Reklama

Reklama

Desatero hříchů

(seriál)
  • Finsko Kaikki synnit (více)
Trailer
Finsko, (2019–2022), 13 h 17 min (Minutáž: 42–48 min)

Režie:

Mika Ronkainen

Hrají:

Johannes Holopainen, Maria Sid, Matti Ristinen, Heli Haapalainen, Rosa Honkonen, Essi Karjalainen, Hannu Kivioja, Moona Komulainen, Jaakko Ohtonen (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Šestidílný finský seriál Desatero hříchů (orig. Kaikki synnit) přináší napínavý kriminální příběh s prvky černé komedie i mysteriózního dramatu. Není úplně typickým „nordic noirem“, odehrává se v krásné slunečné krajině za polárního dne, kde se temnota skrývá v lidech. Právě originální postavy, které vybočují z běžných žánrových, genderových či věkových stereotypů, jsou možná nejsilnější stránkou tohoto nového seriálu. Jeho hlavním tvůrcem je debutující Mika Ronkainen, který s Desaterem hříchu sklidil velký úspěch nejen u televizních diváků, ale i kritiků a odborné veřejnosti. V minulém roce získal mimo jiné Ocenění pro nejlepší severský televizní seriál na Filmovém festivalu v Göteborgu. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (29)

Peabody

všechny recenze uživatele

Pro mne takový slabší průměr s bohužel dnes naprosto standardní směsicí novodobých klišé. Takže typická finská nic moc krasavice (ano, byl jsem tam několikrát a krásek aby pohledal), která si vede skóre a uvádí 5000 zářezů - nečti to jako nymfomanka, která bodala na vlastní dceru - ale jako samostatná hrdá žena, která si je plně vědoma své sexuality a umí si ji užívat (abych sám přidal klišé). Nechybí gay detektiv, pochopitelně jemný, citlivý, rozervaný, protože byl v dětství pronásledován a šikanován (ne že by opravdu nebyl). Pak máme pochopitelně hodné a pracovité migranty v pizzerii, proti kterým stojí kupodivu turečtí padouši, což jsou asi taky migranti. Pak hodná dívka milující jednoho z těch nových migrantů, ale uchovávající si své panenství (čti moderní trendy cenu svého ženství si uvědomující dívka). Pochopitelně hnusná náboženská sekta, která manipuluje, maskuje, zakrývá, izoluje  atd. atd. Nemůže chybět znásilnění, symbol ponížení ženy.  Taky máme grafitti, antikapitalilstické radikální mladé, kteří jsou čestní a upřímní a jejich hrdý vedoucí, který ... zase není až tak čestný a upřímný. Aby bylo jasno, znásilnění je zločin, takové manipulativní sekty jsou, takoví pracovití migranti taky, pizzerie existují, citliví gayové taky, jen jaksi tady není nic než tato klišé a to to ještě televize drze označuje  za něco klišé se vymykající (přesně cituji postavy, které vybočují z běžných žánrových, genderových či věkových stereotypů). Vůbec ne, je to scénáristický klasický kalkul pro 2020+ jako dříve býval macho hrdina s cigárem klátící na potkání sukni za sukní.  Jen mne udivilo, že kromě těch migrantů tu nebyl ještě barevnější casting. Pokud jde o detektivní stránku, ta není špatná, taková řekl bych tradiční, herecky poměrně chladné jako krajina okolo,  natahované na 6 dílnou sérii, to je také pochopitelné, kamery slušné a finská příroda je prostě krásná. Dvoudíl by stačil a byl by údernější. Celkem vzato podle mne snesitelná série k práci, ale jednou vidět je o maličko víc než optimální. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Těžké zklamání. A to jsem Finům tak věřil, zvlášť když do hlavní role obsadili svého elitního vrhače. Scénář přinesl hlavní zápletku, na které se dal vystavět slušný příběh, místo toho se začaly prosazovat nic neříkající vedlejší dějové linie, vyšetřování bylo pomalé, děj se stával stále nudnějším a já jsem se jen těšil, až to skončí. Jediným kladem tak zůstává to, co si dlouhodobě myslím, totiž, že se každé náboženství zaseklo někde ve středověku. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ministryně financí Alena Schillerová a její homosexuální ministerský asistent se prohánějí ve služební "oktávce" hokejovou krajinou místního klubu Kärpät Oulu. Místo zavádění kurzarbeitu zde kupodivu vyšetřují seriove vrazdy místních členů náboženské sekty. A jelikož je to poslání velice nudné, zahání Alenka dlouhou chvíli sexualnimi radovankami pouze s těmi muži, kteří si řeknou, takže o ženštinu povětrnou se rozhodně nejedná. Asistent se zatím potuluje po své rodné obci s nezbytnou cigaretou v ruce a hlavou se mu honí zmeškané sezení v homomanželské poradně a vzpomínky na temnou minulost v kruhu svých nejbližších. Tak uvidíme, kerá tady vlastně bije. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Severské země doslova chrlí v posledních letech drsné ledové kriminálky. Ať už filmy nebo seriály. Finsko nezůstává pozadu. Televizní a filmová tvorba z této země je u nás doslova exotika, protože se vůbec nevysílá. Kriminální seriál je přesně v tomto duchu. Ovšem co se zpočátku jeví jako výborná zápletka, rychle se utápí ve spletenci vztahů a osobních problémů obou kriminalistů. V průběhu šesti epizod si tak více řeší vlastní problémy než aby se věnovali případu. A to je problém. Nadějná kriminálka tak doslova zamrzne, aby v šestém díle explodovala. Poslední díl je sice výborný, ale celkově mě seriál spíše zklamal. Čekal jsem rozhodně víc, mnohem víc. Ještě pochválím skvělou úvodní melodii a pochopitelně herecké výkony. Druhá série je ještě horší. Začne se případ, ale pak to zamrzne a ve vyšetřování se téměř nepokračuje, aby v závěrečném díle vše bylo rozklíčováno. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Trošku to nadhodnocuji, ale finský věci mají prostě své ledové finské kouzlo. Nesourodý páreček vyšetřovatelů mě také vlastně bavil. Nejvíc začátek, kdy obtloustlé policajtce ládovali do postele jednoho mladšího milence za druhým a ona se u toho tvářila, že jim ještě dělá milost. Skvělá zpráva pro ženy okolo přechodu. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (2)

  • Ve 36. minutě začne hrát dívka na klavír skladbu s názvem „Moonlight Sonata“ od německého hudebního skladatele a klavíristy Ludwiga van Beethovena. (Trajektt)
  • Úvodní skladbu pro tento seriál nazpívala finská umělkyně Aino Venna. Píseň nazvaná „War Song“ vyšla v roce 2012 na albu „Marlene“. (Trajektt)

Reklama

Reklama