Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman řeší svůj první pražský případ. V oběhu jsou padělané potravinové lístky a hlavní podezřelou se stala učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se mu velmi líbí. Naštěstí pro něj jsou praví pachatelé odhaleni a usvědčeni a může Lídu pozvat na první schůzku... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (10)

  • Malíř (Josef Kemr) nabízí své obrazy, které pojmenovává a použije slovo „kameňák“. Má tím na mysli Karlův most, který nesl i pojmenování Kamenný most. (sator)
  • Přídělový (lístkový) systém se poprvé objevil na našem území za 1. světové války v dubnu 1915. Za druhé světové války byl v Protektorátu Čechy a Morava od října 1939 zaveden přídělový systém, který přetrval až do května 1953 s provedením měnové reformy. (sator)
  • Točilo se v lokalitách Uhelný trh, Praha – Staré Město, Dejvice. (sator)
  • Renáta Doleželová vzpomínala: „Se mi z produkce ozvali s tím, jestli bych nechtěla hrát jakousi Lídu Brůhovou. V té době jsem ovšem byla vdaná a čerstvě v jiném stavu. Bylo mi to strašně líto, odepsala jsem tedy, že to z důvodu mého těhotenství nejde a popřála jim hodně štěstí. K mému překvapení mi bylo odepsáno, že to nevadí a k rukám se mi dostal další scénář, kdy paní Brůhová byla provdána za Jana Zemana a točit se začíná v porodnici. Takže mě nemuseli ani vycpávat. Když hrajeme v Mědirytině scénu, kde paní Hegerová zpívá, tak sedím a mám ubrusem zakryté břicho. Potom jsem odletěla, za týden se narodil syn a postsynchrony jsem točila po porodu.“ (Ganglion)
  • Príbeh bol inšpirovaný skutočným prípadom Jana Metličku. V päťdesiatych rokoch sa do obehu dostávali falošné potravinové lístky, škoda bola vyčíslená na 14 miliónov korún. Pracovník magistrátu Jan Matička používal na výrobu falzifikátov klasickú kníhtlač s pomocou medenej doštičky. Existovala sieť distribútorov do mäsiarstva a reštaurácií. Všetko sa prevalilo náhodou. V Bartolomejskej ulici naproti SNB bolo holičstvo. Tam si jeden policajt všimol, že holičovi ktosi ponúka na predaj potravinové lístky. Výpoveď tohto muža SNB doviedla až k Matičkovi a jeho dielni. Režim označil vinníkov za strojcov hospodárskej krízy. Matička a dvaja jeho komplici boli popravení. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama