Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

tron 

všechny recenze uživatele

Studnu poznajú aj diváci, ktorí sa majorovi Zemanovi doteraz vyhýbali. Treba uznať, že hoci samotný prípad nie je príliš zaujímavý a v celovečernej minutáži dôjde aj na nudnú vatu, atmosféra ponurého domu na pochmúrnom vidieku je skutočne exkluzívna, miestami ozaj až vyložene hororová. A postava otca, to je neskutočné WTF a dosť dobre nerozumiem tomu, že to súdruhovia v 7O. rokoch povolili. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1969. Tento příběh rozpoutal pseudobásník a buřič Daneš, to už je třetí díl, do kterého se vecpal, i když tady už je o něm jen zmínka. On totiž napsal ryze bulvární článek o tom, že starej Brůna byl řidič Jana Masaryka. Honza Zeman byl degradován kamsi na okrsek za přepážku, přijde za ním Žitný se složkou případu, který nevyřešil ani Stejskal. Proč je vlastně Studna asi ten nejznámější a taky nejděsivější díl? No aby taky ne, starej Brůna mě vyděsil už v dětství. Přitom je to vlastně jen příběh o závisti a nenávisti v rodině a zlata za 300tis.. Do rodiny místního teď už bývalého bohatého kulaka se přiženil chudý zedník Brůna a když mu syn dospěl, tak se začaly dít věci. ()

Reklama

Kerbello 

všechny recenze uživatele

Tak otec se toho večera sice kýval solidně, ale moje očekávání ohledně „legendárního hororového případu“ byla výrazně větší. V neskutečně nabobtnalé stopáži se vyšetřuje minimálně, Zeman se prostě věci dozví, když ho lidi vezmou za svého, nebo nedozví, když je ještě za Pražáka. Vesnice vydrbaná až do blba a filmografie stejná, jak v dětských filmech té doby. Budování hutné atmosféry co chvíli utne nějaký bodrý soudruh kydáním špíny na bližní. A ani ta památná věta tam nezazní! Herdek už! Flashback k případu je to jediné, co stojí za to vidět a tímto Zemana odsouvám ze svého radaru. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že do této krimi namočili šedesátejosmej, dost neohrabaně a hodně na sílu. Studna sice není(navzdory obecnému mínění) nejlepší ani nejstrašidelnější díl, nicméně pan Crha alias starý Brůna je skutečně panoptikální úkaz a slušně nám dětem tenkrát roztáhl zornice. Stromový střelec Hyneček z Hříšných lidí....získal brášku na pokoj v pomyslné Hall of fame největších psychozjevů. 80% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Ti pánové z tý pražské kriminálky se tvářili náramně důležitě, vyslýchali jenom "přímí svědkové", kdežto vy jdete, jak bych tak řekl, přímo od holiče!" . . . Tož nejen agent FBI Rupert Anderson z (hořící) Mississippi, ale i major Zeman v socialistickém Československu věděl, u kohože se dozví nejdůležitější věci při sbírání informací k vyšetřovanému případu. Samozřejmě, jedině holič! Všechny scény, kde účinkuje právě Robert Vrchota, který se coby holič (stejně jako jeho dědeček-řezník) krve nebojí, nebo doporučuje jarní procházku v hospodě kolem 100 jarních piv, mají v sobě ohromný vtip. Vytvářejí nejen krásné odlehčení, ale zároveň pozoruhodný kontrast k veškerému dění kolem osudné studny a pohořelého domku, kde to má od prvního setkání s detailním popisem případu silný mrazivý tón. Studna je pro mne hlavně povedenou kriminálkou s nádechem hororu, která na čele s legendární retrospektivou kývajícího se otce Brůny se sekyrou dělá nezapomenutelný filmový zážitek. Kromě výborné režie bych vyzdvihl i nápad nechat namluvit vyprávění Brůny mladšího (P. Kubíček) tajemným hlasem Jiřího Zahajského, který spolu s hudbou Zdeňka Lišky umocňuje celkovou atmosféru už jenom na čistě zvukové rovině filmu. Navíc Vladimír Brabec je skoro po celý čas velice sympatickým vyšetřovatelem s výborným čichem na odhalení detailů a se smyslem pro humor. Tedy až na samotný závěr dílu před rozlučkou ve vesnici a v kanceláři jeho bývalého kolegy... nicméně povznáším se nad tím, že film má být také ideologickou paralelou k politickému dění v roce 1968, silně odsuzuje Pražské jaro a nenápadně vyzdvihuje počátek normalizace, a ponechávám Studně plné hodnocení jakožto vynikající kriminálce. 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Po vyše 45 rokoch sa v rekonštrukcii celého prípadu objavili podozrenia, že skutočný Stanislav Jelínek, v seriáli mladý Brůna stvárnený hercom Josefom Kubíčekom, si veľkú časť hroznej udalosti vymyslel a stala sa úplne inak ako ju popisoval. Prípad vyšetroval major Strouhal, ktorý ho však uzavrel veľmi rýchlo na nátlak STB, nakoľko Stanislav Jelínek bol špičkový jadrový chemik, ktorý pracoval na tajných vojenských projektoch. K prípadu sa stratil spis a zmizli aj pitevné protokoly, ktoré sa neustále archivujú. Podľa žijúcich ľudí, ktorí sa vyšetrovania zúčastnili, môžu byť tieto údaje v archívoch ruskej tajnej služby, nakoľko Stanislav Jelínek pracoval 3 roky v Moskve. (Raccoon.city)
  • Josef Kubíček padal do studne v ateliéri hlavou rovno do perín. Tá mala v skutočnosti hĺbku 11,20 metra a k hladine vody to bolo 7,60 metra. Jej priemer bol 80 centimetrov. V súčasnosti už ale predmetná studňa neexistuje. Majiteľ ju nechal zasypať. (Raccoon.city)
  • Tato epizoda vznikla téměř identicky podle skutečné události, která se odehrála v obci Vonoklasy (okres Praha-západ). (ČSFD)

Reklama

Reklama