Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman slouží na žižkovském obvodním oddělení VB. Navštíví ho tu Žitný a chce, aby objasnil nevyřešený případ jedné rodinné tragédie. Zeman se soukromě pustí do pátrání, na jeho konci je zdárné vyřešení případu. Za to je znovu jmenován náčelníkem pražské kriminálky a Stejskal je odvolán... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (58)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Ti pánové z tý pražské kriminálky se tvářili náramně důležitě, vyslýchali jenom "přímí svědkové", kdežto vy jdete, jak bych tak řekl, přímo od holiče!" . . . Tož nejen agent FBI Rupert Anderson z (hořící) Mississippi, ale i major Zeman v socialistickém Československu věděl, u kohože se dozví nejdůležitější věci při sbírání informací k vyšetřovanému případu. Samozřejmě, jedině holič! Všechny scény, kde účinkuje právě Robert Vrchota, který se coby holič (stejně jako jeho dědeček-řezník) krve nebojí, nebo doporučuje jarní procházku v hospodě kolem 100 jarních piv, mají v sobě ohromný vtip. Vytvářejí nejen krásné odlehčení, ale zároveň pozoruhodný kontrast k veškerému dění kolem osudné studny a pohořelého domku, kde to má od prvního setkání s detailním popisem případu silný mrazivý tón. Studna je pro mne hlavně povedenou kriminálkou s nádechem hororu, která na čele s legendární retrospektivou kývajícího se otce Brůny se sekyrou dělá nezapomenutelný filmový zážitek. Kromě výborné režie bych vyzdvihl i nápad nechat namluvit vyprávění Brůny mladšího (P. Kubíček) tajemným hlasem Jiřího Zahajského, který spolu s hudbou Zdeňka Lišky umocňuje celkovou atmosféru už jenom na čistě zvukové rovině filmu. Navíc Vladimír Brabec je skoro po celý čas velice sympatickým vyšetřovatelem s výborným čichem na odhalení detailů a se smyslem pro humor. Tedy až na samotný závěr dílu před rozlučkou ve vesnici a v kanceláři jeho bývalého kolegy... nicméně povznáším se nad tím, že film má být také ideologickou paralelou k politickému dění v roce 1968, silně odsuzuje Pražské jaro a nenápadně vyzdvihuje počátek normalizace, a ponechávám Studně plné hodnocení jakožto vynikající kriminálce. 85% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi jediný díl, kde se nachází nějaké to zrnko chtěného humoru, o který se stará upovídaný holič. Pravda, nejprve začne poměrně trapným vtipem (dejte si místo jarních 100 km 100 piv!), ovšem pak se rozjíždí (tuhle břitvu jsem zdědil po tátovi, měl řeznictví) až po vrcholný moment, kdy se vzteká, že pán, kterého při holení právě pořezal, je pěkná držgrešle, páč mu nedal tuzér. Zeman zde opět prokazuje své až nadpřirozené vyšetřovací schopnosti, kdy vyřeší záhadný případ prostě a jednoduše tím, že se svědka událostí zeptá, jak to vlastně tenkrát bylo. Dále zde projeví svou další, doposud netušenou nadpřirozenou schopnost, a to vlézt v obleku do studny a vylézt ve stejném stavu ven, nezmuchlaný a čistý. Jinak jako pro mnoho komentátorů zde, i pro mě tento díl znamenal v dětství trauma. Poprvé jsem ho viděl u dědy a babi na vesnici ve staré chalupě, kde jsem to neměl rád, bál jsem se tam přespávat. Zhlédnutí tohoto dílu mi rozhodně nepřidalo, chvíli jsem se pak díval na dědu ostražitě, připraven utíkat kdyby něco. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že do této krimi namočili šedesátejosmej, dost neohrabaně a hodně na sílu. Studna sice není(navzdory obecnému mínění) nejlepší ani nejstrašidelnější díl, nicméně pan Crha alias starý Brůna je skutečně panoptikální úkaz a slušně nám dětem tenkrát roztáhl zornice. Stromový střelec Hyneček z Hříšných lidí....získal brášku na pokoj v pomyslné Hall of fame největších psychozjevů. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Studnu poznajú aj diváci, ktorí sa majorovi Zemanovi doteraz vyhýbali. Treba uznať, že hoci samotný prípad nie je príliš zaujímavý a v celovečernej minutáži dôjde aj na nudnú vatu, atmosféra ponurého domu na pochmúrnom vidieku je skutočne exkluzívna, miestami ozaj až vyložene hororová. A postava otca, to je neskutočné WTF a dosť dobre nerozumiem tomu, že to súdruhovia v 7O. rokoch povolili. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Neblázněte! Snad nechcete jít dovnitř? Chceme a ty půjdeš s námi! Studna je po všech stránkách kult s nezapomenutelnou atmosférou vygradovanou závěrečnou scénou s neklidným otcem se sekyrou v ruce a stejně tak i scény průzkumu hrobky nebo strašidelného vypáleného domu jsou perfektní, ale přesto, že za tyto aspekty dám plný počet, tak souhlasím s tím, že to zatahovaní událostí roku 1968 do tohoto dílu je trochu nešťastné a zbytečné. Tím spíš, že s případem jako takovým to nemá nic společného. Škoda, jinak po všech stránkách atmosférická bomba a možná opravdu první Český horor i když nakonec s logickým koncem.95% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Točilo se v Praze - Třebonicích, Jinočanech, na Zbraslavském hřbitově a v psychiatrické léčebně Bohnice. (sator)
  • S epizodou je spojena často citovaná hláška „toho večera byl otec poněkud neklidný“. Ve skutečnosti ale mladý Brůna (Josef Kubíček / Jiří Zahajský) říká něco úplně jiného: „Jen vím, že byl divně tichý. Zádumčivý, uzavřený do sebe.“ (L_O_U_S)
  • Tato epizoda vznikla téměř identicky podle skutečné události, která se odehrála v obci Vonoklasy (okres Praha-západ). (ČSFD)

Reklama

Reklama