda má tu správnou mytologickou atmosféru a je hodně napínavá. A také je plná ikonických momentů (Mulder mezi nádržemi, Scullyová a zmrazený...no nemůžu to vyspoilerovat :-), pasáž na mostě, závěrečný telefonát hlavních hrdinů, konec s Mužem s cigaretou ve stylu poslední scény pilotního dílu). "Erlenmeyer" je bezpochyby nejlepším mytologickým dílem 1. řady. Ale mým nejoblíbenějším dílem v rámci úvodní série není, v této fázi seriálu mám přeci jen raději ty jednodušší díly jako "Deep Throat" a "E.B.E.". Ty si i častěji pouštím. S pořádnou mytologickou náloží u 1. řady moc nepočítám, tento díl tak trochu vybočuje (charakterem má prostě blíže k budoucím řadám než k vlastní sérii, kterou zakončuje). Je to skoro až samostatná entita. To ale nic nemění na tom, že je to jasných 5 hvězdiček. Parádní finále, které předznamenává, jak bude hlavní dějová linie seriálu vypadat dál. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně díl, jehož děj se motá kolem mimozemšťanů a který se zabývá konspirací. Už když se objevil Mulderův tajný zdroj, bylo zřejmé, že tentokrát nepůjde o nějaký zfilmovaný článek z pofidérních časopisů. Zabíjí se tady a i Dana přichází o svou skepsi, ohledně mimozemské formy života na Zemi. Velmi solidní zakončení řady. ()

Reklama

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Let me tell you something you should know. In 1987, a group of children from a southern state were given what their parents thought was a routine inoculation. What they were injected with was a clone DNA from the contents of that package you're holding as a test. That's the kind of people you're dealing with!" ()

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pečeť úžasu - 90 - 95%_ Epický a úžasný závěr, se scénami neuvěřitelně povedenými, napínavými, nebo nečekanými. Není to tak silné jako finále druhé řady, přesto se to úspěšně drží v pomyslném žebříčku nejlepších X-files konců (posledních dílů). Na to jak se ještě v první sérii mytologie teprve rozjíždí, je tato vážně nakopnutá povedenou akcí. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyvrcholení první řady je tu a povedlo se na jedničku. Vládní konspirace, pokusy na lidech s nizozemskou DNA a hybridi člověka a mimozemšťana jsou mezi námi. Rozlučkoví díl s Mužem z Pentagonu, který Mulderovi naposledy pomůže a bohužel pro něho to bude pomoc poslední. Nezapomenutelná hláška Nikomu nevěřte. Závěr první řady prostě nemohl dopadnout lépe. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Herci, kteří byli nazí v nádobách naplněných vodou jako lidsko-mimozemské hybridy, byli ve skutečnosti trénovaní potápěči. (Kubaaa97)
  • Jedná se o první epizodu Akt X, ve kterých není na konci napsáno „THE TRUTH IS OUT THERE“, ale „TRUST NO ONE“ jako odkaz na poslední slova Muže z Pentagonu (Jerry Hardin). (Kubaaa97)

Reklama

Reklama