Reklama

Reklama

Oběť

(seriál)
  • Velká Británie The Victim
Trailer 1

Epizody(4)

Obsahy(1)

Samotný zločin je pouhý začátek... Čtyřdílnou minisérii z produkce britské BBC vytvořil a napsal Rob Williams, ostřílený televizní scenárista a producent, jehož jméno nalezneme například mezi tvůrci úspěšných seriálů Muž z vysokého zámku (2015) či Inspektor Banks (2010). Hrdinkou série, jejíž děj se odehrává v současném Edinburghu, je dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra Anna Deanová, na jejímž zdánlivě obyčejném životě leží temný stín. Před patnácti lety jejího devítiletého syna Liama zavraždil nezletilý vrah. Pachatel byl vzhledem ke svému věku odsouzen ke krátkému trestu a po propuštění získal novou identitu, která byla před veřejností utajena. Nyní byl však v nedalekém Port Glasgow napaden osmadvacetiletý Craig Myers, řidič autobusu a otec šestileté dcerky. Na internetu se totiž objevila zpráva, že právě on je ve skutečnosti Liamův vrah. Policie ze zveřejnění zprávy obviňuje Annu a kauza míří k soudu. Otázka zní, zda je v podobném případu vůbec možné nalézt spravedlnost v soudní síni. Výborně napsaná série kromě napínavého soudního dramatu nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. V hlavní roli podává životní výkon Kelly Macdonaldová (před kamerou debutovala coby devatenáctiletá v roce 1996 v kultovním snímku Dannyho Boyla Trainspotting), která byla za svůj výkon oceněna skotskou cenou BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obeť nie je takým dokonalým seriálom ako naznačuje hodnotenie. Má dobrú premisu, diváka určite zaujme, no keď sa preklopí do druhej polovice, stáva sa rozťahaným a uplakaným dielom, zo strany žien aj chlapov. A napriek snahe prekvapiť si myslím, že to odhalenie predpokladala väčšina. Ak ma však niečo naozaj prekvapilo, to bol samotný záver. Tak celý čas sledujeme matku, ktorá 15 rokov bojuje za pravdu a vlastne za pomstu a nakoniec by sa zachovala takto? Podľa mňa nereálne. Inak ale Kelly Macdonald herecky exceluje. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Až filozofické disputace o zločinu, vině a trestu, podobné jsem naposledy viděl ve filmu Zmizení, zabalené do atraktivního kriminálního a thrillerového hávu. Téměř nic v seriálu není takové, jak vypadá a to všechno (kromě jiného) podtrhují vynikající herci. Obzvlášť Johna Hannaha jsem po letech rád viděl v takhle výživné roli. 90%. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Předně: musíte počítat se zádumčivou hudbu, která podbarvuje většinu série, aby polopaticky naznačila, že se řeší vážný etický problém. Což tedy řeší, ale to podání je někdy těžkopádné. Navíc mnohé scény jsou evidentně zbytečně natahované jen, aby série dosáhla požadované stopáže. Což podstatně ubírá na diváckému zážitku. Jinak však čtyřdílná série ukazuje v dokumentárním stylu (roztřesená kamera) velmi procítěné hraní a příběh o nejednoznačnosti provinění a jeho vlivu na všechny, jichž se zločin dotknul. ….  MOŽNÝ SPOILER:  Já si reálný předobraz téhle série pamatuji, bylo to něco otřesného a zdá se, že ani Britům tahle hrůzně krutá smrt malého dítěte z rukou nezletilých vrahů nedá spát a hledají pro ni vysvětlení. Bohužel si však myslím, že zlo někdy přichází bez příčin. Ale ve výsledku je to vlastně jedno. Snad jen, že – pokud mám pravdu já – nedá se mu předejít. Zatímco pokud bylo zlo způsobené jiným zlem, jak předkládá série, teoreticky by se dalo vyhnout opakování. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výbornej vyšetřovací seriál, co možná rozdělí diváky na dva tábory, půlka bude chtít vidět zničenou Annu, druhá půlka Craiga. Možná nejsnadnější je fandit oběma stranám současně, protože pravda je tady hodně komplikovaná a věřit slepě jedné straně je chybou. Čtyři díly jsou akorát, seriál vůbec neztrácí tempo a trýznivej závěr zatřepe jistě s každým. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Absolutní majstrštyk. Ano, najdou se zde drobné kazy. Jak je vůbec možné, že hlavní hrdinka dokázala, vzhledem ke svému postoji k tragédii, založit novou rodinu? Proč jsme se trochu víc nedozvěděli o Dannym a Christianovi? Možná by série ještě jeden díl snesla. To jsou ale v podstatě drobnosti na tomhle skvěle napsaném a zrežírovaném skvostu filmových minisérií. Vynikající kamera, hudba a samozřejmě vtahující herecké výkony, kterým dle mě nevévodí opěvovaná Kelly Macdonaldová, ale celkem neznámý James Harkness. Poslední díl série je absolutní rozstřel, tomu se prostě říká zdrcující finiš na divákovy emoce. Nezbývá než zatleskat. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama