Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Shoky a Morthy jsou kamarádi od školních let a zároveň youtubeři s našláplou kariérou. Morthyho však už jejich dětinské pranky přestávají bavit, také díky vlivu jeho přítelkyně, ambiciózní influencerky Sáry. Když poslední video kluků sklidí na sítích vlnu kritiky, jejich kanál přestane vydělávat a vyslouží si za něj veřejně prospěšné práce, vypadá to na jejich definitivní rozchod. Jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je společný plán na „poslední velkou akci“. Shoky, Morthy, Sára, svérázná lovkyně duchů Lucie a prodejce vysavačů (a neúspěšný youtuber) Radomil se vydávají po dálnici D1 na divokou jízdu vstříc objasnění záhady Devíti křížů. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (399)

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Gore por*o, krev, hovna, Jarda Kovář a Nedvědi :D. Jsem fakt rád, že se do toho pustili a že se v Česku začínají dělat i tyhle žánrové projekty, na které holt český fond moc nedává peníze. Každý takový film je krůček k tomu, aby se tady začali točit opravdu skvělé věci a cítím povinnost takové snímky podpořit. Má to každopádně dost chybek a je to v hodně ohledech nedotažené, musím tenhle fakt ale pro jednou ignorovat, protože občas je důležitější dílo samotné než jeho forma a to je přesně příklad Shokyho a Morthyho. Chemie Kozub, Štáfek je supr, což dokazuje hlavně poslední půl hodinka o které můžu prohlásit, že jsem se Řezal smíchy. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

7/10 – Shocky a Morthy bezesporu nejsou dokonalým, ba ani oscarovým počinem, přesto mi tento snímek, ve kterém si to ostravský Tygr střihnul s fotbalistou Lavickým, udělal velkou radost, jako se to už dlouho žádnému českému filmu nepovedlo. Tato lehce zoomersky založená komedie s několika až hororovými prvky vnáší do českého rybníčku svěží vzduch. Je neskutečně osvěžující po záplavě Troškových taškařic a Langmajerových frajeřin sledovat film, ve kterém se příjemně přirozeně a až zázračně koukatelně řeší témata jako přátelství, sláva a youtuberství, navíc s vtipem, množstvím trefných parafrází na tuzemskou YouTube scénu a nevídanou grácií. Chápu, že to mnozí nezkousnou, jelikož je pro ně YouTube spíše takový nájezdník do volnočasového života jejich dětí, kterému pořád nějak nepřišli na kloub. Zároveň přiznávám, že zrovna tak jako některé scény a vůbec celkově dějové oblouky působí tak trochu navíc, jiné se zase naopak přímo dožadují bližšího rozpracování a prozkoumání, ke kterému nedošlo, protože Shoky a Morthy museli opět rychle chvátat k nějaké jiné akční události, aby se divák snad nestihl přestat usmívat. Rovněž některé herecké výkony jsou diskutabilní, třebaže Tomáš Magnusek pro jednou nebyl za Bastarda. Narážím tím na ženské postavy – zvlášť heterochromní vymítačka strašidel mě nejprve svým odtažitým hraním vyděsila k smrti. Bál jsem se totiž, že se s ní odehraje jeden z nejpředvídatelnějších zvratů v historii komedií se Štěpánem Kozubem. Naštěstí (a ke zdaru věci) se to s ní vyvinulo jinak. Nejvíce šokující věcí na celém snímku není ani tak to, že ostravský Tygr konečně zahrál roli, která není daleko za hranicí trapnosti a skutečně má i svoji vážnost – což neskutečně kvituju –, nýbrž nečekané množství goru a tedy i krve, o čež v závěrečných 15 minutách opravdu není nouze. Jen pro vaši představu, ve finálních hrátkách nechybí ani mačeta. Top hláška (a že jich bylo): "Ahoj! Jmenuju se Ráďa, je mi jednačtyřicet a jsem – pedofil. Takže za prvé jsem – pedofil. Za druhé jsem – pedofil. Pro vaši informaci, za třetí jsem – pedofil. Kdo má mozek na svém místě, ten jasně vidí, že jsem – pedofil. A myslim to dobře... :-)" Děkujeme, Magnusku. Bastard až do smrti, co? ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No zadna mega pecka se nekona, ale na cesky pomery to je fakt hodne prijemna zmena. Film nejvic sazi na hlavni postavy a Stafek s Kozubem jsou sice lehce dementi, ale zaroven super sympataci, takze celej film v pohode utahnou, navic mluvi, jak jim zobak narost, jenze zatimco ve vetsine ceskejch filmu ty sprostarny tak maximalne cloveka tahaj za usi, tady to zni naprosto prirozene. Pribehove to je spis sled scenek, coz je ale dany i tim, ze vetsina postav tady jsou youtuberi. Skoda, ze zatimco v prvni polovine to je smrst skvelejch foru a hlasek, v druhy uz filmu trochu dochazi dech a zacnou se na sebe vrsit hluchy mista, ke konci to do sebe sice vsechno zapadne, ale rozhodne by to scenar jeste chtelo poladit. Ale zase na druhou stranu zaver filmu spis sazi na krvavy sceny, ktery jsou hodne fajn a davaj vzpomenout na Choking Hazard. No a cely to je natoceny jak neco mezi domacim videem a klasickym ceskym filmem, na kterej nebylo moc penez, ale vzhledem k zanru to vubec nevadi. A na zaver jsem si nechal jednu specialni pochvalu, naprosto ultimatni pablb Tomase Magnuska Radomil, s nim co scena, to perla. Takze za me vlasne spokojenost, znova uz to sice videt nepotrebuju, ale pobavil jsem se. Slabsi 4*. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Budeš mi sekat ruce ty kurvo?!" ________ Sledovat tuhle šílenost je jako bych sledoval Edgara Wrighta po česku. 'Shoky a Morthy: Poslední velká akce' od ambiciózního režiséra Andyho Fehu je geniální meta-žánrovou parodií, která se vysmívá fenoménu youtuberství, a která specificky vyniká díky své nevšední žánrové různorodosti a proměnlivosti. Simultánně totiž kombinuje prvky buddy-movie, road movie, romantické komedie, mockumentu, detektivky, exploatačních filmů, či brakového horroru. K tomu Fehu zároveň perfektně využívá českou komediální náturu - tedy running jokes, sebeparodii, spontaneitu herců, trapnohumor, a jiné scénáristické perly - a v rovině metaforické se zamýšlí nad tím, čeho všeho jsou lidé schopni pro získání pozornosti a vidiny popularity. Samozřejmě, v jádru pudla jde o klasickou žánrovku s motivem důležitosti přátelství – jenže ta impulzivní chemie mezi komediálním kingem Štěpánem Kozubem který zde kulometnou palbou střílí jednu absurdní hlášku za druhou ["Vole vletěl nám dort do chladiče do piče!"] a sympaťákem Kubou Štáfkem, což je gró filmu, nemá sebemenší chybu. V čem ale snímek nejvíc exceluje, a co na něm diváci mají nečekaně zcela nejradši (mě samotnýho nevyjímaje), je pozér Tomáš Magnusek jako jednačtyřicetiletý youtuber Radomil Kovář proslavený díky své výrobě umělých hoven, kterej si celej film zcela právoplatně krade pro sebe...... Fehův film je shodou náhod vlastně taková výroba umělého exkrementu – je to sice hovno, ale hezky vypadající hovno. Už si ani osobně nedokážu vzpomenout, před jak dlouhou dobou jsem se u český komedie tak extrémně nasmál - ze splatterovsky stylizovanýho finále mi totiž málem explodovala bránice, jak moc jsem se řezal smíchy. Výhodou je i to, že jsem neměl sebemenšího tucha, do čeho vůbec jdu. A ani nevadí, že je snímek záměrně koncipován do laciný low-budget formy, kterou si užijou převážně fajnšmekři. 'Shoky a Morty: Poslední velká akce' je tak ve výsledku neskutečně zábavný žánrový experiment, který v našich luzích a hájích žalostně chybí - přeci jen, Mirka Spáčilová tomu dala 70%, což o jistý výjimečnosti přeci jen svědčí. A nebojím se ani pochybovat o tom, že s odstupem času se tenhle béčkový bizár stane opěvovanou kultovní klasikou, protože za mě jde o jeden z nejzábavnějších filmů co jsem kdy viděl. Tohle Jarda Kovář asi nerozdejchá. Těším se na návrat. ________ "Já tady ležim vole s rukou uříznutou a ty se mě zeptáš: 'Šimone, si v pohodě?' Tak ne asi." ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vyloženě k zasmání tady toho moc není, ale úsměvu se člověk neubrání a to především díky skvěle sehrané dvojici Kozub-Štáfek. Bohužel se je z mého pohledu nepodařilo úplně využít a nijak mě neoslovilo ani zasazení do influencerského prostředí, které jde absolutně mimo mě. Poloamatérský formát vyšel tak napůl. někdy to sedělo, někdy ne. Hororových je tu jen pár momentů a to  především splatterový záběr. Ale i dvě duchařské momentky stály za to a tak nějak si říkám, že Fehu je asi jediný režisér, který má potenciál natočit plnohodnotnou žánrovku. A na závěr nelze nezmínit Magnuska po liposukci, který tu podává životní výkon. 60% ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Z celkových 21 natáčecích dní se kromě Prahy natáčelo také 13 dní v Brně a v nedalekých Nedvědicích. Scéna, ve které naši hrdinové natáčejí rozhovor s katolickým knězem, byla natočena před kostelem Nanebevzetí Panny Marie, který se nachází v obci Černvír vzdálené asi 2 km od zmíněného městyse Nedvědice. (no2)
  • Film obsahuje potitulkové scény. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama