Reklama

Reklama

Císař a vrah

  • Čína Jing ke ci qin wang (více)
všechny plakáty
Trailer
Čína / Japonsko / Francie, 1998, 163 min

Obsahy(1)

Dvě a půl století trvalo ve starobylé Číně období tzv. "Válčících států". Až se konečně v království Čchin (Qin) našel vládce, který měl nejen svou vizi, ale i dost odvahy a sil, aby tomuto strašnému období učinil konec. Budou ho nazývat Prvním císařem a dynastie jeho jména bude navždy připomínat sjednocení sedmi států v obrovskou říši. Zatím je však vládcem svého státu a ostatními je považován za nepřítele. Jediná, kdo v něj upřímně věří, je jeho konkubína Čao (Zhao), která jej provází od dětství. Dvůr kolem něj i ti nejbližší však spřádají své intriky a Čao Čeng (Zhao Zheng) má před sebou veliký úkol. Věrná konkubína pro svého krále podstoupí výpravu s královým protivníkem na život a na smrt, korunním princem státu Jen. Její mise je tajná a riskantní, Čao je však ochotna pro svého krále a jeho sen podstoupit cokoliv.

Jeden z nejlepších současných čínských režisérů Kaige Chen (Kchaj-ke Čchen) zachytil historické události z úsvitu čínských dějin nejen jako akční historický film, ale především jako velký příběh lásky, cti a zrady i osudu velkých mužů a jejich snů. Film získal výroční čínskou filmovou cenu Zlatý kohout za kameru a na MFF v Cannes Cenu za výpravu. V roli krásné a tajemné konkubíny Čao se představí čínská superhvězda Li Gong (Li Kchung). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Tohle byla podívaná, od které jsem se nedokázala odtrhnout. Jenom jsem seděla s otevřenou pusou a vychutnávala jsem si tu atmosféru... Blesklo mi hlavou, že už jsem tak unavená, že bych za normálních okolností už dávno usnula, ale tenhle film mi to nedovolil. Nedokážu popsat, co přesně mě na něm tak uchvátilo. Není v něm snad nic, kvůli čemu se dá koukat na americké filmy. Není v něm žádný evropský humor. Je prostě tak nějak asijsky poetický. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vznešená divadelní nuda, plná vzletných a honosných (ale přitom prázdných a patetických) frází, jen zřídka prokládaná krátkými velkolepými davovými scénami. Celý film je hrozně strojený a neživotný, s hodně neuvěřitelnými dějovými zákrutami, navíc sveřepě obhajuje myšlenku, že krvavé dobývání, plenění a vyhlazování celých států v zájmu vytvoření velké jednotné říše je ospravedlnitelné. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Ešte neprešla ani polovica a už som nevedel koľká bije. A Keby to nebolo po čínsky (fakt krásne, to sa musí nechať) tak by som určite prespal viac ako len poslednú trištvrtehodinu. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Velkolepá a drsná podívaná. Děje tolik, jako se nevejde do celého nováckého seriálu. Doporučuju. Jen může mít někdo problém (například já) rozlišovat mezi těmi sobě vzájemně podobnými muži. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Velmi vyváženě natočený historický film. Není tam ani málo, ani mnoho politiky, válčení, lásky. Vždy, když už jsem myslel, že to začíná být zdlouhavé, tak děj gradoval a neustále mě nutil k pozornosti. Jeden z těch povedenějších kousků. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Tento film je mi naprosto nepochopitelným, všichni účinkují a mluví jako blázní, nemám sílu tomu panoptiku přijít na kloub, lituji... ()

Eles 

všechny recenze uživatele

Docela dost věrný příběh o sjednocování říše pod nadvládu státu Čchin. Podařilo se vybudovat atmosféru starověké Číny se vším, co k ní patří. Výtečná kamera a herecké výkony. Nečekejte bojové scény, nedočkáte se... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další impozantní čínský historický epos, tentokrát o vůli císaře dobít další království na vytvoření velké říše. A tak tu máme boj o moc za pomoci šílené války zničující především lid. Příběh o sjednocení Číny tím nejbrutálnějším způsobem. Zručně natočený snímek Kaige Chena dle vlastního scénáře. Císař Qin (Čchin) byl známý svou krutostí a snímek poukazuje na jeho počínání. Potlačování myšlenek, pálení knih, likvidace celých vesnic, mučení atd, atd. Temná stránka Číny nesoucí se v podstatě do dnešních dnů. Snímek přiznává historii Číny, které je po tomto císaři pojmenováno, a které dnes slouží čínské komunistické straně k učení pro poučení důvodu vzdát se svých nároků, jako je např. právo, aby Čína zůstala i nadále velká a mocná. Zkrátka něco jako agitka. Není divu, že byl film oceněn. Evropský a americký divák v tom však vidí pouze historický válečný film s dokonale natočenými válečnými scénami a dobře se vyvíjejícím dějem. Císař Qin je zpočátku vcelku sympatický, ale postupně se v jeho charakteru rozvíjí bezohlednost a zlo. Nemilosrdné vládnutí k němu přivede i vraha, kterého v dalším snímku ´Hrdina´ z roku 2002 ztvární Jet Le. Scénář je zajímavý a historicky i místy složitý ke správnému uchopení politiky a intrik. Skoro by se dalo říci až k neuvěření. ()

Henry Morgan 

všechny recenze uživatele

To bylo velice zvláštní a chvílemi velice nudné, i když se s každou kapitolou odkrývaly prazvláštní tajemství sjednotitele podnebesí. Vždy, když se mi povedlo někoho zaškatulkovat, tak přišla scéna, která mi totálně vyvrátila pohled na něj. Občas mě z letargie probudil šok a občas jsem se modlil, ať už ta scéna zkončí jinak usnu. Hodně dobrá byla kamera a poměrně dobrý byl i výkon císaře, který hrál romantického blázna, ale i vyšinutého šílence. Nevím o co se to opírá a nevím zda-li jsem to pochopil, ale konec mi připomínal mnoho osudů slavných, kteří zůstanou ve své genialitě naprosto opuštění a sami se sebou spokojení. Mátla mě i podivná chronologie scén. Celý film působil exoticky. Fandil jsem vrahovi a on prohrál, takže jsem vydedukoval, že v roce 221 př.n.l. byl sjednotitel sedmi království národní hrdina. ()

Emmet 

všechny recenze uživatele

Film mě opravdu velice zklamal. Byl tam skvělý námět ,ale natočit tento filmse opravdu nepovedlo. První hodinu filmu tam vedou jenom nudné monology ,císař tam ze sebe dělá totálního šaška ,všemu se směle jak trefený. Neuvěřitelná myšlenka ,že obrovskou válkou ,která zničí polovinu země je vlastně to nejlepší co lidu můžeme dátje naprosto nesmylná. Od číňanů ,kteří v poslední době dělají přinejmenším dobré historické filmy jsem čekal víc. ()

PetrC.

všechny recenze uživatele

Další Čchen Kchaj-keho těžká a hutná alegorie, která tentokrát krásně využívá historického prostředí závěru období Válčících států. O ryze historický film se však nejedná, proto jej v tomto směru nelze brát doslova. ()

me_george 

všechny recenze uživatele

Historie, cizí kultura, lidé a jejich myšlenky a žádné přihlouplé létací kung-pao souboje. Tak se mi to líbí. Minus hvězdička za patos. ()

Skretule 

všechny recenze uživatele

Mentalitu asijských národů jsem nikdy úplně nepochopil a v tomhle filmu jsou všechny její znaky vyhnané do extrému. Ať už romantika střídaná s násilím či chaotický děj, vše vytváří krásně natočenou nudnou spatlaninu, kterou jsem nebyl schopen dokoukat. ()

P76B 

všechny recenze uživatele

Velice povedený film se skvělými hereckými výkony i režijí. Jediné, co by se dalo vytknout je délka, ale to asi k historickým velkofilmům patří. Doporučuji shlédnout dvakrát, než budete film hodnotit. ()

Reklama

Reklama